Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul

• publicat la: 20 iulie 2017
Sărbătoarea Sfântului  Proroc Ilie Tesviteanul

Sfântul Ilie este sărbătorit de creştini an de an la data de 20  iulie,  ca aducător de ploi, după ce prin rugăciunea sa a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve din Galaad (Israel). De la această cetate provine numele de Tesviteanul al proorocului. El se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, ziua prăznuirii sale fiind marcată în calendar cu roşu, însemnare ce nu apare în acest fel la niciun alt prooroc. In Noul Testament, Mântuitorul nostru, Iisus Hristos aduce aminte de Ilie când vorbeste Ioan Botezătorul spunându-i că Ilie este cel care trebuia să vină (Matei 11:14). In noul Testament acesta este mentionat si în Matei 17:3, Marcu 9:4 si Luca 9:30.

Sfântu Prooroc Ilie este una dintre cele mai interesante şi complexe figuri de sfinţi. El poate fi  considerat un sfânt ecumenic  deoarece este cinstit nu numai în creştinism ci şi în iudaism şi chiar în tradiţia islamică.

Legenda spune că la naşterea sa, tatăl lui Ilie a zărit oameni imbrăcati in alb, care îl înveleau pe Sfântul Prooroc în scutece de foc si dându-i nume. De asemenea, acestia ii dau să mănânce o flacără, care reprezenta simbolul râvnei pentru Dumnezeu.

Sfântul Prooroc Ilie a fost nevoit să se ascundă de mânia regelui Ahab la pârâul Cherit, în Hozeva. Potrivit tradiţiei locului, aici se află peştera în care Sfântul Ilie Tesviteanul a stat trei ani şi şase luni, înainte de a urca pe Muntele Sinai. În peştera Sfântului Ilie se păstrează icoana acestuia, în care sfântul este înfăţişat ca fiind hrănit de corbi. „Şi a zis Domnul către Ilie: «Du-te de aici, îndreaptă-te spre răsărit şi te ascunde la pârâul Cherit, care este în faţa Iordanului. Apă vei bea din acel pârâu, iar mâncare am poruncit corbilor să-ţi aducă acolo!» Şi a plecat Ilie şi a făcut după cuvântul Domnului… s-a dus şi a şezut la pârâul Cherit, care este în faţa Iordanului”, se scrie în Vechiul Testament.

Când simte că  urmează să meargă la Ceruri, Afântul Ilie îl alege ca succesor al său pe Elisei. Dată fiind credinta si personalitatea de care a dat dovadă, Dumnezeu il mută pe  Ilie din viaţa pământească direct in cea cerească fără a trece prin poarta morţilor.

In traditia populară, in momentul in care se intamplă fenomene meteorologice spectaculoase se spune că, de fapt, Ilie traversează cerul în căruţa lui de foc pentru a ne ocroti.

Buletin de Carei urează tuturor celor care îşi serbează astăzi onomastica LA MULŢI ANI!

Lasati un comentariu