Afecţiunile hepatice şi Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor

• publicat la: 28 iulie 2017
Afecţiunile hepatice şi Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor
La nivel mondial:

  • 10 – 20% din persoanele cu hepatită cronică C dezvoltă ciroză hepatică
  • 1 – 5% din persoanele cu hepatită cronică C dezvoltă cancer hepatic
  • Cancerul hepatic este al cincilea cancer ca frecvenţă la om, virusul hepatitei B fiind al doilea agent cu potenţial oncogen după tutun
  • Virusul hepatitei B este responsabil de 70% dintre cancerele hepatice primitive

 

Vineri, 28 iulie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că această zi reprezintă o bună oportunitate pentru a atrage atenţia asupra necesităţii implementării strategiei privind hepatitele virale, reiterându-şi intenţia de a ajuta statele membre pentru atingerea obiectivului privind eliminarea hepatitelor.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) susţine mesajul OMS. Considerăm că este esenţial ca reprezentanţii autorităţilor, ai comunităţii medicale şi ai pacienţilor să ajungă la un consens în ceea ce priveşte recunoaşterea hepatitei ca problemă de sănătate publică și să agreeze asupra unui plan de acțiune național. Un pas important ar fi intensificarea acţiunilor de prevenţie şi screening, asigurarea accesului la terapii inovatoare, fără discriminare”, a declarat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

Hepatita este o boală infecţioasă care afectează 325 de milioane de persoane (statistici OMS, 2015). În România, conform estimărilor specialiştilor, peste 800.000 de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B, în timp ce aproximativ 600.000 suferă de hepatita C. România este a patra ţară din Europa în clasamentul deceselor cauzate de afecţiunile hepatice.

Despre subiectul hepatitelor virale, prevenţie, diagnosticare şi tratament, se va vorbi în cadrul evenimentelor organizate de APAH-RO, la nivel naţional, în perioada 28 – 29 iulie. Calendarul evenimentelor include:

  • Evenimentul public de informare a populaţiei denumit “Biblioteca vie”, organizat sâmbătă, 29 iulie, în Parcul Copou (Iaşi), între orele 17.00 şi 19.00 (cu participarea prof. Vasile Drug, vicepreşedintele Colegiului Medicilor, filiala Iaşi)
  • Conferinţa de presă organizată la Cluj, vineri, 28 iulie, la ora 12.00, în Sala Albastră din cadrul Clinicii MedicaleIII(cu participarea Prof. Univ. Dr. Vasile Andreica, UMF Cluj)
  • Acţiuni de informare prin care voluntarii APAH-RO vor împărţi pliante şi vor răspunde la întrebări în oraşele Alexandria, Braşov, Turda, Iaşi, Giurgiu şi Bucureşti

Pentru a atrage atenţia asupra problematicii hepatitelor virale, APAH-RO a desfăşurat, în luna iulie, o serie de activităţi în toată ţara: întâlniri cu autorităţile şi specialiştii români şi străini în scopul identificării de soluţii şi implementării unui plan naţional integrat pentru gestionarea hepatitelor, campania online „NO-hep, povestea care te inspiră să lupţi”, trei crosuri, organizate la Bucureşti, Braşov şi Ploieşti (22 iulie 2017) sub denumirea „Împreună pentru 2030”. Donaţiile strânse în urma crosurilor vor fi folosite pentru testarea gratuită a oamenilor din zonele defavorizate, iar o parte din sponsorizările primite au fost donate copiilor cu hepatită din mai multe spitale din ţară.

Lasati un comentariu