Ce sunt antioxidanţii şi de unde îi putem lua?

• publicat la: 14 mai 2017
Ce sunt antioxidanţii şi de unde îi putem lua?

O alimentatie sanatoasa cuprinde toti nutrientii necesari dezvoltarii si functionarii corecte a organismului. Antioxidantii sunt parte dintre acesti nutrienti esentiali care ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar.

Ce sunt antioxidantii? (h2)

Sunt un ansamblu de vitamine (A si E), minerale (seleniu) si flavine care au rolul de a reduce efectele daunatoare ale moleculelor de oxigen, numite radicali liberi.

Antioxidantii sunt produsi de corpul uman, dar pot fi administrati prin hrana si suplimente alimentare. Acestia lupta impotriva radicalilor liberi, intarziind procesul de imbatranire si reducand riscul aparitiei bolilor precum Alzheimer, cancer, afectiuni ale ochilor, artrita.

De ce să  consumam antioxidanti? (h3)

–          Intarzie procesul de imbatranire. Radicalii ataca ADN-ul si imbatranesc celulele, iar vitaminele A si E lupta impotriva acestora, reparand celulele deteriorate.

–          Previn aparitia cancerului. Furnizeaza anumite substante anticancerigene care opresc cancerul si determina autodistrugerea celulelor care il produc.

–          Protejeaza inima. Antioxidantii reduc nivelul colesterolului si previn aparitia bolilor cardiovasculare.

–          Detoxifica. Ajuta la detoxifierea ficatului si colonului prin eliminarea toxinelor din organism.

In ce alimente gasim antioxidantii? (h4)

1.      Strugurii. In special strugurii rosii sunt bogati in flavonoide si polifenoli care ajuta la mentinerea sanatatii inimii.

2.      Merele

3.      Fasolea. Se recomanda mai ales fasolea rosie pentru ca aceasta contine cea mai mare cantitate de antioxidanti.

4.      Cartofii. Consumati intr-o stare cat mai naturala, fierti sau copti, aduc un aport consistent de antioxidanti.

5.      Ciocolata neagra. Scade tensiunea arteriala, dar trebuie consumata cu moderatie.

6.      Ceaiul verde. Contine cel mai puternic antioxidant cunoscut, numit epigallocatechina-3-gallata care ajuta la scaderea riscului aparitiei unui atac de cord sau cerebral si a obezitatii. Il poti gasi in orice farmacie naturista.

7.      Nucile si arahidele. Acestea stimuleaza sanatatea inimii si sunt recomandate a fi consumate in stare naturala.

–          Vitamina A poate fi intalnita in alimente precum: morcovi, dovlecei, cartofi dulci, rosii, varza, piersici, caise.

–          Vitamina C se regaseste in: citrice, ardei gras, broccoli, rosii si capsuni.

–          Vitamina E se consuma prin alimente ca: nuci, seminte, legume cu frunze verzi.

 

Buletin de Carei sursa Planteea.ro

 

Lasati un comentariu