Revoltător! Un sat de moţi din judeţul Satu Mare lăsat fără Cămin Cultural

• publicat la: 22 mai 2017
Revoltător! Un sat de moţi din judeţul Satu Mare lăsat  fără Cămin Cultural

Căminul Cultural din satul Ianculeşti ce aparţine de UAT Municipiul Carei este lăsat în mod intenţionat să se degradeze. De ce spun intenţionat ? Pentru că nu a existat nici o încercare de  a fi reabilitat în ultimii 20 de ani  şi nici de a fi accesat vreun proiect european sau de altă natură cu finananţare nerambursabilă.

„Taie-le rădăcinile, acoperă-le cerul, distruge-le tradițiile, dezbină-i,  fă-i să se rușineze de ceea ce sunt! Astfel, nu va trebui să lupți pentru a-i cuceri, pentru că, speriați de ceea ce vor fi devenit, te vor implora pe tine să vii și să-i salvezi de ei înșiși.”

Acest text, scris în urmă cu 2500 de ani de generalul chinez Sun Tzu în „Arta Războiului„,  reflectă cel mai bine intenţiile UAT Municipiul Carei când vine vorba de satul de moţi Ianculeşti. Stabiliţi pe aceste meleaguri după Reforma Agrară din 1921 , după împropietărirea lor  au făcut gospodării frumoase  iar în anul 1940 au fost expulzaţi din căminul  lor de către administraţia hortystă instaurată după cedarea Ardealului de Nord din urma odiosului Dictat de la Viena. Despre atrocităţile de atunci a scris preotul Gheorghe Munteanu.

http://adevarul.ro/locale/satu-mare/declaratii-preot-dictat-1_52418900c7b855ff56bda27b/index.html

Astăzi, moţii din Ianculeşti sunt sub administraţia Kovacs care nu a considerat  necesară includerea Căminului Cultural  într-un proiect de reabilitare  dacă tot nu se vrea investiţie locală pentru  repararea lui. În sat nu există un loc pentru nunţi, botezuri parastase, pomeni sau activităţi culturale.

Oaspeţii care ajung în sat se minunează de starea deplorabilă în care este lăsat un aşezământ de cultură al urmaşilor lui Avram Iancu declarat Erou Naţional.

http://www.buletindecarei.ro/2016/11/pictorul-aurel-tent-reactii-la-articolul-despre-starea-caminului-cultural-ianculesti.html

http://www.buletindecarei.ro/2016/11/ajunge-cu-bataia-de-joc-reabilitati-caminul-cultural-ianculesti-ce-apartine-de-uat-municipiul-carei.html

http://www.buletindecarei.ro/2016/10/depuneri-de-coroane-la-mormintele-eroilor-din-jurul-careiului.html

http://www.buletindecarei.ro/2015/10/academia-romana-si-astra-carei-au-depus-coroane-la-mormintele-eroilor.html

http://www.buletindecarei.ro/2014/10/academia-romana-prezenta-la-mormintele-eroilor-din-zona-careiului-cu-jerbe-de-flori.html

Satul Ianculeşti beneficiază momentan de lucrări de pietruire ale unor străzi deşi figurează în prima zonă de impozitare a municipiului Carei. Impozitul pe terenul agricol din sat este  dintre cele mai mari  din judeţ. Nu are trotuare , apă curentă şi nici canalizare, clădirea şcolii e propusă spre demolare iar transport în comun către oraş nu există. Până şi construcţia unei capele mortuare în sat a fosat politizată de primarul Kovacs. Din păşunea satului din jurul lacului Ianculeşti au fost  luate parcele  care au fost trecute în altă categorie de teren  pentru a se realiza parcare şi alte amenajări.

Lipsa oricărui mod de a  crea condiţii decente pentru moţii din Ianculeşti a determinat tineretul să ia calea pribegiei. Să fie cineva interesat de depopularea satului şi preluarea terenurilor mănoase?

 

Buletin de Carei

Lasati un comentariu