Elevii din judeţ sunt informaţi despre protejarea patrimoniului cultural naţional

• publicat la: 30 mai 2017
Elevii din judeţ sunt informaţi despre protejarea patrimoniului cultural naţional

Campania naţională  ,,Trecut spre viitor – Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional!” iniţiată de Fundaţia Colegium XXI în parteneriat cu Poliţia Română îşi propune să aducă în faţa elevilor de gimnaziu şi de liceu specialişti care să-i înveţe despre importanţa patrimoniului cultural naţional, cum putem fiecare dintre noi contribui la menţinerea identităţii naţionale prin protejarea bunurilor de patrimoniu şi care sunt infracţiunile ce pot fi comise în acest domeniu.

În judeţul nostru în acest an au fost selectate 3 unităţi de învăţământ pentru a participa la această campanie, respectiv Liceul Teologic Nicolae Steinhardt, Şcoala Gimnazială Doba şi Liceul Tehnologic din Tăşnad, în fiecare an şcolile participante fiind altele.

Cea de a doua întâlnire din acest an a fost organizată de poliţişti luni, 29 mai 2017, împreună cu elevii  Şcolii Gimnaziale Doba sub coordonarea doamnei  director prof. Anca Potra.

Pentru început elevi din 3 clase de gimnaziu însoţiţi de profesorii diriginţi Nemet Loredana, Moga Dumitru şi Turturean Florin  au avut parte de o întâlnire susţinută din partea Poliţiei de subcomisar de poliţie Hrihorişan Felicia, ofiţer sociolog, coordonator  al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi subinspector de poliţie Regoş Medana, ofiţer specialist în problematica patrimoniului cultural din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, care le-au prezentat elevilor o serie de informaţii privind identitatea personală şi identitatea naţională, bunurile de patrimoniu naţional mobile şi imobile, cum putem proteja monumentele istorice, dar şi siturile arheologice.

A fost făcută şi o scurtă prezentatare a istoriei celor mai reprezentative imobile de patrimoniu naţional existente în Satu Mare,  între care au fost amintite Turnul Pompierilor, Biserica Calvaria şi Hotelul Dacia.

Din  discuţiile cu elevii nu au lipsit informaţiile privind infracţiunile din domeniu, de la distrugere, furt, profanare de monumente istorice, deţinere ilegală de aparate de detectat metale, astfel încât elevii să le cunoască şi să le evite, şi în plus să realizeze faptul că bunurile de patrimoniu naţional au un regim special şi sunt protejate de lege, chiar şi atunci când sunt în proprietate privată.

După întâlnirea cu specialiştii avută în şcoală, elevii însoţiţi de profesorii diriginţi au vizitat Muzeul Judeţean de Istorie, informaţiile teoretice fiind astfel completate în teren cu aspecte practice, concrete. Vizita la muzeu a fost urmată de identificarea în teren a principalelor obiective de interes turistic care intră în sfera bunurilor imobile de patrimoniu.

În finalul unei zile bogate în informaţii preţioase, elevii şi cadrele didactice implicate în proiect au primit din partea organizatorilor diplome şi brăţări tricolore care să le amintească de importanţa păstrării valorilor identitare româneşti, insuflată pe parcursul întregii activităţi.

Lasati un comentariu