La Hramul Mănăstirii Scărişoara Nouă a fost invitat Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan din Ungaria

• publicat la: 11 mai 2017
La Hramul Mănăstirii Scărişoara Nouă a fost invitat Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan din Ungaria

Preasfinţitul Părinte Iustin şi o delegaţie însoţitoare au fost prezenţi pentru câteva zile  la Budapesta unde au participat  la Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sfântul Ioan Botezătorul” din interiorul Aşezământului Românesc de la curţile Emanuel Gojdu.

Delegaţia a fost găzduită la Aşezământul Românesc din Budapesta din interiorul curţilor Gojdu, unde vieţuiesc un părinte de la Mănăstirea Nicula, Părintele Protos. David, superiorul Aşezământului, şi trei măicuţe de la Floreşti, care poartă de grijă acestui aşezământ şi sunt îngerii lui păzitori. Aşezământul este de importanţă inestimabilă pentru comunitatea românească din Budapesta după cum notează Radio Renaşterea.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de cei doi Ierarhi, PS Siluan şi PS Iustin cu participarea diaconilor însoţitori, Arhidiaconul Teodosie şi Arhidiaconul Nifon, Arhidiaconul părintelui Siluan, Părintele Emanuel. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul de măicuţe care vieţuiesc în interiorul acestui  aşezământ.

La momentul chinonicului sau al pricesnei, la rugămintea Preasfinţitului Siluan, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit cuvântul de învăţătură adecvat duminicii a patra după Sfintele Paşti, Duminica Slăbănogului, iar la final a avut loc un schimb de daruri, şi anume Preasfinţitul Părinte Iustin a oferit Aşezământului Românesc Monografia-album a Catedralei Episcopale şi Monografiile-album ale protopopiatelor din judeţul Satu Mare – Carei, Oaş şi Satu Mare – superiorului aşezământului, Părintelui Protos. David, care este călugăr de Nicula.

În final, Părintele Episcop Siluan a mulţumit cu multă dragoste Preasfinţitului Părinte Iustin,pentru bucuria trăită în aceste două zile în comuniune şi conslujire şi şi-a exprimat speranţa că astfel de evenimente vor mai avea loc.

De asemenea, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin l-a invitat, în auzul credincioşilor şi prezenţa soborului măicuţelor şi a părintelui David pe Preasfinţitul Părinte Siluan în Eparhie Maramureşului şi Sătmarului, deoarece suntem Eparhii vecine. Chiar dacă ei trăiesc printre neamuri şi în străinătatea apropiată României, suntem Eparhii vecine, şi l-a invitat să slujească în Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, să se bucure de frumuseţea şi măreţia slujbelor unde credincioşii participă într-un număr impresionant de mare, în straie tradiţionale, cu copii, cu tineri, cu familia întreagă. Prima slujbă la care l-a invitat Preasfinţitul Iustin este hramul Mănăstirii Scărişoara Nouă, pe 24 iunie, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, mănăstire de graniţă, care se află la limita dintre cele două Eparhii, în Protopopiatul Carei. Preasfinţitul Siluan a spus că, dacă are o fereastră în programul Preasfinţiei Sale, va răspunde cu drag. Dacă nu, invitaţiile vor veni şi de altă dată şi când va putea va veni şi va vizita Eparhia noastră, slujind împreună spre bucuria credincioşilor, atât din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, cât şi din Eparhia Ortodoxă Română a Ungariei.

După Sfânta Liturghie şi agapa de la Centrul aşezământului, cei doi Ierarhi au mai vizitat câteva biserici din Budapesta şi s-au îndreptat spre mormântul marelui român şi mecena Emanuel Gojdu, unde cei doi ierarhi, împreună cu însoţitorii şi cu măicuţele de la Aşezământul Monahal au săvârşit Slujba Parastasului spre veşnica pomenire a acestui mare binefăcător al tinerilor din România, al ortodocşilor, în special,  din România, care au beneficiat, mulţi dintre ei, de-a lungul istoriei, de dania şi de Testamentul lui Emanuel Gojdu, care şi-a lăsat moştenirea pentru promovarea limbii şi a culturii române şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti.

El este înmormântat într-un cimitir-muzeu al oraşului Budapesta, cimitir-parc, în care nu se mai fac înhumări, în care sunt înmormântate mari personalităţi ale Europei, printre care şi Emanuel Gojdu, el şi cele două fiice ale lui, înmormântaţi într-un mormânt sub un baldachin, în interiorul căruia s-a săvârşit Slujba Parastasului.

După Slujba Parastasului, delegaţia românească a vizitat şi biserica maghiarilor ortodocşi din Budapesta, aparţinătoare de Patriarhia Moscovei.

Lasati un comentariu