Expoziţie de icoane vechi din bisericile de lemn din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului

• publicat la: 3 iunie 2017
Expoziţie de icoane vechi din bisericile de lemn din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului

 Vineri, 2 iunie, cu începere de la ora 12,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a deschis, în contextul Anului Omagial al Sfintelor Icoane al iconarilor şi pictorilor bisericeşti din Patriarhia Română şi cu ocazia Zilelor Culturale ale Municipiului Baia Mare, care se ţin anual de sărbătoare Pogorârii Sfântului Duh şi de sărbătoarea Sfânta Treime, expoziţia de icoane vechi din bisericile de lemn din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, intitulată sugestiv „Mărgăritare din tezaurul iconografic al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului”.

Vernisajul expoziţiei, găzduite în sala-muzeu „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, care oferă o alăturare fericită cu expoziţia de carte veche din acelaşi spaţiu, a fost făcut în prezenţa primarului Municipiului Baia Mare, Cătălin Chereche şi a Academicianului Marius Porumb şi soţiei sale, profesoara Zoe Vida Porumb.

Parastas după zugravii şi pictorii iconari

Vernisajul expoziţiei a început cu un parastas în prezenţa Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, oficiat de Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, întru pomenirea marilor pictori bisericeşti Ştefan Zugravul de Şişeşti şi a zugravului Radu Munteanu din Ungureni, precum şi a celorlalţi pictori bisericeşti din cuprinsul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, cunoscuţi şi necunoscuţi cu numele lor, care s-au învrednicit a picta sutele de biserici şi icoane în acest spaţiu sfânt pe care se întinde Episcopia maramureşenilor şi sătmărenilor.

Organizată de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, prin Sectorul patrimoniu sacru şi pictură bisericească, rolul de gazdă l-a avut preotul Virgil Jicărean, consilier eparhial al acestui sector.

Primul care a vorbit a fost primarul Cătălin Cherecheş al Băii Mari: 

„Astăzi, încă o dată se poate constata de către noi toţi că acolo unde se sting luminile, doar Biserica noastră ortodoxă mai ţine flacăra aprinsă, a spus primarul Cătălin Cherecheş al Băii Mari şi membru în Adunarea Naţională Bisericească. Aceste zile culturale ale Municipiului Baia Mare, pe care le-am gândit împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, sunt zile care se raportează la spiritualitatea noastră, la ceea ce suntem noi, băimărenii şi maramureşenii, suntem în primul rând creştini, suntem în primul rând ortodocşi. Am gândit aceste Zile Culturale în jurul Catedralei Noastre „Sfânta Treime”, pentru că oraşul trebuie să aibă o inimă, şi inima oraşului este Catedrala Noastră. Este o Catedrală a Noastră, a tuturor, mai ales, în special, o Catedrală pentru viitor şi pentru copiii şi tinerii noştri. Este o Casă a Domnului, dar este o casă pentru fiecare suflet, în special pentru sufletele copiilor şi tinerilor noştri. Dacă vorbim de lumina stinsă sau de cum Biserica Ortodoxă, Episcopia noastră, Preasfinţitul nostru ţin flacăra aprinsă, aceste icoane, pe care le avem moştenite în timp, sunt dovada că niciodată nu am rămas fără lumină, nu am rămas fără binecuvântare, nu am rămas singuri”, a mai spus primarul Cătălin Cherecheş.

„Maramureşul este un tezaur artistic extraordinar, a spus Academicianul Marius Porumb. Maramureşul este important pentru perioada lui de glorie, din perioada lui medievală timpurie. Maramureşul dă primii domni ai Moldovei independente, pe Dragoş şi pe Bogdan, dar, în acelaşi timp, pentru scrierile liturgice care sunt făcute în Maramureş. La fel se întâmplă şi cu pictura religioasă din Maramureş, pentru că în Evul Mediu nu existau zugravi laici, decât foarte puţini, aşa că tot ce se făcea era închinat Domnului. Ori, Biserica Maramureşeană are unele dintre cele mai vechi icoane de pe pământul românesc. Adică, sunt câteva icoane din Maramureş care datează din secolul al XV-lea şi care au inscripţii de atestare”, a precizat Academicianul Marius Porumb.

„Suntem într-un plin eveniment de recuperare a sacrului, a spus Dr. Ioan Marchiş, director al Direcţiei de Cultură a judeţului Maramureş, sculptor. Aici este nu numai cetatea de apărare a românismului, ci şi cetatea de apărare a simbolurilor româneşti. Suntem în plină activitate de apărare a sacrului în Maramureş. Desacralizarea din perioada postmodernistă se naşte din neputinţa de a urma principii. În loc să păstreze canonul, artistul postmodern schimbă principiul. Nu acelaşi lucru se întâmplă în pictura bisericească, care se desfăşoară după anumite reguli prevăzute în erminie. A învins spiritul”, a precizat Dr. Ioan Marchiş.

Cuvântul Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin

„Suntem martorii unor evenimente pe care societatea postmodernă le-ar dori apuse. Şi anume: întoarcerea artei şi a culturii în spaţiul de cult. Aceasta este singura şansă de a salva cultura. Cultura s-a despărţit de arta modernă, s-a despărţit de biserică, şi când s-a despărţit a naufragiat. N-a mai putut crea, a pierdut spiritul creator şi inspiraţia divină. Şi atunci vedem tot felul de apariţii, care mai de care mai haotice şi mai ciudate, încât trebuie să stea pictorul lângă tine sau poetul să-ţi explice ce au vrut să spună în pictura sau poezia lui. Ceea ce vedem aici, este o întoarcere la rădăcini şi o apăsare suficient de puternică pe păstrarea acestor valori acolo de unde ele au plecat. Moştenitorul de drept şi de fapt este Biserica. Creştinismul este religia supremei creaţii. Ce a dat creştinismul lumii nu a dat nici o religie”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului.  

Prezentarea expoziţiei

Cei prezenţi au putut afla lucruri importante despre expoziţie din prezentarea făcută de muzeograful Dumitriţa Filip, care a vorbit despre activitatea celor doi zugravi de biserici şi iconari, Ştefan Zugravul de Şişeşti şi Radu Munteanu din Ungureni, despre exponate. Sunt expuse spre vizionare 31 de obiecte, icoane pe lemn, catapeteasma bisericii din Şişeşti şi un tetrapod de la Ungureni.

Cadou pentru muzeul Episcopiei

Academicianul Marius Porumb a oferit Preasfinţitului Părinte Iustin, pentru a spori patrimoniul muzeului Episcopiei, o icoană pictată de Florin Poenaru din Laz, judeţul Alba. În Laz există un puternic centru de iconari. Foto. 

Lasati un comentariu