Personalităţi de seamă la Şcoala de Vară de la Satu Mare. Distincţie pentru ASTRA Carei

• publicat la: 12 iulie 2017
Personalităţi de seamă la Şcoala de Vară de la Satu Mare. Distincţie pentru ASTRA Carei

Marţi, 11 iulie 2017, a avul loc la Muzeul Judeţean Satu Mare deschiderea oficială a Şcolii  de vară organizate  de Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj, sub genericul “Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”. Școala de vară este organizată în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și cu Muzeul Județean Satu Mare. Finanțator principal este Ministerul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Prestigioasa activitate este dedicată profesorilor români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria, cărora organizatorii intenționează să le ofere un cadru propice pentru a fi puşi în contact cu ultimele achiziţii privind atât cercetarea ştiinţifică, cât şi metodica predării istoriei în România. Un public numeros a umplut sala de conferinţe a Muzeului Judeţean Satu Mare.

Au luat parte la deschidere şi au adresat cuvinte de salut acad. prof. univ. Ioan-Aurel Pop – Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” și directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, Ramona Antonescu din partea Instituţiei Prefectului, Florin Trandafir Vasiloni – Consulul General al României la Gyula, Pataki Csaba – preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Kereskényi Gábor – primarul municipiului Satu Mare,  prof. Călin Durla – inspector şcolar general Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, Felician Pop , manager al Muzeului Judeţean.

În alocuţiunea sa, preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba consideră că judeţul Satu Mare este un judeţ deşi  există peste 20 de locaţii de muzee….,, Dorim ca judeţul să devină mai viu şi pe plan cultural şi istoric. Vom încerca să fim o gazdă bună pentru acest eveniment…judeţul nostru e ca o mică Europă unde se vorbesc mai multe limbi, suntem o regiune de frontieră. Îl felicit pe Felician Pop că se străduieşte să aducă cât mai multe evenimente dar să ştiţi că aştept  pe viitor din partea celor interesaţi recomandări, idei,,

Primarul Kereskeny a scos în evidenţă faptul că ,,trăim într-o comunitate multietnică şi multiculturală  unde  există o istorie multietnică şi  tradiţii multiculturale. Prezenţa  diveersităţii trebuie să acţioneze ca un liant,,

Prelegerea susţinută de academicianul Ioan Aurel Pop a cules aplauzele tuturor  pentru acurateţea ideilor exprimate dar mai ales a informaţiilor oferite.

,, românii au în general o nesiguranţă ce vine din trecut, datorită perioadelor lungi de asuprire la care au fost supuşi…există nesiguranţa datorită statutului nostru de interferenţă, zona de interferenţă fiind pe o rază de 4-500 km…suntem  de rit bizantin.  .. Acum putem vorbi mai deschis despre faptul că în trecut capitala creştinătăţii era oraşul Constantinopol, până la cucerirea sa de turci în 1453.  La vremea respectivă oraşul avea peste 450 mii locuitori în timp ce Parisul sau Roma abia aveau 45 de mii….zbaterea noastră ca români din epoca modernă a fost  să ne adaptăm occidentului…Mulţi cred că identitatea românească se topeşte în lumea globală dar nu este aşa..diferenţele dintre oameni sunt foarte mari, naţiunile îşi au rostul lor, chiar şi SUA îşi apără acum tradiţiile naţionale deşi nu cu mult timp în urmă promova dispariţia naţiunilor …Regimul comunist ne-a dat înapoi cu peste 150 de ani. ..Turiştii veniţi din Israel  au fost încântaţi de faptul că încă mai avem o ţară verde ceea ce la ei  nu  e de găsit….Nu putem să nu remacăm că  străinii care vin la noi în ţară pleacă înapoi încântaţi de cele văzute…

După încheierea alocuţiunilor de  către cei prezenţi în prezidiu, Felician Pop a acordat din partea Muzeului Judeţean Satu Mare medalii onorifice  personalităţilor participante. Alături de rectorul UBB şi profesorii universitari prezenţi Ovidiu Ghitta şi Ion Bolovan au primit înalta distincţie şi autorităţile judeţene, primarul oraşului Ardud , Ovidiu Duma, profesorul George Achim, directorul Centrului de Creaţie, Robert Laszlo, directorul Casei de  Cultură din Negreşti Oaş, dr.Natalia Lazăr şi preşedinta Asociaţiunii ASTRA Carei , ing.Daniela Ciută.

Pe parcursul următoarelor 5 zile  vor avea loc  conferinţe pe diferite teme din istoria României, vizite la principalele obiective culturale din judeţul nostru, activităţi cu caracter  didactico-aplicativ, lansări de carte. Pe holul Muzeului Judeţean este prezent pe toată durata manifestării un stand  de carte cu posibilitate de cumpărare.

Pentru prima dată la o manifestare de anvergură din judeş, participanţi vor vizita şi obiective din satele moţilor de câmpie, urmaşi ai lui Avram Iancu ajunşi pe aceste locuri în urma Reformei Agrare din 1921.

Buletin de Carei

comentarii

de Horia Mãries la 13 iulie 2017 - 11:27

Si ce dacã?
Dã cineva mãcar doi bani pe revolta/pãrerea sasului si a nãnasului?
Cine-i mai bagã în seamã?
Iar îl mãnâncã în fund pe sas.

În ce-l priveste pe poetul panglicar de renune mondial G.V., ãsta si-a trãit traiul si si-a mâncat mãlaiul.
A trãit mult si bine si fãrã sã facã mai nimic timp de zeci de ani pe spinarea culturii sãtmãrene.
Un caracter la fel de dubios, duplicitar si alunecos ca si “Careianul”, desi nu este careian.
Bye, bye si pensie îndestulatã, vulture plesuv cu sarpele mereu în gheare.

“Medalie onofirică pentru ponegrirea Careiului?” Careianul / acum 13 minute.
Primarul Eugen Kovacs se declară revoltat de gestul directorului Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, de a acorda o medalie onorifică Danielei Ciuta, preşedinta Asociaţiunii ASTRA Carei, pentru activitatea sa culturală, deși în municipiul Carei există persoane mult mai îndreptățite să primească o asemenea distincție.”

Lasati un comentariu