A fost adoptat Proiectul privind Centenarul Marii Uniri

• publicat la: 3 mai 2017
A fost adoptat Proiectul privind Centenarul Marii Uniri

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) și Centenarul Marii Uniri.

Potrivit proiectului consultat de Agerpres, se instituie distincțiile naționale Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” și Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”.

Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” se acordă instituțiilor militare și civile, autorităților administrației publice centrale și locale, unităților administrativ-teritoriale, organizațiilor neguvernamentale, precum și persoanelor fizice care, prin activitatea desfășurată păstrează într-o măsură deosebită memoria faptelor de arme și a sacrificiului uman consemnat în Războiul pentru Întregirea Neamului, contribuie la protejarea mormintelor și a operelor comemorative de război și la studierea istoriei Războiul pentru Întregirea Neamului, mai prevede proiectul.

 

„Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” se acordă persoanelor fizice sau juridice, instituțiilor publice și organizațiilor ne guvernamentale, autorităților administrației publice locale sau unităților administrativ-teritoriale care păstrează, cultivă, dezvoltă și prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor și personalităților care au contribuit la făurirea unității naționale și a statului modern român sau, prin activitate ori carieră, la apărarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire din 1918. Distincțiile prevăzute la alin. (1) se conferă, prin decret, de către președintele României, la propunerea motivată a președinților celor două Camere ale Parlamentului, a prim-ministrului, a președintelui Academiei Române sau a Departamentului pentru Cultură, Culte și Centenar din cadrul Administrației Prezidențiale”, se mai spune în proiect.

De asemenea, se instituie Medalia Parlamentară „România Centenară”, distincție care se va conferi, prin hotărâre, de către Parlamentul României, parlamentelor sau altor instituții ale statelor care au sprijinit eforturile de realizare a statului național unitar român modern și parlamentelor sau altor instituții ale statelor partenere care au sprijinit și susțin eforturile României de integrare euro-atlantică.

„Guvernul României va elabora anual, până la data de 30 noiembrie a anului anterior, Programul Național de Aniversare a Centenarului aferent anului următor, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Guvernul României va elabora până la 30 iunie 2017 calendarul de activități pentru comemorarea Războiului de Întregire a Neamului în anul 2017. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza manifestări, ceremonii și activități legate de Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului și al Marii Uniri. Activitățile din Programul Național vor fi finanțate din bugetele autorităților publice și instituțiilor organizatoare. Guvernul României prin Secretariatul General va asigura cofinanțarea activităților prevăzute în Programul Național de celebrare a Centenarului. Guvernul României va selecta activitățile care vor primi cofinanțarea și va decide cuantumul acesteia”, mai menționează inițiativa.

 

sursa cotidianul.ro

comentarii

de Guga Ioan la 4 mai 2017 - 14:14

Guga Ioan , pensionar militar cu domiciliul in localitatea Baita nr. 87 , comuna Baita , judetul Hunedoara , telefon 0254683078 , in anul 2008 in cinstea sarbatoririi a celor 90 ani de la faurirea Marii Uniri din 1918 ,am creat si am inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania COCARDA TRICOLORA AlbastruGalbenRosu trilobata de ArdealMoldovaValahia – MODEL NOU , ORIGINAL ROMANESC , INEDIT , SPECIAL , TEMATIC UNITATII NATIONALE prin formatul celor TREI BUCLE TRILOBAT UNITE , pe care din anul 2008 o promovez prin confectionarea si oferirea gratuit tuturor admiratorilor COCARDEI TRICOLORE AlbastruGalbenRosu trilobata de ArdealMoldovaValahia pe care din anul 2016 o promovez si pe INTERNET facebook Ioan Guga , profilul Ioan , astfel ca sa fie cunoscuta de catre toate AUTORITATILE ROMANESTI DIN ROMANIA SI DIN REPUBLICA MOLDOVA carora m-am adresat si in scris cu propunerea ca in sirul de evenimente care vor marca implinirea in anul 2018 a unui secol de la faurirea Marii Uniri din 1918 , sa fie imprimata COCARDA TRICOLORA AlbastruGalbenRosu trilobata de ArdealMoldovaValahia , de catre ROMFILATELIA pe MARCI POSTALE , TIMBRE FILATELICE si nu numai , precum si de catre AGENTII ECONOMICI pe CANUTE din portelan alb , PAHARE din sticla , TRICOURI , SEPCUTE , PLASE , etc.etc.etc. , SUVENIRURI – MESAJ – TESTAMENT IN TRICOLOR pentru viitoarele generatii ale poporului nostru de a mentine vesnic treaza lupta PENTRU UNITATE NATIONALA .

de Guga Ioan la 4 mai 2017 - 14:31

Complectare la comentariu anterior: – Referitor la COCARDA TRICOLORA AlbastruGalbenRosu trilobata de ArdealMoldovaValahia , rog AUTORITATILE ROMANESTI DIN ROMANIA SI REPUBLICA MOLDOVA sa ma contacteze intrucat doresc sa le ofer DREPTURILE DE LICENTA sau DREPTURILE DE AUTOR nu stiu cum se numesc corect , pe care le detin asupra COCARDEI TRICOLORE AlbastruGalbenRosu trilobata de ArdealMoldovaValahia care numai cu acordul meu prin CONTRACT se poate imprima conform Legislatiei in vigoare .

Lasati un comentariu