Zilele Iancului 2017

• publicat la: 27 august 2017
Zilele Iancului 2017

Duminică, 27 august 2017 , de la ora 12,00 au debutat Zilele Iancului în satul Ianculeşti ce aparţine de UAT Municipiul Carei. Un început timid, fără mulţi localnici şi cu Imn Naţional intonat în surdină din cauza lipsei unei staţii de amplificare adecvate. Un serviciu religios a fost oficiat de cei doi preoţi din sat.

Delegatul sătesc Oneţ Ionuţ, numit şi nu ales de către săteni, a făcut o trecere în revistă a realizărilor din ultimul an care se rezumă la asfaltarea de către Primăria Carei a unor drumuri din sat.

… ,, anul trecut am spus că vom asfalta şi am asfaltat dar am sa-l las pe domnul primar  să spună…că e mai în temă ca noi…În cursul anului viitor vom face o adunare a moţilor la Ianculeşti cu ocazia Centenarului Marii Uniri,,

Alocuţiunea primarului Kovacs a fost o nouă încercare  de a limita aspiraţiile către mai bine şi a induce sentimentul de mulţumire  cu ceea ce are fiecare.

,,Fiecare avem în viaţă probleme personale dar să ne mulţumim cu ce avem  că dacă ne tot văicărim nu vom fi fericiţi. Foarte mulţi români pleacă din ţară…Noi încercăm să vă facem drumuri, capelă mortuară, reabilitare ( de fapt demolare – n.r.) şcoală dar dacă nu vă simţiţi bineacasă degeaba facem infrastructura…tinerii au dreptul la locuri ieftine de casă …,, au fost cuvintele primarului Kovacs.

Nici unul dintre vorbitorii  de la Zilele Iancului nu a făcut referire la starea degradantă a lăcaşului cultural din sat, aflat în stare nefuncţională  şi deci făcând imposibilă  orice activitate culturală sau socială de peste 20 de ani!

Fiecare se fereşte de a spune adevărul şi de a lua măsuri pentru relansarea activităţilor culturale locale lunare nu anuale.

Din partea Prefecturii a rostit o alocuţiune emoţionantă  doamna Cecilia Marinescu iar din partea Consiliului Judeţean dl. Ciprian Ardelean.  Societatea cultural patriotică Avram Iancu a fost reprezentată  de Mircea Dobra iar  din partea parlamentarilor sătmăreni a vorbit  fostul ministru Gabriel Leş. A

Au depus coroane Instituţia Prefectului, Primăria Carei, Societatea Avram Iancu, Unirea 2009 Carei,  Asociaţia foştilor Refugiaţi filiala Carei, Consiliul Judeţean, partidele PSD şi ALDE Carei .

Corala Armonia a intonat câteva cântece patriotice iar apoi, Primvicepreşedintele Asociaţiei foştilort refugiaţi şi expulzaţi în urma Dictatului de la Viena , Florin Găzdac a vorbit  despre  importanţa  acestei manifestări.  A invitat apoi preşedinta filialei careiene, Daniela Ciută, să acorde  un premiu celui mai vârstnic fost refugiat din sat, Toader Gheorghe de 86 de ani.

Manifestările continuă de la ora 16,00 cu programul  artistic.

Imagini de la deschiderea oficială.

https://www.facebook.com/pg/buletindecarei.ro/photos/?tab=album&album_id=1913214812260121

Buletin de Carei

 

comentarii

de harold la 27 august 2017 - 17:31

da de ce nu a depus coroane si cei de la liberali? la 15 martie au stat cu capu aplecat la petoffi da la avram iancu nu se duc cei de la noua conducere? se supara jenobacsi pe ei?

de birta b. la 28 august 2017 - 16:32

Daca ar fi fost invitati PNL-istii ar fi participat cu siguranta!

de delia la 28 august 2017 - 18:06

nici dl ciuta nu a fost mereu invitat dar a fost mereu prezent cu partidul cand era presedinte.evenimentul a fost anuntat asa ca se stia.

de Protestatarul din umbra la 30 august 2017 - 10:54

Nu poti cere ungurilor sa sara de bucurie de 1Decembrie dar si repet dar bunul simt elementar le inpunea sa taca . Nimeni nu ia itrebat daca se bucura sau nu.Acest comprtament iresponsabil a facut si moderatii sa dezaprobe gestul.Interesant este fatul ca despre teritoriile din Slovacia Ucraina Croatia Serbia nu zic nimic Trianonul e valabil numai in cazul Transilvaniei care a fost a ungurilor din 1856 pina in1918.

de Buletin de Carei la 30 august 2017 - 12:54

Pentru o corect informare , Transilvania nu a fost ,,a ungurilor,, cum spuneti, intre 1856 si 1918 pentru simplul fapt ca nu a existat in perioada respectiva statul maghiar ci imperiul austro-ungar. Abia dupa 1920 a existat Ungaria ca stat.In anul 1919, puterea Ungariei a fost preluata de comunisti, proclamand Rebublica Sovietica Ungaria, condusa de Bela Kun, originar din Cluj.În bătălia de la Mohács, desfăşurată la 29 august 1526, armata ungară a fost învinsă de forţele superioare otomane, conduse de sultanul Suleiman Magnificul, accentuînd criza societăţii maghiare. Practic, regatul maghiar dispare de pe harta Europei, ajungînd sub stăpînirea turcească. Buda (1539) şi Ungaria propriu-zisă (1541) sînt transformate în paşalîcuri, în schimb Transilvania va fi recunoscută ca stat separat – Principatul Transilvaniei.

În anul 1541, Principatul Transilvaniei a fost recunoscut de Imperiul Otoman ca stat independent, care plătea Porţii Otomane un dar anual de complezenţă, în valoare de 10.000 de ducaţi. În această calitate, a participat ca ţară beligerantă în războiul de 30 de ani şi a încheiat o serie de tratate cu ţările europene de pe poziţii de egalitate.După aproape 200 de ani de ocupaţie otomană, salvarea naţiunii ungare a venit de la dualismul austro-ungar, un compromis la care a fost constrînsă Casa de Habsburg pentru păstrarea hegemoniei politice, economice şi militare în Europa Centrală.

de Protestatarul din umbra la 30 august 2017 - 19:17

Va multumesc pentu precizari dar sinteti de acord ca celelalte state de care pomeneam au avut o politica de asimilare mult mai accentuata ca sa fim blinzi cu terminologia si atfel nu au problemele noastre cu minoritatea secuiasca care e folosita de maghiari ca coloana a cincea in destabilizarea Romaniei.

de Protestatarul din umbra la 30 august 2017 - 20:48

Ca sa fiu mai concret in Serbia daca un maghiar ar zice dar nu are curajul ca pentu el ziua nationala a Serbiei este zi de doliu ar fi linsat pe loc iar politia nu ar interveni nici cu un deget ar pleca in alta parte si ar zice ca nu a vaut nimic.Si te gindesti ca sintem vecini nu o tara din Papuaguineia.

Raspunsuri

Lasati un comentariu