A intrat în vigoare legea care obligă magazinele să doneze sau să dea aproape gratis mâncarea gata să expire

• publicat la: 21 mai 2017
A intrat în vigoare legea care obligă magazinele să doneze sau să dea aproape gratis mâncarea gata să expire

Din această duminică intră în vigoare legea anti-risipă care a fost adoptată în octombrie 2016. Potrivit acesteia, produsele alimentare ajunse în pragul expirării trebuie vândute la preţuri mici sau donate.

Legea spune că acei  comercianţi şi producători care nu reuşesc să vândă produsele alimentare înainte cu trei zile de expirarea perioadei de valabilitate trebuie fie sa le doneze asociaţiilor umanitare ori primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace, fie să le vândă întreprinderilor sociale la puţin peste 3% din valoarea lor.

În caz că produsele nu sunt bune pentru consum ele trebuie donate unor asociaţii care adăpostesc animale  dacă nu le afectează sănătatea acestora.

Legea  217/2016 privind diminuarea risipei alimentare spune că  produsele pot fi vândute „contra unei sume maxime de 3%+TVA din pretul de achizitie, în cazul comercianţilor, respectiv de 3%+TVA din preţul de producţie, în cazul producătorilor şi procesatorilor”.

Aceasta  mai prevede că asociaţiile şi fundatiile pot comercializa alimentele cu maximum 25%+TVA din preţul de achiziţie, în cazul preluării de la comercianţi, respectiv cu maximum 25%+TVA din preţul de producţie, în cazul preluării de la producători sau procesatori.

Lasati un comentariu