Ion I. C. Brătianu va avea şi în Oradea statuie. La Carei a fost refuzat

• publicat la: 23 iulie 2017
Ion I. C. Brătianu va avea şi în Oradea statuie. La Carei a fost refuzat

Comisia Naţională a Monumentelor de For Public a avizat amplasarea la Oradea a statuii lui  Ion I. C. Brătianu în parcul cu acelaşi nume.

Anunţul a fost făcut de primarul Ilie Bolojan, pe pagina sa de Facebook. „Comisia Naţională a Monumentelor de For Public a avizat ieri (n.r. joi) favorabil, după doi ani de tărăgănări, proiectul statuii marelui om politic Ion I. C. Brătianu. Amplasarea statuii se va face la limita Parcului Brătianu, în zona aleii dinspre Crişul Repede, cam la jumătatea distanţei dintre hotelurile Continental şi Hilton.  Va fi o statuie realizată la nivelul solului, fără soclu”.

Amplasarea statuii lui Ion I. C. Brătianu în Oradea este un semn de recunoaştere din partea oraşului Oradea a contribuţiilor acestuia la crearea României Mari”, a mai scris primarul Ilie Bolojan  pe Facebook.

Proiectul statuii lui Brătianu a fost câştigat în 2015 de sculptorul Radu Ciobanu din Satu Mare. În municipiul Satu Mare există  un bust al fostului prim ministru Ion.I.C.Brătianu în centrul oraşului.

O iniţiativă similară au avut şi  consilierii liberali din Carei în 2014 dar s-au lovit de refuzul vehement al consilierilor majoritari de la UDMR Carei.

PH – Ionel I.C. Bratianu bust liberali Carei

http://www.buletindecarei.ro/2014/08/consilierii-udmr-carei-refuza-istoria-romaniei-nu-accepta-bustul-primului-ministru-ionel-i-c-bratianu-in-muncipiul-carei.html

Urmare a acelui refuz categoric, Ionel Brătianu a fost aniversat la Carei cu bustul mobil.

http://www.buletindecarei.ro/2014/08/se-intampla-in-romania-aniversare-cu-bustul-mobil-la-carei.html

http://www.buletindecarei.ro/2015/08/si-bratianu-este-interzis-de-udmr-la-carei-aniversare-si-depuneri-de-jerbe-la-tablou-mobil.html

http://www.buletindecarei.ro/2014/09/discriminari-etnice-fara-precedent-la-carei-consilierii-liberali-parasesc-sala-de-sedinte-in-semn-de-protest.html

Buletin de Carei

comentarii

de Eu la 23 iulie 2017 - 13:27

Ce legătură are Careiul cu ICB din Argeș? Pe de altă parte nu sunteți demni de ceea ce a reprezentat el la vremea respectivă și ceea ce susțineți voi liberalii actuali.Dacă are statuie la Oradea, Satu Mare ce mai trebuie și la Carei? Când vă e dor faceți un drum fie la SM fie la Oradea. Da, ptr.statuia lui Eminescu.

de dik te la 23 iulie 2017 - 14:29

Propuneem la primejria ca se tot dea la pnl-istak 2 hektar pemant si se fake akolo numai statuie: de la Decebal …… es pina la dinastia Ciuta.Dar nici nu trebuie sa mai csere aprobalas kind akar sa puna un sztatuie….. numai se puna cu zecile.

de careian la 23 iulie 2017 - 15:35

propunem la consilieri sa puna si statui romanesti si unguresti din aceeasi perioada…si sa incepem cu Decebal la romani.

de careian la 23 iulie 2017 - 15:46

sa propuneti corespondentul din aceeasi perioada…

de pentru Eu la 23 iulie 2017 - 18:02

Ionel Bratianu are legatura cu Careiul cum nu au cei care au busturi in Carei dar nu sunt romani. Ionel Bratianu a contribuit la dezvoltarea acestui oras prin sustinerea financiara acordata in perioada cat a fost prim ministru. Locul nasterii nu are legatura cu binefacerile aduse comunitatii din Carei dar nu locul nasterii conteaza ci faptele sale! Cu ce a contribuit Petoffi la dezvoltarea culturii din Bucuresti si totusi bucurestenii nu sunt carcotasi impotriva lui. Cat despre liberalii actuali din Carei nu prea sunteti in tema si faceti afimatii la intamplare. E ca si cum am spune ca UDMR e corupt doar pentru ca are un presedinte corupt cand de fapt si in udmr ca si in alte partide sunt si oameni onesti si de alt fel.

de Poet careian la 23 iulie 2017 - 20:49

Statuie aici,statuie acolo,in ultimele luni asta este noul motto,conteaza oarecum asta,ca pt cine ridicam statuia,discutii oricum o sa fie,nu o sa avem toti aceasi parere.

de Buletin de Carei la 23 iulie 2017 - 22:03

Cu tot respectul dar ati avut aceeasi atitudine si cand ati pus statuie aici si statuie acolo pentru etnia din care faceti parte? De ce pentru romani se gasestre mereu cineva sa comenteze cand vor si ei sa isi respecte inaintasii? Discutii sint mereu pentru ca exista mereu incitatori dar unde sunt acestia cand banii orasului merg doar la cei din jurul conducerii orasului? Pentru aruncarea banilor doar in directia apropiatilor primariei nu luati atitudine?

de unio la 24 iulie 2017 - 07:36

@ dik te
cata generozitate! sa dea cumva alea doua hectare din parcul dendrologic? sau ai vrea sa le dea terenul respectiv langa ferma Lili? daca asa pui problema, sa le dea si ungurilor 2 hectare dincolo de podul de la Urziceni, langa ludy west!

de unio la 24 iulie 2017 - 14:30

@eu
Dar ce legatura are Petofi cu Carei? Ca si-a introdus intregul in fractia Juliei Szendrej? Si pentru aia merita statuie? Un criminal sovin care a ucis romani? De ce sa aiba ala statuie in Romania? Si totusi are! Ca si Wass Albert, ca si Nyiro Jozsef, ca si alti criminali sau sovini unguri. Adica un sovin ungur poate avea statuie in Romania, dar o personalitate romaneasca nu poate avea? Am ajuns la dictatura minoritatii ungariste? De acord si cu aia. Dar in Ungaria, nu in Romania!

Lasati un comentariu