Daţi 5 lei pentru Eminescu la Carei. Campanie de strângere de fonduri

• publicat la: 9 iunie 2017
Daţi 5 lei pentru Eminescu la Carei. Campanie de strângere de fonduri

Mihai Eminescu nu este doar simbolul de necontestat al culturii româneşti ci este fără putinţă de  tăgadă  şi cel mai important gazetar al istoriei noastre, atât pentru acurateţea cuvântului folosit, a stilului său inconfundabil, cât mai ales pentru perenitatea adevărurilor aşternute pe hârtie.

Ziua Culturii Naţionale a României a fost aleasă după data naşterii nemuritorului Mihai Eminescu. An de an la Carei se organizează în luna ianuarie concursul  judeţean de recitări din lirica lui Mihai Eminescu dar au loc şi manifestări culturale dedicate acestuia în organizarea asociaţiilor culturale.

La data de 24 februarie 2015 a figurat pe Ordinea de Zi a şedinţei Consiliului Local Carei  solicitarea Asociaţiunii ASTRA Carei de amplasare a unui bust al lui Mihai Eminescu într-unul din parcurile oraşului. Solicitarea ASTRA Carei de la acea dată a fost respinsă fără drept de apel de către consilierii majoritari.

De atunci nu a mai existat nici o solicitare de amplasare bust Mihai Eminescu care să fie înregistrată pe Ordinea de zi a Consiliului Local Carei.

După 2 ani, Asociaţiunea ASTRA Carei revine cu aceeaşi solicitare pentru bust Mihai Eminescu în Carei. De această dată, primarul Careiului recomandă consilierilor majoritari să aprobe această solicitare a ASTRA Carei şi proiectul întruneşte majoritatea necesară. Din cele 2 locaţii propuse de către ASTRA Carei este aprobată cea din părculeţul din faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, în mijlocul rondului  cu iarbă.

Bustul lui Mihai Eminescu va fi modelat  de către sculptorul Radu Ciobanu şi turnat  apoi în bronz. Pentru amenajarea soclului şi realizarea bustului mai  este nevoie de suma de 25.000 lei .

Asociaţiunea ASTRA Carei apelează pe această cale la toţi cei care au posibilitatea de a dona …5 lei pentru Eminescu la Carei.

Deoarece  Despărţământul  ASTRA Carei este subordonat  Asociaţiunii ASTRA de la Sibiu, contul în care vă rugăm să depuneţi donaţiile este următorul-

RO47RNCB 0227 0182 4739 0001

deschis la BCR Sibiu, codul de identificare fiscală fiind   4405910.

La Destinaţia sumei vă rugăm să notaţi…pentru Eminescu la Carei.

În paralel  se  realizează documentaţia pentru obţinerea avizului de Urbanism şi a celui de la Comisia zonală a Monumentelor precum  şi de la Ministerul Culturii.

Menţionăm că în acest an, la 156 de ani de la constituirea Asociaţiunii ASTRA, Adunarea Generală   ASTRA  va avea loc în municipiul Carei , judeţul Satu-Mare, în perioada 13-15 octombrie în prezenţa  conducerii Academiei Române şi a altor foruri de cultură precum şi a unor înalţi prelaţi. Vor participa reprezentanţi a peste 35 de despărţăminte din ţară şi Diaspora.

Despărţământul  ASTRA Carei mulţumeşte pentru sprijin  celor ce susţin realizarea bustului lui Mihai Eminescu.

 

Despărţământul ASTRA Carei

comentarii

de Protestatarul din umbra la 9 iunie 2017 - 12:18

Am sa repet de cite ori va fi nevoie ca Eminescu pe linga genialitatea poeziei a fost si este un mare patriot pe care ardelenii il scot la inaintare numai cind le convine.Poezia De la Nistru pin la Tisa a deranjat intratit incit timp de o saptamina au fost intrerupte relatiile diplomatice dintre Romania si Imperiul Hbzburgic.S-au intrebat vreodata ardelenii cum ar arata Ardealul fara Eminescu.Asai ca nu va plac oamenii informati si fara greseli de ortografie.Am sa donez din suflet pentru acest bust mai ales ca unul din parinti este nascut in Ipotesti.

de veronica la 9 iunie 2017 - 17:39

Felicitari! Ca si careian am donat mai mult pentru ca merita respectul nostru marele Eminescu!

de unio la 9 iunie 2017 - 22:30

@ PU
Pentru rigoare, „de la Nistru pan la Tisa” e doar un vers, nu este titlul vreunei poezii. Poezia care cuprinde versul respectiv se numeste „Doina”.

de unio la 9 iunie 2017 - 22:34

Tot pentru rigoare, in perioada 1867-1918, imperiul respectiv nu se mai numea habsburgic, ci „austro-ungar”.

de Protestatarul din umbra la 9 iunie 2017 - 23:22

Catre Unio. Cred ca recunosc profilul un om care se leaga de toate chichitele refuzind dialogul.Parese ca ce scriu atinge puncte sensibile si se evita un raspuns.Daca esti atit de riguros cu Eminescu inseamna ca l-ai citit dar nu ai inteles nimic din opera lui.PU

de careianul la 10 iunie 2017 - 07:29

pentru protestatar.
exista si provocatori care au rolul de a enerva comentatorii care scriu cu subiect si predicat despre problemele reale. acestia se leaga de virgule ca sa devieze sensul discutiei. e simplu dar nu trebuie bagati in seama ci lasati sa fiarba in zeama lor.

de Protestatarul din umbra la 10 iunie 2017 - 13:55

Multumesc careianule esti un careian adevarat.

de zsolti la 11 iunie 2017 - 09:40

opere de Eminescu Maghiar, tatar cu cap de cane
De noi si azi iti bati tu joc…
Sub pumnul nostru vii tu mane
Stramutam falcile din loc,
si limba ta muiata-n ura
ti-om smulge-o, cane tu, din gat,
ti-om baga pumnul nostru-n gura
Caci, cane, te iubim atat.
si bratul nostru-o sa va farme
si robi veti fi, mariti stapani,
La arme, la arme,
La arme, frati romani!

de unio la 11 iunie 2017 - 10:22

PU 9 iunie 2017 – 23:22 +careianul 10 iunie 13:55
Promisesem „protestatarului din umbra” ca aceea era ultima oara cand semnalam erorile ortografice comise de el la comentariul cu „de aceia”, in loc de „de aceea”. Mi-am respectat promisiunea. Erorile de continut nu se incadreaza la erori gramaticale. In spiritul corectitudinii si rigorii mesajului am coractat erori de continut. Consider ca rigoarea trebuie sa caracterizeze demersurile serioase, pentru a nu compromite prin forma eronata un fond valoros. In opinia mea, in acest domeniu nu poate domina principiul funest romanesc „las` ca merge si-asa”, fiindca, din aproximatie in aproximatie ajungem la eroare. Corectarea erorilor de fond este utila atat celui care le-a comis, pentru a evita repetarea lor, cat si celor care citesc un comentariu, atragandu-le atentia asupra unor chestiuni importante, care nu trebuie confundate, tocmai pentru a conferi mai multa valoare si consistenta unui punct de vedere exprimat. Corectarea erorilor se inscrie in spiritul dialogului, contrar opiniei PU despre ce profil crede domnia sa ca ar recunoaste. Un titlu de poezie nu poate fi inclocuit de un vers din ea, iar asta nu este „o chichita”. Faptul ca nu am comentat opiniile exprimate de PU nu inseamna refuz al dialogului, ci un acord tacit cu ele si cu continutul la care nu am facut referire. Si uite-asa, de la chichite am devenit si provocator! In fond, daca din demersul meu ati inteles altceva, nu este problema mea, dar, ca sa nu va mai provoc, va pot lasa in sucul dvs propriu, nu tin deloc sa va aduc servicii pe care nu le doriti, deci pot foarte bine sa renunt la corectare in conditiile in care corectarile mele irita, provoaca sau impiedica dialogul la cei care nu se mai pot exprima dupa ce li se semnaleaza erorile comise. Se poate astfel vedea cine doreste dialogul si cine nu. Ca urmare, „succesuri” in activitate, sa promovati dialogul intre dvs!

de careianul la 11 iunie 2017 - 10:43

lasa vrajala unio ca se vede de la o posta ca esti provocator tulipan antiroman la fel ca jolti sau poate tot el

de Protestatarul din umbra la 11 iunie 2017 - 10:55

Va mutumesc tuturor prin comentariile noastre am atras atentia catre Eminescu ajutind la stringerea de fonduri.Cu stima al vostru PU.

de unio la 11 iunie 2017 - 14:09

@careianul 10:43
Nu e vina mea ca ai defecte de vedere! Si de altele!

de Claudiu la 11 iunie 2017 - 19:23

Felicitari pentru reusita! Era necesar mai demult un bust al lui Eminescu la Carei. Sper ca nu crede cineva ca nu stim ce poezii a scris Petoffi impotriva romanilor sau a altor nationalitati si totusi are un bust la Carei fara ca cineva sa faca scandal.

de mefisto la 11 iunie 2017 - 19:35

unio este un postac provocator. restul e vrajeala. aceasta e metoda lor de a denigra tot ce este romanesc!

de unio la 11 iunie 2017 - 21:23

@ Claudiu
Toleranta romaneasca exagerata (eufemism pentru „prosteasca”) nu se dezminte! In Romania se marcheaza semnificatia antiromaneasca a lui 15 martie 1848, se dau nume de strazi, scoli unor criminali de razboi unguri, li se ridica statui unor antiromani notorii, exista un parc al „reconcilierii” romano-ungare la Arad, dar unii etnici unguri au doliu de ziua nationala a Romaniei! Pentru ca si-au pierdut pozitiile dominante detinute in imperiul unguresc care a fost Ungaria mare si considera ca trebuie sa le recastige. Faptul ca nimeni nu a facut scandal contra bustului lui Petofi la Carei, se intoarce impotriva romanilor, care sunt obligati sa inghita in continuare ungarismele liderilor RMD(i)SZ(no).
@ mefisto
Felicitari pentru corectitudinea gramaticala (exceptand majusculele initiale)! Restul e fantezie (eufemism pentru „prostie”)! Foarte putini (si foarte flamanzi!) trebuie sa fie aceia ce mananca un sandwich – fie el cat de bun – invelit intr-un ambalaj gretos / jegos! Daca a pretinde sa se scrie corect romaneste este „metoda lor de a denigra tot ce este romanesc”, atunci toti invatatorii si profesorii de limba si literatura romana sunt postaci provocatori si denigratori a tot ce este romanesc! In acest caz, sunt silit sa utilizez o replica celebra (evident, celebra doar pentru unii!) din Caragiale: „Amice, esti idiot!” Ca o concesie in spiritul dialogului, accept ca sunt „provocator”, dar doar in sensul ca va PROVOC sa va exprimati corect, ingrijit, manifestand astfel RESPECT pentru cei ce va citesc!

de gelu la 12 iunie 2017 - 07:39

pentru unio….
ai pierdut din vedere faptul ca unii nu mai vad bine la o anumita varsta si umbla greu cu tastele.
acestia nu merita a fi scuipati ci apreciati. iti va veni si tie randul sa fii batran taticule!

de Poet careian la 12 iunie 2017 - 09:00

Donatie,ce rost are.Smecheria o sa continue,uni nu au ce sa manance,si unde sa lucreze,dar bustul sa fie ridicate,sa putem mandri noi cu niste lucruri exceptionale.

de Ion la 12 iunie 2017 - 10:53

Oferta speciala lucru acasa: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: afacere.profi.deacasa@gmail.com

de Buletin de Carei la 12 iunie 2017 - 10:54

Donatie inseamna a da cu bunastiinta pentru ceea ce considera fiecare ca merita. Multi dintre cei care nu au ce sa manance stau in baruri si nu vor sa munceasca. Cand cauti personal pentru diferite posturi nu gasesti amatori dar daca ne uitam la lista de asistati sociali veti vedea ca multi oameni maturi si in putere se complac in a trai de pe o zi pe alta fara nici o intentie de a munci. Ciudat este ca nu ati scris la fel cand a fost vorba de statuia grofului Karolyi ridicata in parc din banii careienilor chiar daca nu toti au fost de acord.

de unio la 12 iunie 2017 - 11:39

@gelu
daca ai fi facut efortul de a vedea postarea „careianul”-ui la care ma refeream, 11 iunie, 10:43, anume „[…]se vede de la o posta ca esti provocator tulipan antiroman[…]” ai fi inteles ce spusesem! Adica nu vede bine nici de la o posta, nici mai de aproape, pentru ca NU E ADEVARAT ce afirma. Deci, nu era vorba nici de varsta, nici de dificultati de a utiliza tastatura! Dar, ca de obicei, se gasesc mereu din aceia ce le potrivesc ca nuca-n perete sau se interfereaza ca musca-n lapte. Poate ai inteles ca nu era cazul sa fortezi usi deschise, fiindca nu am scuipat pe nimeni, ci i-am spus in felul meu „careianului” ca este in maxima eroare.

de Protestatarul din umbra la 12 iunie 2017 - 11:58

Va rog sa nu ne mai atacam reciproc trebuie sa invatam sa traim inpreuna .Sint multe familii mixte cu copii foarte reusiti chiar datorita acestui amestec.Noi ca romani bastinasi trebuie sa intelegem anumite frustrari a minoritarilor .Daca am trait impreuna 1000 de ani hai sa aratam Europei ca sintem doua natiuni civilzate care au dat oameni valorosi.Va multumesc anticipat.PU

de unio la 12 iunie 2017 - 12:04

@ Poet careian
Puteai la fel de bine sa fi semnat Petofi careian, ca de la el te tragi. Bustul sovinului de Petrovic /Petofi, antiroman declarat, poate fi prezent intr-un oras din Romania, dar bustul lui Eminescu nu are loc. Bustul grofului Karolyi are loc in parcul castelului din Carei, proprietate a statului roman, dar bustul regelui Romaniei intregite, Ferdinand, nu! Pentru bustul lui Ionel Bratianu sau al lui Iuliu Maniu primaria nu gaseste amplasament in aer liber! Iar pe Avram Iancu vor sa-l coboare de pe soclu ca sa-l plaseze printre niste pietroaie simbolizand muntii, dar al caror rost real este de a impiedica accesul langa proiectata statuie, astfel incat sa fie imposibil de depus coroane acolo! Iar proiectul primariei nu sufla un cuvant despre achizitionarea statuii, numai despre reamenajarea spatiului pietei. Adica reamenajam piata Avram Iancu, fara Avram Iancu! Iar daca vreti statuia lui Iancu, n-aveti decat sa o comandati! Cu licitatie, cu negocieri, cu amanari, statuia, chiar daca ar ajunge acolo (dar numai dupa o alta colecta de fonduri a romanilor careieni!) va lipsi din piata respectiva cel putin 2 ani! Iar daca s-ar cere bani pentru statuia respectiva, nu te forteaza nimeni sa donezi! Si nici nu ar fi din banii orasului, ca RMD(i)SZ(no) nu da nimic pentru Iancu!

de Marcel la 12 iunie 2017 - 15:19

Sa fie intr-un ceas bun! Merita mai m,ult de 5 lei un gest pentru Eminescu la Carei. Sper sa adunam rapid suma ca sa il putem pune la locul lui!

Raspunsuri

Lasati un comentariu