DISCRIMINARE LA CAREI la prima ediție a Festivalului „Karul Art”. Spune STOP discrimării! Ia atitudine!

• publicat la: 29 august 2017
DISCRIMINARE  LA CAREI la prima ediție a Festivalului „Karul Art”. Spune STOP discrimării! Ia atitudine!

Duminică, 3 septembrie 2017, începând cu ora 16.00 la manejul din Parcul Dendrologic din Carei va avea loc prima ediție a Festivalului „Karul Art”, eveniment dedicat artiștilor careieni. Scopul festivalului este să reunească la Carei artiști originari din Carei sau din vecinătate, care activează în prezent în domeniul artistic și își desfășoară activitatea în afara orașului natal, fie în țară, fie peste hotare. Prin intermediul evenimentului publicul careian îi va putea cunoaște pe aceștia și creațiile acestora.

 Programul orientativ al evenimentului este:

Duminică, 3 septembrie 2017:

ora 16.00 – Vernisajul expoziției de pictură, fotografie și sculptură – Holul Manejului

ora 17.00 – Dialog pe teme literare – Sala de conferințe de la etajul manejului

ora 18.00 – Proiecție filme de scurt metraj – Sala de conferințe de la etajul manejului

ora 20:00 – Folclor și momente muzicale – Sala de conferințe de la etajul manejului

Programul poate suferi mici modificări în ce privește durata momentelor, deoarece organizatorii doresc să ofere posibilitatea artiștilor invitați să poarte discuții atât unii cu alții cât și cu publicul, întrucât punctul comun al întâlnirii îl reprezintă orașul lor natal, Careiul.

În cadrul expoziției de pictură, fotografie și sculptură vor fi expuse lucrările artiștilor plastici: Bába Anita, Bába István, Bartincki Tamara, Erdei Máté, Gnandt Stefan, Gui Demeter, Hohágyi Gyula, Kóter László, Murvai György, Franz Ritzmann.

La vernisajul expoziției de pictură și fotografie vor participa artiștii Bogáti Bokor Orsolya și Kovács Levente și bineînțeles vor putea lua cuvântul și expozanții, pentru a mărturisi publicului rolul pe care l-a avut sau îl are orașul lor natal în cariera artistică și în dezvoltarea personalității acestora.

Dialogul pe teme literare îi va avea ca protagoniști pe Ármos Lóránd, Fischer Botond, Bodea Tibor și Varga Csilla, urmând a fi completat de proiecțiile video cu mesajele transmise de Budaházi Attila și Fándly Csaba. Vor fi recitate și poezii ale lui Kiss Zita și ale Teodorei Păcurar, totul fiind completat de intervențiile muzicale ale lui Bogáti Bokor Ákos. La dialogul pe teme literare mai sunt așteptați și: Gheorghe Glodeanu,Cristian Svecz și Dumitru Țimerman.

În cadrul proiecțiilor de filme de scurt metraj vor putea fi urmărite creațiile lui Bartincki Tamara, Marius Georgescu și Paula Oneț. Bartincki Tamara va fi prezentă la eveniment și va avea ocazia să se prezinte careienilor.

Seara va fi încheiată cu program folcloric și momente muzicale.

Organizatorii speră ca această primă întâlnire a artiștilor originari din Carei să reprezinte o bună oportunitate de dialog atât între aceștia, cât și între ei și publicul din Carei, întrucât acesta este și obiectivul principal al evenimentului. Este deosebit de important ca reprezentanții diferitelor ramuri artistice să schimbe păreri, să realizeze colaborări dar și să fie cunoscuți de către cei din orașul de unde au pornit pe drumul recunoașterii artistice.

Din echipa organizatorică vor participa: Szolomájer Tímea, Bikfalvi Zsolt, Josef Fastus, Lendvay Zoltán, Szűcs József și Adrian Ștefănuți.

