Județele Satu Mare, Maramureş şi Bistriţa cu economie ca în Muntenegru

• publicat la: 21 august 2017
Județele Satu Mare, Maramureş şi Bistriţa cu economie ca în Muntenegru

Potrivit romaniacurata.ro , a  început iar panica: România continuă să aibă cea mai mare creștere economică din UE: 5,7% în trimestrul 2. „E artificială”, „nu se vede în buzunare”, „se duce în consum” – ultimele două împreună sunt din categoria Fram, ursul bipolar.

La o singură cifră, creșterea economică nu este prea mare, este prea mică.

În primul rând pentru că există încă un decalaj rural-urban uriaș, de unu la doi, a cărui recuperare impune creșteri de minimum 10% măcar în rural.

În al doilea rând pentru că există decalaje regionale uriașe, care tot cresc. Economia își va fi atins potențialul de creștere abia când ele vor începe să scadă.

România are un PIB pe cap de locuitor care a depășit 9000 de dolari, dar extremele sunt între 300% respectiv 50% din acest nivel.

Am preluat cifrele din două analize detaliate făcute de analizeeconomice.ro (dolari) respectiv cursdeguvernare.ro (euro).

În București, PIB pe cap de locuitor este de 26 de mii de dolari, cât în Spania. La extrema cealaltă, în Vaslui este de 4,5 mii de dolari, cât în Albania.

Raportul este de șase la unu, față de 2,5 la unu în urmă cu două decenii. El se explică doar parțial prin diferența de „productivitate” – raportul dintre salarii este de doar doi la unu.

Uriașa diferență dintre cele două extreme vine din numărul de locuri de muncă existente. În București, la o populație de 1,8 milioane de locuitori, numărul de locuri de muncă este de aproape 900 de mii, adică un job la doi locuitori. Șomajul este de 1,7%, aproape cel mai mic din țară.

integral pe romaniacurata.ro

Lasati un comentariu