Scandal în Consiliul Local Carei pentru bustul lui Mihai Eminescu. Confuzii legate de personalitatea refuzată

• publicat la: 3 mai 2017
Scandal în Consiliul Local Carei pentru bustul lui Mihai Eminescu. Confuzii legate de personalitatea refuzată

Proiectul depus de Asociaţiunea ASTRA Carei pentru amplasarea unui bust al lui Mihai Eminescu  în oraşul împărţit în perimetre etnice  a iscat sămânţă de scandal din partea presei de casă a primarului Kovacs şi a preşedintei Comisiei Juridice.

Primarul Kovacs afirmă că  a discutat cu sculptorul Radu Ciobanu şi fostul preşedinte al CJ Satu Mare Adrian Ştef  încă din 2014 despre un bust al lui Eminescu la Carei.  Greu de crezut din moment ce acest fapt este făcut cunoscut abia acum, la doi ani de la prima depunere a solicitării ASTRA Carei  pentru obţinere de autoruizaţii de amplasare. Afirmaţiile primarului Kovacs sunt  infirmate de chiar sculptorul Radu Ciobanu  care precizează că discuţia a avut loc chiar înainte de amplasarea bustului  regelui Ferdinand  deci după  24 februarie 2015.  Deci  minciuna oferită în sala de şedinţe a CL Carei este demontată fără drept de apel.  Înregistrarea video a şedinţei din februarie 2015  şi Procesul Verbal al şedinţei nu lasă loc de alte interpretări.

Poate primarul Kovacs să fi confundat  solicitarea aprobării amplasării lui Mihai Eminescu cu cea a lui Ionel Brătianu care a avut loc într-adevăr în anul 2014.

http://www.buletindecarei.ro/2014/08/se-intampla-in-romania-aniversare-cu-bustul-mobil-la-carei.html

Despărţământul ASTRA Carei nu a solicitat nici o finanţare pentru acest bust pentru  realizarea căruia sunt necesari doar 25.000 lei datorită  sponsorizării oferite de turnătorul în bronz dar şi de sculptorul Radu Ciobanu.

A impresionat aversiunea cu care a tratat subiectul preşedinta Comisiei Juridice în condiţiile în care aceasta nu a depus nimic din cele solicitate ASTRA Carei când a fost vorba de fundaţia al cărei preşedinte este la momentul solicitărilor de sprijin sub diverse forme. Am notat şi intervenţia consilierei Venig referitoare la finanţarea  busturilor personalităţilor maghiare de către comunitatea maghiară. Nu a fost specificat însă suportul financiar asigurat de către primărie când vine vorba de manifestări ale unor asociaţii  apropiate sau  publicitatea la asociaţia unde consiliera respectivă este  administrator. Consilierul Ionuţ Oneţ  a propus  ca primăria să suporte aceste cheltuieli legate de realizarea bustului lui Mihai Eminescu  dar varianta participării la licitaţii prin SEAP nu face decât să întârzie cu 2 ani de zile amplasarea lui , caz reprezentativ fiind cel  de la Oradea cu statuia regelui Ferdinand.

La 128 de ani de la moartea sa, Mihai Eminescu iscă şi acum controverse între consilierii majoritari din Carei privind oportunitatea amplasării bustului lui în ţara al cărei fiu este, în ţara care l-a declarat poet naţional şi unde Ziua Culturii Naţionale a fost  declarată după ziua sa de naştere.

Scandalul mediatic şi execuţiile publice  ale presei de casă a primarului Kovacs la care sunt supuşi  cei care se îngrijesc  de reabilitarea monumentelor româneşti în Carei sau de omagierea personalităţilor româneşti  denotă aversiunea conducerii municpiului Carei pentru valorile de necontestat ale culturii române . Sau  sunt doar fumigene pentru îndepărtarea atenţiei de la asfaltările  tip turnare de covor asfaltic fără întărire fundaţie şi fără borduri tip rigole cum se practică până şi în satele din Apuseni. Sau pentru deturnarea atenţiei de la protejarea grupului de inters care  beneficiază de extragere apă termală în scop comercial fără autorizaţii legale de peste 14 ani sau  admiterea neplătii asociaţiei din parc a impozitului pe clădire sau a plăţilor efectuate către fimele de familie ale unor consilieri?

Cât de moral este ca primarul să îşi plătească finul pentru denigrarea opoziţiei din banii careienilor iar acesta să vină zi de zi la primărie şi să folosească curentul şi spaţiile de aici  doar pentru că nănaşul este primar?

Despărţământul ASTRA Carei  are nevoie de la UAT Municipiul Carei doar de aprobările legale, suma necesară fiind obţinută din sponsorizări de la oameni care vor să îşi exprime  în acest fel  aprecierea şi respectul pentru geniul  naţiunii române, Mihai Eminescu. În judeţul Satu Mare există busturi ale poetului nemuritor în Ardud, Negreşti- Oaş sau Satu Mare fără ca acest fapt să fii creat tensiuni între consilierii locali.

Daniela Ciută

comentarii

de Tudor la 4 mai 2017 - 18:43

Am bunicii in Marghita care locuiesc in prima scara de langa bustul lui Eminescu, exact in centru pe strada Eroilor colt cu Republicii. Si acolo sunt multi unguri dar suntem prieteni toti si tin minte ca la liceu colegii unguri mergeau la concurs de recitat din Eminescu. Eu nu va inteleg care e problema cu un bust.

de Poet careian la 4 mai 2017 - 19:46

Sa fie busturi cat mai multe,sa uitam oe ei ca la oglinda,asta ne aduce bucutie,mai ales saracie,tiganie,si mukte bucurie si buzunare pline.

de Horia Mărieș la 5 mai 2017 - 13:12

Există și poeți careieni beți mangă?

de Horia Mărieș la 5 mai 2017 - 19:01

Oare actualul președinte al Comisiei Juridice C.L. Carei n-a avut nici un cuvânt de spus atunci în ședința CJ Satu Mare în care s-a luat decizia respectivă? Nu s-a simțit obligat(ă) să conserve patrimoniul careienilor, că doar votanții careieni („fraieri”, așa cum i-a caracterizat in 2016 la iTV primarul) au trimis-o in mod repetat in CJ Satu Mare?

http://cjsm.ro/2011/09/marginean-eva-maria-consilier/

de gheorghe la 6 mai 2017 - 11:18

cel mai frumos ar fi ca in parcul dendrologic sa fie o alee unde sa fie puse statuile personalitatilor .ce frumos ar fi la o plimbare ai mai invata pe copii istorie dar pana cand orasu va fi administrat de udmr acest lucru nu va fi .

Lasati un comentariu