Legături de taină între tricolorul românesc de pe mitra Papei Ioan Paul al doilea și oierii vlahii din Carpații păduroși polonezi

• publicat la: 5 august 2017
Legături de taină între tricolorul românesc de pe mitra Papei Ioan Paul al doilea și oierii vlahii din Carpații păduroși polonezi

Fiecare om are o pasiune mare în viață, ceea ce în cazul meu de oier/profesor de facultate de Agronomie, se numește oieritul în Carpați. O astfel de pasiune m-a împins în ultimii 4 ani pe urmele din afara țării a oierilor plecați din Carpați.

În articolul de față vă propun câteva imagini și considerații pe care le-am surprins în călătoriile mele prin Carpații păduroși din sudul Poloniei.

Când spui astăzi Polonia mică, spui dacii liberi de la Izvoarele Vistulei, așa cum se prezintă prietenii mei oierii vlahi polonezi pe la festivalurile pe care le organizează.

Când spui Polonia mică, spui Papa Ioan Paul al doilea (Pavel al doilea în limbajul vlahilor), apărătorul de suflet al oierilor vlahi în timpul prigoanei comuniste în vremea în care era Cardinal al Cracoviei. Dealtfel, prenumele Pavel al Papei este cel mai frecvent prenume de băiat în această populație de peste 1 milion de vlahi Din Polonia, Cehia și Slovacia.

În 2014 eram la un Festival al vlahilor la Lăpușna (peste 500 de localități din Polonia mică au nume românești) în sudul Cracoviei, împreună cu un grup de 50 de români (1 prefect, 12 primari maramureșeni, muzicologi, etnologi, muzeografi, oieri, profesori etc..). Vizitând Muzeul Regilor de la Cracovia, în sala dedicată Papei Ioan Paul al doilea ne-am apucat să facem fotografii cu veșmintele Papei, și au rezultat instantanee fotografice foarte surprinzătoare, regăsite și în fotografia de bază a acestui articol.

Ce să caute tricolorul românesc alături de tricolorul polonez pe mitra Papei i-am întrebat noi pe prietenii vlahi polonezi. Povești de acest gen am văzut noi în ziarele din România dar de aici până la explicațiile fraților noștri am crezut că este drum lung.

Ei bine când s-au apucat să ne spună legăturile lor tainice cu Papa Ioan Pavel al doilea (îi tot corectam noi cu Paul) am început să ne mușcăm limbile și să devenim foarte atenți la subiect. Între papa născut Vojtilă (Voitilă) în satul de oieri vlahi Țaniec (tată vlah și mamă poloneză) și comunitatea de oieri sunt legături profunde pe care urgia regimului comunist polonez le-a surprins și sancționat ani de zile.

Așa ni s-a explicat de către prietenii noștri vlahi polonezi, identitatea socioculturală a Papei Ioan Pavel al Doilea care a purtat ca Papă, o mitră dublu tricoloră (tricolor românesc în partea superioară revendicându-și astfel Tatăl vlah, și tricolor polonez în partea inferioară, revendicându-și astfel mama poloneză).

Am avut parte la acest festival la un dineu, de o discuție despre Papa ioan Paul al doilea cu Președintele Poloniei, Komorovski (2014) aflat în campanie electorală. La masă alături de prefectul de Maramureș, Anton Rohian, președintele Komorovski ne-a povestit legăturile neștiute de mare public (clasificate într-o vreme) dintre Papa și oierii Vlahi (Gorali), și în special originea transilvăneană a strămoșilor Papei Ioan Paul al doilea.

Această poveste m-a incitat să căutăm bibliografie veche în limba poloneză așa că astăzi după ani de cercetare suntem în posesia multor cărți (poloneze, cehești, slovace) despre oierii vlahi (dacii liberi de la izvoarele Vistulei, cum se prezintă ei public).

Una dintre acestea cântărește 5 kg, scrisă de Jiri Langher (profesor ceh de arhitectură la Universitatea din Brno, Cehia) surprinde în 10 000 de fotografii case de țărani oieri din Rusia, Lituania, Letonia, Estonia, Bielorusia,Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Austria, Elveția, Italia, Slovenia, Croația, Serbia, Bosnia, Grecia, Albania, Muntenegru, Bulgaria. Concluzia lui Jiri (l-am întâlnit în 2014 împreună cu Mircea Groza și Ioan Bejinariu, ca să ne ofere un exemplar cu autograf) după 50 de ani de muncă pentru această adevărată Biblie a oieritului din Carpați este una singură:concepția arhitecturală a cestor 10 000 de case de oier are un singur creator, acela al oierului din Transilvania.

În 1970, celebrul arheo­log şi profesor universitar Tadeusz Sulimirski, ulterior profesor de arheologie central şi est europeană, la Universitatea din Londra, o so­mitate a istoriografiei poloneze spunea despre lumea dacilor liberi de la Vistula:

„Arealul format de Carpaţii de Nord din zona Poloniei şi colinele din jurul lor a fost locuit în pre­istorie de triburi traco-dace!”

Dacă povestea cu mitra Papei ne-a surprins extrem de mult am început să ne obișnuim cu idea tricolorului românesc, când l-am regăsit la festival pe coiful bucătarilor vlahi sau pe pipa oierilor vlahi de la Muzeul vlah din Wisla, Polonia.

Coif tricolor de bucătar al oierilor vlahi din Carpații Păduroși, Polonia; Foto: Avram Fițiu, Festival Zakopane 2014

Harta colonizării vlahe a Carpaților păduroși aflată la loc de cinste în această lume (pe case, în cărți, pliante, broșuri etc…) este un alt element de curiozitate pentru sute de mii de turiști europeni, ce descoperă un traseul secular de transhumanță de la Brașov,  Sibiu, Gorj, Vatra Dornei, Năsăud, Maramureș până în sudul Cracoviei.

Ce spuneți dragi români, oare ce foc viu întreține astăzi în Carpații păduroși o stare de spirit de dac liber?

Când v-ați putea petrece oare un we-kend în Carpații păduroși pe urmele acestora (7-9 ore de mers cu mașina de la Oradea)?

O bună ocazie ar fi Festivalul oierilor vlahi din Istebna, Polonia (25-27 august 2017) unde 5000 de oieri vlahi (îmbrăcați în straie populare) din Polonia, Cehia, Slovacia sărbătoresc animalul lor de suflet, oaia!

Mai multe despre această lume curioasă puteți găsi pe http://www.oieriivlahi.ro

Avram Fiţiu,

Secretar General

Federația Națională de Agricultură Ecologică

Mai multe detalii despre tematica renașterii din cenușa uitării a satului românesc, puteți vedea pe publicația noastră  online http://www.romanianoastră.info

Lasati un comentariu