Primarilor le cresc salariile cu 62,5% de la 1 Iulie. Medicii şi profesorii mai aşteaptă

• publicat la: 8 iunie 2017
Primarilor le cresc salariile cu 62,5% de la 1 Iulie. Medicii şi profesorii mai aşteaptă

Medicii și profesorii nu primesc deocamdată nimic la salariu dar politicieni locali primesc o creștere de 62.5% la salarii în primele șase luni ale lui 2017. Salariile demnitarilor de la nivel local au ajuns la 130% în luna aprilie față de cele din martie 2017, potrivit Legii nr.115/2017 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2017, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 403 din 29 mai 2017. Mărirea cu 30% a salariilor de bază i-a vizat pe primari, viceprimari, precum și pe președinții și vicepreședinții consiliilor județene.

Deputații au votat legea salarizării unitare, aceasta urmând să meargă la promulgare, anunță CURENTUL. Începând cu 1 Iulie 2017, demnitarii locali vor mai primi 25% la salariile deja mărite cu 30% și astfel, salariile în luna iulie vor fi cu 162,5% față de cele din martie 2017.

Legea prevede la Art.16 alin.(2) că „Indemnizaţiile   lunare   ale   președinților   și vicepreședinților  consiliilor  județene  și  primarilor/ viceprimarilor  unităților  administrativ-teritoriale  care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu 25%.”

Proiectul legii salarizării unitare a personalului bugetar a fost adoptat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, cu amendamente. S-au înregistrat 188 de voturi ”pentru”, 28 „împotrivă” şi 47 de abţineri. Anterior, proiectul a fost adoptat şi de Senat. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, afirmă JURNALUL NAȚIONAL. Legea a fost dezbătută în procedură de urgenţă pentru ca unele dintre măsuri să intre în vigoare de la 1 iulie, lucru care însă nu va mai avea loc, după ce ministrul Lia Olguța Vasilescu a precizat că nu vor mai exista creşteri salariale de la această dată, ci doar de la 1 ianuarie 2018.

Deci avem, în sfârşit, o lege a salarizării iar de la anul vor începe să se vadă şi efectele. Asta în cazul în care actul normativ va fi promulgat de preşedinte şi nu va fi atacat la Curtea Constituţională. COTIDIANUL amintește că USR anunța încă marţi seară, după adoptarea raportului în Comisia de muncă a Camerei, că intenţionează să sesizeze CCR în privinţa Legii salarizării, despre care a spus că nici acum nu se cunoaşte impactul bugetar, iar membrii Guvernului ”improvizează”.

Adoptarea legii salarizării unitare a constituit un nou prilej pentru ca Liviu Dragnea să lanseze un nou atac la adresa premierului Sorin Grindeanu, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Dragnea l-a criticat pe Sorin Grindeanu spunând că era bine să vină și premierul să susțină legea. „Da, într-adevăr, este o problemă faptul că astăzi ministrul de Finanțe nu a venit în Parlament să susțină această lege, cu toate că avea timp.

Am puterea politică să-mi asum acest lucru și să-mi cer scuze, ca președinte al PSD, că un membru al Guvernului trebuia să vină astăzi și nu a venit. Este o problemă pe care o vom regla în interior, în condițiile în care și liderul de grup și-a asumat faptul că va veni să susțină această lege. Era bine să vină și premierul pentru că este poate cea mai importantă lege din acest an”, a afirmat Dragnea, în plenul Camerei, la votul asupra legii salarizării.

Răsturnarea Guvernului a intrat în linie dreaptă deoarece Grindeanu a insultat „Biblia PSD”, respective programul de guvernare, susține EVENIMENTUL ZILEI. În PSD, programul de guvernare este considerat ca fiind cea mai importantă carte după Biblie, iar una dintre promisiunile de căpătâi ale social-democraților, în campania electorală, a fost adoptarea legii salarizării unitare. Însă premierul Sorin Grindeanu a ales, ieri, să meargă la o dezbatere politică în timp ce președintele PSD, Liviu Dragnea, și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, prezentau, cu un etaj mai sus, proiectul salarizării unitare în plenul Camerei Deputaților.

În consecință, numărul doi din ierarhia PSD a anunțat că partidul este gata să negocieze la Cotroceni un nou nume de prim-ministru……sursa ziare.ro

Lasati un comentariu