20 de ani de la trecerea la Domnul a episcopului careian Vasile Hossu

• publicat la: 20 iunie 2017
20 de ani de la trecerea la Domnul a episcopului careian Vasile Hossu

În această lună se împlinesc 20 de ani de la trecerea  la Domnul a Preasfinţitului Părinte Vasile Hossu, episcop de Oradea, născut la Carei.

Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a slujit în Catedrala „Sfântul Nicolae”, alături de un numeros sobor de preoţi. În cuvântul adresat credincioşilor Preasfinţitul Virgil a reiterat viaţa distinsului ierarh, care s-a remarcat prin bunătate, credinţă, modestie, iubire faţă de tineri, precum şi rol pe care acesta l-a avut în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică şi în urbea orădeană.
Prezenţi la acest moment de comemorare, credincioşii, profesorii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, studenţii Seminarului Teologic Greco-Catolic, studenţii şi elevii Colegiului „Sfânta Familie” precum şi preoţii au coborât în cripta Catedralei, acolo unde Preasfinţitul Vasile aşteaptă a învierea cea de obşte, pentru un moment de reculegere şi rugăciune.

Episcopului Vasile Hossu  s-a născut la Carei în 17 mai 1919, într-o familie cu multă credinţă. A urmat Liceul „Emanuil Gojdu” şi „Academia Teologică” din Oradea. La 4 februarie 1945 a fost hirotonit preot, prin punerea mâinilor P.S.S. Ioan Suciu. Momentul sfânt a avut loc în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea.

Episcopia l-a numit, pentru început, preot-profesor de religie la  Liceul „Simion Bărnuţiu” din Şimleul Silvaniei, fiind coleg cu preotul profesor Alexandru Raţiu, născut U.S.A, originar din Moftinul Mic, jud. Satu Mare.

Suprimarea Bisericii Greco-Catolice i-a schimbat însă viaţa: a fost dat afară din învăţământ şi a devenit ceea ce a trebuit să fie în acel timp: preot greco-catolic în clandestinitate.
În 1952 a fost arestat şi condamnat la 10 ani de închisoare pentru apostolatul desfăşurat în Biserica interzisă, dar, după doi ani, a fost eliberat. A urmat Facultatea de Litere, în 1956 şi-a luat licenţa şi a reintrat în învăţământ ca profesor de limba română, dar numai în mediul rural – până la pensionare, la Şcoala Generală din Traniş, pe Valea Drăganului.
Elevii şi părinţii l-au îndrăgit, unora le-a fost părinte spiritual. Odată pensionat, a revenit la Oradea, unde Canonicul Coriolan Tămâian, Ordinarius diecezan, după sfârşitul Episcopului Iuliu Hirţea, în 1978, îi cere Părintelui să preia conducerea clandestină a Diecezei Unite de Oradea.

Din 3 martie 1990 i s-a încredinţat Ordinariatul Diecezei Oradea şi apoi este numit episcop de către Papa Ioan Paul al II-lea, fiind consacrat ca episcop la Baia Mare de Mitropolitul dr. Ioan Todea şi episcopul Ioan Ploscaru. Ca episcop a reînfiinţat la Oradea Institutul Teologic Universitar Român Greco-Catolic, Liceul „Iosif Vulcan”. Trece la Domnul în anul 1997, luna iunie.

În 1995 a sfinţit locul pe care s-a construit noua biserică greco-catolică „Sf. Andrei” din Carei, oferindu-i un substanţial sprijin financiar şi tehnic.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu