Noaptea minţii! UDMR cere BAC diferenţiat pentru minorităţi dar la Carei avem clase de meserii doar în limba maghiară

• publicat la: 19 iunie 2017
Noaptea minţii! UDMR cere BAC diferenţiat pentru minorităţi dar la Carei avem clase de meserii doar în limba maghiară

PSD şi ALDE au acceptat azi modificări esenţiale la Legea Educaţiei, printre care şi Bacalaureat diferenţiat pentru elevii maghiari.

Pe lângă cele trei mari cereri ale UDMR anunţate  astăzi , au mai fost trecute în tăcere prin Parlament câteva iniţiative ale parlamentarilor maghiari. Este  vorba despre patru modificări la Legea Educatiei, puse pe ordinea de zi a comisiei de educaţie din Senat:

1. Bacalaureat diferentiat pentru minorităţi. Cu alte cuvinte, standarde diferite de învăţare a limbii române pentru români si pentru minoritari. Adică copii românilor sunt diferiţi de copii minoritarilor?  De ce se doreşte separarea lor?
2. Infiintarea de către guvern, cu anihilarea autonomiei universitare, a unei secţii maghiare a Universitatii de Medicină si Farmacie din Târgu Mures. Practic, Dragnea acceptă o măsură luată de guvernul MRU in 2012 si pentru care PSD (alături de PNL si PC) l-a dat jos prin motiune de cenzură.
3. Finanţarea de la bugetul de stat a institutelor teologice pentru confesiunile maghiarilor. Practic,  finanţarea se cere de către minorităţile care în momentul când ajung la conducerea unei localităţi cum este municipiul Carei refuză să acorde din bugetul local sprijin pentru biserica românească Sf.Anton. Şi nu omitem nici refuzul de a susţine o activitate culturală  de impact naţional cum este Adunarea Generală a ASTRA de la  Carei.
4. Înfiinţarea de institute pedagogice pentru minorităţi

Negocierile se reiau marţi dimineaţa la Parlament. Cine îşi va asuma votarea acestor  solicitări?

comentarii

de unio la 20 iunie 2017 - 10:19

Nu-i prost cine cere! Chestiunea de baza este ca diploma de bacalaureat are aceeasi valoare si presupune un anume bagaj de cunostinte, inclusiv de limba romana. Adica am avea diplome cu aceeasi valoare dar cu acoperire in cunostinte de limba romana diferite. Daca unii doresc conditii diferite, este in regula, doar ca, in consecinta, si diplomele ar trebui sa aiba valori diferite. Iar cu diploma pentru minoritari sa te poti angaja numai acolo unde se angajeaza doar minoritari. Nu la stat, in administratie, de exemplu. Nici in invatamant. Nici in sanatate, nici in autoritatea judecatoreasca, politie, armata etc.

Lasati un comentariu