Organizatorii evenimentului sunt: Centrul Cultural al Municipiului Carei, cu sprijinul Direcției de Cultură Carei, Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” și al Asociației Equus.

comunicat

Contactată telefonic, artistul careian Monica Adriana Mocianu a afirmat că nu are cunoştinţă despre acest eveniment , că nu  a fost invitată.
Monica  Mocianu provine dintr-o familie de artişti, tatăl ei fiind şi el  artist plastic, lucrările sale fiind deosebit de căutate.  Au fost organizate de fiica sa Monica câteva expoziţii de succes în Carei.
Ultima dintre expoziţii a avut loc în iunie 2015.  Monica Mocianu a terminat ca şef de promoţie  Liceul de Arte Plastice din Cluj Napoca.Tot  la Cluj Napoca  urmează  cursurile Facultăţii de Arte Plastice şi Decorative „Ion Andreescu” la clasa prof. Doina Hordovan, pictor monumentalist). În 1978 îşi finalizează specializarea postuniversitară cu lucrarea „Simboluri în timp”. În 1997 a absolvit în Bucureşti Programul de pregătire postuniversitară Bazele restaurării ştiinţifice. În perioada de specializare ca expert restaurare (1997), la Castelul Peleş şi în depozitele de la posada a resturat diferite piese textile. Participă la Sesiuni de restaurare şi conservare în ţară prin I.C.O.M. (1991-2009).Debutează în profesie în Bucureşti ca designer suport bumbac (1978-1990). Va fi apoi designer suport mătase la Borangicul S.A. (1990-1992). În 1993 devine restaurator bunuri patrimoniu cultural şi naţional pe suport textil la Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, iar din 2005 este expert restaurator la aceiaşi prestigioasă instituţie.

Primele expoziţii le-a avut încă din perioada studenţiei: Expunere de grup studenţesc la Frankfurt pe Main şi la „Casa Matei” în Cluj-Napoca (1976), Expunere de grup „Primăvara Studedenţească” şi Expoziţia absolvenţilor de Arte Plastice şi Decorative în 1977, Expunere personală la Atelierele „Aurel Vlaicu” Cluj-Napoca (1978), la Salonul de Artă Decorativă a Municipului Bucureşti (1979-1981), T.I.B. – Pavilionul Industrie Uşoară şi Expoziţia tinerilor platicieni din Bucureşti (1981), Expoziţia Republicană (1982). Din 1983 şi până în 1991 a fost o prezenţă constantă la Târgul Internaţional Bucureşti (T.I.B.) la Pavilionul Industria Uşoară. În perioada 1993-1995 la sesiuni de restaurare textilă în Satu Mare, Iaşi, Suceava, apoi Expoziţia permanentă „Restaurări piese textile Palatul Cotroceni (1995-1996), Expoziţia permanentă „Restaurări piese textile Casa G. Enescu” (1994-1995), Expoziţia de restaurare textile „Grădini suspendate” de la Teatrul Naţional Bucureşti – Colecţia Dan Nasta (1996), Expoziţia permanentă de restaurări şi replici piese decorative textile la Palatul Mogoşoaia (1995-1996). Prima expoziţie în oraşul natal, Carei, a avut-o la Sala Litera în 1998.

La Muzeul Naţional de Istorie a României va avea în 1999 o expoziţie personală de icoane pe siclă şi lemn, „Fereastră spre suflet”. În 2004 expune din nou la Carei, de data aceasta la Muzeul Orăşenesc unde va avea expoziţia personală de pictură (şevalet) „Anotimpuri” şi va avea o întâlnire cu colecţionarii. În 2009 a avut o nouă expoziţie personală de pictură, „Natura analizată”, la Sala Rondă a Palatului cercului Militar Naţional, critic de artă Gh. Vida).

În 2012 şi 2013 a participat la expoziţii de grup cu participare intenaţională la Muzeul de Artă Satu Mare (pictură, grafică, arte decorative „happening”). Are lucrări în colecţii particulare din Ungaria, Canada, S.U.A, Franţa, Germania, Grecia.

Buletin de Carei

http://www.buletindecarei.ro/2015/06/monica-mocianu-prezinta-impresii-artistice.html

http://www.buletindecarei.ro/2015/06/monica-mocianu-expune-acasa.html

comentarii

de careianu la 2 septembrie 2017 - 18:46

draga Monica felicitari pentru frumoasele tablouri in care pui atata suflet! nu baga de seama rautatile si micimea unor xenofobi din gastile careiene1 sunt doar frustati si complexati in fata talentului tau! succes in continuare!

Lasati un comentariu