Prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop reales preşedinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

• publicat la: 6 iulie 2017
Prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop reales preşedinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

„Au fost, din păcate, prea dese situațiile în care, din calcule subiective ale intereselor de partid, din pasivitate și chiar din trădare s-a întâmplat să fie ignorată cauza națională”

Sâmbătă, 1 iulie, Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei din Miercurea-Ciuc a găzduit Adunarea Generală Ordinară a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

Din consistenta dare de seamă prezentată de președintele executiv, prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop, reținem că în timpul mandatului său au fost multe evenimente care au determinat ca unele acțiuni sau demersuri „să aibă loc sub semnul urgenței, când s-a constatat că autorități ale statului român derapează, neluând măsurile legale pentru a estompa acțiuni dușmănoase având ca țintă destabilizarea României. Au fost, din păcate, prea dese situațiile în care, din calcule subiective ale intereselor de partid, din pasivitate și chiar din trădare s-a întâmplat să fie ignorată cauza națională, primejduită țara, s-au scos pe diferite canale falși lideri de opinie, cu formația trădării în caracter, finanțați copios și scoși în față pentru a ne descuraja și timora”.

Ca un corolar al celor șapte file ale documentului putem cita următoarea frază: „Prin implicarea directă, studierea profundă a fenomenelor sociale, culturale, dar mai ales economice, prin studiile pe care le-a elaborat, prezența publică intensă și expusă documentat, fără rețineri, cu referințe istorice și legislația comparată cu alte state ale UE, Forumul, ca organizație a organizațiilor românești, a dobândit notorietate, a devenit un fenomen cunoscut și recunoscut până la nivelul de vârf al societății românești”.

La discuții, destul de aprinse în anumite momente, au luat parte Lazăr Lădariu, Vasile Antonie Tămaș, Maria Crețu Graur, Mihai Târnoveanu, Rodica Pârvan, Ilie Șandru, senatorul PMP de Covasna Gheorghe Baciu, Doru Dobreanu, Nicușor Moise, Ioan Cismaș, Adrian Șimon, Doru Feldiorean.

Desprindem din dezbateri două idei: nu mai vine nimeni după actuala generație de profesori de limba română cu pregătire completă, suplinesc absolvenți de „Sapientia” și ai tot soiul de institute care pur și simplu nu recunosc, când corectează lucrări, expresii uzuale din limba română; referitor la necesitatea antrenării tinerilor în activitățile voluntar-patriotice ale Forumului, PS Andrei a tranșat momentan problema, afirmând că Episcopia va asigura cazarea și hrana a 50 de studenți la Universitatea de Vară Izvoru-Mureșului (care în acest an nu are finanțare, datorită bulversărilor politice și „atenției” acordate de demnitari problematicii românilor de pretutindeni și a celor din interiorul granițelor, trăitori în minoritate numerică).

Totodată, Forumul a aprobat aderarea în rândurile sale a unor noi membri: Liga Internațională a Românilor – Filiala Târgu-Mureș (președinte conf. univ. dr. ing. Avram Tripon), Asociația GRIT Covasna (președinte prof. Adriana Bota), Asociația Clubul ofițerilor de tancuri Mureș (președinte Aurel Bochiș), Asociația Comunitatea Bărdești din Sântana de Mureș (președinte Horea Hădărău), Asociația Voievozii Munților Vâlcele (președinte pr. Antonie Tămaș), Asociația Calea Neamului Brașov, inițiatoarea acțiunii Români pentru Români, al cărei președinte, Mihai Tîrnoveanu, a spus în momentul aderării: „Am încercat, prin acțiunile noastre, să transmitem românilor din Harghita și Covasna semnele dragostei noastre, ale românilor de peste Carpați. Azi, în Forumul Civic au intrat, odată cu asociația noastră, acele mii de români care văd în Dumneavoastră, în românii din Harghita, Covasna și Mureș, un simbol al rezistenței românești. Pentru că dovediți prin fiecare rugăciune rostită, prin fiecare steag tricolor înălțat și prin fiecare costum popular purtat că poporul român, oricât de greu ar fi – și aici este foarte greu – nu moare, că poporul român se poate ridica oricând, în Duhul Neamului. Voi, românii din Harghita și Covasna, sunteți un simbol de rezistență națională și un exemplu pentru toți românii din întreaga țară”.

Forumul a aprobat, de asemenea, Programul proiectelor, acțiunilor și manifestărilor ce vor fi organizate în județele Covasna, Harghita și Mureș pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri, dintre care reținem: înălțarea de statui-busturi unor corifei ai Marii Uniri din județele Covasna și Harghita, ridicarea Monumentului martirilor, deportaților și refugiaților din Covasna, Harghita și Mureș – victime ale intoleranței din timpul războiului civil din anii 1848-1849, 1916-1918 și a celei instaurate în urma Dictatului de la Viena din august 1940, editarea unor lucrări în colecția Centenarul Marii Uniri a Editurii Eurocarpatica; cei prezenți la adunarea Forumului au considerat util să se continue demersurile în vederea elaborării de către Guvernul României a unei strategii de dezvoltare economică prioritară pentru județele Covasna, Harghita și Mureș, având ca finalitate crearea unor noi locuri de muncă și stoparea declinului demografic din aceste județe, dar și monitorizarea cazurilor de discriminare a populației românești din unele localități și prezentarea acestora instituțiilor abilitate.

În legătură cu evenimentul aniversat anul viitor, PS Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei, a spus: „Forumul Civic este organizația românilor din cele trei județe: Covasna, Harghita și Mureș, care promovează ideea românească și interesul național, este mesagerul poporului român din aceste părți în care credința și identitatea românească au fost leagănul spiritualității românești. Pentru Centenarul Marii Uniri am propus și s-a aprobat în Forum ca în toate localitățile românești unde au fost delegați la Marea Unire, în curtea bisericii ortodoxe să se ridice o troiță și să fie pomenite numele fraților care au dus mesajul românilor din această parte de țară la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918″.

În cadrul adunării generale de sâmbătă a fost prelungit cu un an mandatul președintelui Forumului, prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop.

 

sursa cuvantul-liber.ro

 

comentarii

de florina radu la 8 februarie 2018 - 09:00

Domnule Pop

abea acum am descoperit articolul Dv.
Fiind jurist va intreb ce actiuni s=ar putea initia pentru a corecta situatia retrocedarilor de tern dupa ce deja persoanele respective au fost despagubite.
S=ar putea organiza un club al studentilor care ar putea cauta in arhive actele de care vorbiti ? sa alte eprsoane benevole, pensionari care si=ar ocupa timpul cu ceva foarte folositor neamului. Ati putea publica pe facebook o scrisoare cu expunerea cazului ce trebuie corectat, si in care cititorii sa semneze In ultimul timp cu o astfel de petitie s=a oprit constructie amicrocentralelor de pe Jiu.
La bucuresti oamenii se adna in numar mare in fata parlamentului. Situatia expus de dv. nu cred ca este cunoscuta si sunt sigura ca oamenii ar avea la inima problema retrocedarilor. abuzive.
Ce spuneti ?

Lasati un comentariu