Expoziţie de fotografie dedicată Familiei Regale la Carei diferită de cea a figurilor de ceară. Îmbrăcămintea care face diferenţa

• publicat la: 10 mai 2017
Expoziţie de fotografie dedicată Familiei Regale la Carei diferită de cea a figurilor de ceară. Îmbrăcămintea care face diferenţa

Începând de miercuri 10 Mai 2017, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi, poate fi vizitată expoziția de fotografie: „Familia Regală a României în imagini”, care cuprinde mai multe reproduceri cu fotografii despre membrii familiei, inclusiv cu vizitele unora dintre aceștia la Carei.

Expoziția de fotografie a fost inaugurată la ora 10.30 în prezența unei clase de elevi de la Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” din Carei, de către doamna profesoară Monica Mădăras, care a vorbit despre însemnătatea zilei de 10 mai în istoria poporului român.

În cadrul manifestării a mai luat cuvântul Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură Carei. După eveniment, elevii au vizitat și expoziția de figuri de ceară din Castel, în cadrul căreia au putut observa și scena în care Regele Ferdinand și Regina Maria au vizitat orașul Carei, fiind întâmpinați de Iuliu Maniu. Expoziția a fost realizată cu ocazia Zilei Regalității de către Direcția de Cultură Carei și Centrul de promovare a turismului cultural „ Gróf Károlyi” și poate fi vizitată timp de o săptămână. Fotografiile expuse în castel au mai fost admirate și de ați elevi de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Carei și de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Carei.

Toţi aceşti vizitatori elevi au avut parte de o imagine deformată a prezentării istoriei noastre locale. Figurile de ceară care se doresc  a reconstitui scena prezenţei în mijlocul careienilor a  Regelui Ferdinand și Reginei  Maria au veşminte diferite de cele purtate de înaltele feţe regeşti. Ceea ce elevii au observat în expoziţia  de  fotografie de la parterul Castelului Karolyi ca veşminte  ale înalţilor oaspeţi  dar nu numai a fost diferit de ceea ce au văzut apoi la expoziţia figurilor de ceară. Un domn bine crescut şi civilizat precum preşedintele Consiliului Dirigent, Iuliu Maniu nu şi-ar fi permis niciodată  să poarte pălăria pe cap în prezenţa Reginei Maria iar imaginile vremii o dovedesc cu prisosinţă. Priviţi şi comparaţi….

Regina Maria a purtat pe tot  parcursul vizitei un frumos costum popular  românesc şi nu ţinute de bal.

Aşa arătau fetele îmbrăcate în costum popular care au oferit pâine şi sare…..

Priviţi în planul doi figura lui Iuliu Maniu cu capul descoperit în prezenţa feţelor regale ale României.

Oşenii veniţi la Carei, aflaţi azi, la aproape un secol de la eveniment, în lumea de dincolo, au realizat în 1919 un arc peste milenii. Aceşti încăpăţânaţi de la hotarul nord-vestic al  ţării, descendenţi ai dacilor liberi, războinici retraşi în Nord, după ce l-au pierdut tragic la anul 106 d. Hr. pe Decebal, iată că şi-au regăsit Regele la 1919, după aproape două milenii, în persoana lui Ferdinand I cel Loial. Bustul acestuia a fost amplasat la Carei în cu totul alt loc decât cele vizitate de acesta.

Fotografiile sunt fragmente din istoria vie a locului, cu personaje ilustre. Pe cine deranjează costumul  popular românesc purtat de Regina Maria, ţinuta  Regelui Ferdinand şi capul descoperit al lui Iuliu Maniu? Cine a semnat recepţia pentru această expoziţie înainte de a vizualiza imaginile din mai 1919? De ce servim copiilor noştri imagini care nu corespund realităţii istorice?

Buletin de Carei

Lasati un comentariu