Careiul va găzdui cea de-a 112-a Adunare Generală a ASTRA

• publicat la: 23 septembrie 2017
Careiul va găzdui cea de-a 112-a Adunare Generală a ASTRA

La 156 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii  Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român , ASTRA, Adunarea Generală poposeşte  în nord-vestul ţării.

Cea mai mare manifestare culturală din judeţul Satu Mare de după anul 1935  va avea loc în Carei în perioada 13-15 octombrie 2017.  După 3 ani de la renaşterea activităţii ASTRA Carei  avem deosebita plăcere   de a găzdui cea de-a 112-a Adunare Generală a ASTRA, eveniment cultural la care vor participa peste 200 de delegaţi de la toate filialele din ţară şi din Basarabia, filiale  numite despărţăminte.

Desemnarea  mun.Carei ca şi gazdă a celei mai ample manifestări culturale din judeţul Satu Mare  ne onorează dar ne şi obligă.  Este pentru prima dată de la reînfiinţarea Despărţământului ASTRA Carei când beneficiem de susţinere financiară din partea Consilului Judeţean şi al Primăriei Carei.

Va sosi la Carei  prof.Dumitru Acu, preşedintele ASTRA de la Sibiu, conducerea Academiei Române, acad.Ionel Vlad şi vicepreşedintele  acad.Alexandru Surdu , acad.Emil Burzo, preşedintele filialei Transilvania a Academiei Române, academicieni titulari şi profesori universitari, personalităţi de seamă ale culturii române dar şi din alte domenii. Nu vor lipsi nici membrii de onoare ai despărţământului careian , acad.Marius Porumb, artistul plastic Zoe Vida, membru UAP, fiica sculptorului Gheza Vida, prof.univ.dr.Ioan Condor.

În cei trei ani de la reluarea activităţii ASTRA Carei am organizat numeroase manifestări  care au angrenat  personalităţi din mediul academic  şi  universitar dar şi comunităţile rurale din împrejurimi.

În perioada 13-15 octombrie 2017  Careiul va deveni capitala  culturii române. Cea de-a 112-a Adunare Generală a ASTRA se va bucura de un program diversificat  care va cuprinde  vernisajul unei expoziţii, un concert al Ansamblului coral Voci Transilvane din Cluj Napoca, o lansare de carte, sesiuni de comunicări.

Numeroasele lucrări cu care  participanţii s-au înscris deja la Secţiunea de Comunicări  ne oferă certitudinea unei manifestări care va capta atenţia tuturor participanţilor.

La toate acestea se adaugă momentul aşteptat de peste 2 ani de zile şi anume dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu la Carei. Bustul realizat de sculptorul Radu Ciobanu aşteaptă  să fie terminat soclul pe care va fi amplasat la data de 14 octombrie 2017.

Reprezentanţii şcolilor din Republica Moldova vor avea întîlniri cu conduceri ale şcolilor careiene  dar vă vom ţine la curent cu toate activităţile derulate în perioada respectivă.

 

Despărţământul  ASTRA Carei

comentarii

de Protestatarul din umbra la 24 septembrie 2017 - 14:48

Felicitari pentru organizatori o sa avem si noi romanii din Carei unde sa punem o floare lui Eminescu.

Raspunsuri

Lasati un comentariu