ASTRA Carei la dezvelirea Monumentului Eroilor de la Horea, judeţul Satu Mare

• publicat la: 28 mai 2017
ASTRA Carei la dezvelirea Monumentului Eroilor de la Horea, judeţul Satu Mare

Dumincă de la ora 11,00 a avut loc în satul Horea ce  aparţine  de comuna Sanislău  festivitatea de dezvelire a Monumentului Eroilor precum şi sărbătoarea Fiilor Satului. Manifestările au fost onorate de prezenţa Ministrului Apărării Naţionale din România, Gabriel Leş. Alături de domnia sa s-au aflat primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca , preşedinte al PSD Satu Mare, Kardos Zoltan primarul comunei Sanislău, Virgil Bercea, preşedintele societăţii Avram Iancu, Dana Bălu, director adj. al Muzeului Judeţean Satu Mare, alţi membrii din cadrul societăţii Avram Iancu.

Au mai fost prezenţi reprezentanţi ai secţiei de pompieri Carei, ai Poliţiei de Frontieră, ai Poliţiei  Municipale Carei, ai Asociaţiei foştilor refugiaţi şi expulzaţi datorită Dictatului de la Viena, ai Asociaţiei Codrenii, ai Asociaţiunii ASTRA Carei, ai Asociaţiei Unirea Carei, ai Asociaţiei Ţara Oaşului, ai Asociaţiei Colonia moţilor Ianculeşti, ai fiilor satului din Marna Nouă, Scărişoara Nouă şi Horea.

Manifestările au debutat cu intonarea Imnului Eroilor după care a avut loc  un serviciu religios oficiat de un sobor de preoţi urmat de un parastat în memoria ostaşilor căzuţi pentru apărarea gliei strămoşeşti.

Corul din Sanislău condus de Bogdan Zonocan a oferit răspunsurile iar mai apoi a încântat asistenţa cu câteva cântece patriotice.

Preoţii au purces apoi la sfinţirea Monumentului Eroilor .

Ministrul Apărării Naţionale a rostit o alocuţiune, a mulţumit celor care s-au implicat în ridicarea acestui monument important de la graniţa de nord-vest  şi a promis ajutor  satului Horea pentru finalizarea lucrărilor la acest ansamblu monumental care mai conţine şi o sculptură în lemn dedicată lui Horea –  Rex Daciae.

După discursul ministrului Gabriel Leş  a fost intonat Imnul de stat al României. Au mai rostit alocuţiuni Daniela Bălu, directorul adj. de la Muzeul judeţean, prof. Mateş Nicolae de la Cluj Napoca, preşedintele societăţii Avram Iancu, Virgil Bercea, mai mulţi membrii  dela Cluj Napoca ai societăţii Avram Iancu, Gheorghe Trif de la Asociaţia foştilor refugiaţi,  col. (r) Nicolae Codreanu din partea veteranilor de război,  Ionel Costescu de la Asociaţia Codrenii, Daniela Ciută de la Asociaţiunea ASTRA Carei şi fostul procuror Ioan Bâtea.

Daniela Ciută şi Elena Coşarcă de la Asociaţia foştilor refugiaţi au premiat cel mai vârstnic  horean care a fost nevoit să îşi părăsească vatra în urma cedării Ardealului de Nord din 1940.  Mateş Nicolae de 87 de ani , suferind, a  fost reprezentat de soţia sa Ana care a preluat  Diploma acordată precum şi premiul.

Primarul Kardos Zoltan a obţinut  o Diplomă de merit  din partea profesorului Mateş Nicolae din Cluj Napoca pentru implicarea în acest eveniment.

Au urmat depuneri de coroane de flori.

În încheiere a avut loc un program artistic susţinut de grupuri de elevi şi săteni din satele de moţi dar şi de solistul Dănuţ Mateş cu ansamblul  condus de Ghiţă Jurj.

La Căminul Cultural din sat a fost servită o masă pentru toţi invitaţii. Manifestările de duminică de la Horea au avut  parte de un numeros  public venit din toate satele din jur dar şi din Carei şi Satu Mare.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu