După 63 de ani de la absolvirea Liceului Vasile Lucaciu din Carei

• publicat la: 8 iunie 2017
După 63 de ani de la absolvirea Liceului Vasile Lucaciu din Carei

Astăzi, 8 iunie 2016 , a fost  o zi plină de evenimente la Şcoala Gimnazială Vasile Lucaciu din Carei. O nouă promoţie de absolvenţi ai claselor a VIII-a  a părăsit băncile şcolii în timp ce absolvenţi  de acum 63 de ani se reîntâlneau într-una din sălile de clasă proaspăt eliberate.

Absolvenţi ai Liceului Vasile Lucaciu din Carei, acum Şcoală Gimnazială, s-au reîntâlnit joi, 8 iunie 2017, potrivit tradiţiei, adică anual. La  împlinirea  a 60 de ani de la absolvire , foştii liceeni careieni şi-au promis că se vor reuni  în fiecare an. În acest an doar 9  au răspuns prezent dar nici un cadru didactic. Catalogul a fost strigat de singura colegă prezentă, prof. Cornelia Ierima.

Promoţia 1954 a liceului Liceului Mixt   Vasile Lucaciu a fost  una specială, compusă  de fapt din două promoţii deoarece a fost primul an în au  terminat  cursurile atât elevii clasei a XI-a cât şi a XII-a. In perioada studiilor acestor promoţii  directori ai instituţiei de învăţământ  au fost prof. Gheorghe Vaida şi Cornel Borlea.

Bucuria  revederii a fost mare şi  împărtăşită de toţi cei prezenţi încă de la intrarea în clădirea şcolii.

Amintirile au curs instantaneu. Nu a lipsit poza de grup din faţa bustului patronului spiritual al fostului liceu.

Nu a lipsit nici în acest an  Sorin Ioan Boldea,  fost campion la cros, filolog, absolvent a 2 facultăţi,  la Cluj, Filologie şi Drept iar  la Bucureşti a absolvit  Facultatea de Istorie şi apoi un curs postuniversitar de Drept public internaţional şi relaţii internaţionale la Universitatea Bucureşti. Un scriitor prolific, dintre aparitţle sale menţionăm  volumul de poezii ,,Dacii trăiesc’’ ( Bucureşti, Ed. Paco, ed.I, 2001 ediţia a II-a, 2002 şi ed.  a III-a, 2012), ,,Biblia vulgata şi grăirea sălăjană (Bucureşti, ed. Nora, 2011), Lexicon Bărnuţiu ( Zalău, Tip. Tranger, 2014) . A colaborat la revistele ,,În slujba patriei’’, ,,Graiul Sălajului’’, ,,Orizont sălăjan’’ şi ,,Cronica Sătmăreană’’.

Într-o formă de zile mari a fost  Domnul Nicolae Weimberger, binecunoscut careienilor ca ingier constructor, dirigintele de şantier  care lucrat împreună cu Gheza Vida la  realizarea  Monumentului Ostaşului Român, în 1964.

Domnul Alexandru Oros a lucrat timp de 30 de ani la aeroportul Satu Mare ca şef de compartiment la telecomunicaţii şi  sfaturile sale pentru tinerii elevi se leaga tot de  consecventa in a invata mereu, chiar daca rezultatele nu apar  pe moment.

Doamna Cornelia Ierima a lucrat în învăţământ timp de 34 de ani, a predat biologie-geografie la Liceul Pedagogic ca profesor cu grad I, fiind timp de  9 ani şi director al acestui liceu.

Domnul Gheorghe Tămăşan  a lucrat în administraţia de stat, la Consiliul Judeţean şi ultimii 10 a fost  finanţist.

Domnul Gheorghe Sfâra a urmat Facultatea de Telecomunicaţii, în Bucureşti, specializarea  Automatică feroviară. Spirit tânăr si la această venerabila vârstă, nu a renuntat la meseria care l-a consacrat  astfel că şi în prezent   este specialistul de  pe plan naţional în Automatizări Feroviare care întocmeşte  proiecte valoroase.

Domnul  Adrian Mateş a venit însoţit de soţia dumnealui, animat de aceleaşi  intenţii de a scoate în evidenţă valoarea acestui  lăcaş de învăţământ. Nelipsit de la întâlnirea de 63 de ani a fost col. ( r) Gheorghe Albanezi care a venit de la Satu Mare cu trenul.

Noi suntem mândri că suntem cei care am terminat Liceul dr. Vasile Lucaciu. Am început cu chipiul bleumarin închis, scria frumos pe el numele liceului, ne simţeam toţi generali, era frumos … erau profesori excepţionali! Palaghiţă, Fabian, minunatul Ossian, doamna Voicu la fizică, domnul Pteancu la chimie, super! …’’ a precizat  col. ( r) Gheorghe Albanezi.

La întâlnirea din acest an a luat parte şi preotul  Gheorghe Opriş venit din Canada.

Depănarea amintirilor a continuat  la un micuţ  şi cochet restaurant careian din centrul oraşului. Următoarea  întâlnire a fost convocată pentru a doua săptămână a lunii iunie din anul 2018.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu