Comunicatul Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare

• publicat la: 18 septembrie 2017
Comunicatul Agenției  pentru Protecția Mediului Satu Mare

În vederea marcării evenimentului ecologic ,,16-22 Septembrie – Săptămâna Mobilității Europene,, având ca deviză pentru acest an:

,,O mobilitate nepoluantă, partajată și inteligentă,,

Agenția pentru Protecția Mediului organizează în data de 23.09.2017 (sâmbătă) în parteneriat cu : Primăria Satu Mare, Garda de Mediu, Societatea Carpatină Ardeleană, Asociația Sportivă ,,Nomadkayak,,  Direcția pentru Sport și Tineret Satu Mare pe partea română, și cu Primăria Szamossályi și Csenger din Ungaria ample acțiuni mobilizatoare care  se adresează comunității sătmărene și oferă posibilitatea deplasării, în echipă, cu bicicletele atât pe pista pentru bicicliști  pe malul stâng al râului Someș cât și cu caiacele pe Someș până dincolo de graniță cu oprire în Csenger pentru a participa la Festivalul Merelor organizat de Primăria Csenger.

Pe traseu participanții vor avea posibilitatea de a face un popas la Vetiș la Parcul memorial unde va avea loc întâmpinarea grupului de bicicliști care vin din Szamossályi împreună cu care se vor planta arbori de tei pentru marcarea evenimentului și se va vizita biserica reformatădin localitate . Echipele de bicicliști din Ungaria și din Satu Mare se vor deplasa în Municipiul Satu Mare unde, vor vizita următoarele obiective: ,,Casa verde,, din Grădina Romei, ,,Turnul pompierilor,, și ,,Casa meșteșugarilor,,.

Scopul acțiunii este atât promovarea transportului alternativ cât și întărirea relațiilor de cooperare între comunitățile din județele de graniță: Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Pentru buna desfășurare a acțiunilor, cu sprijinul Poliției de Frontieră, în data de 23.09.2017 (sâmbătă) în intervalul orar (ora României) : 14.30 – 17.30 , trecerea de frontieră de la Oar va fi temporar deschisă.

Startul deplasării cu caiacele se va da la ora 11.00 la cap pod Decebal(mal stâng ) iar pentru marșul ciclist la ora 13.00 totla  la cap pod Decebal (mal stâng).

 

2. În vederea marcării evenimentului ecologic ,,23 Septembrie 2017- Ziua Mondială a Curățeniei,,în data de 22.09.2017 (vineri) va avea locla Școala Gimnazială din Szamossályi –Ungaria, Concursul Internațional ,, Împreună pedalăm și reciclăm-Împreună schimbăm,, la care vor participa un grup de 45 de tineri voluntari din județul Satu Mare, membrii ai Corpului Voluntarilor Ecologi care sunt elevi și cadre didactice în cadrul primelor 10 instituții de învățământ cu activitate remarcabilă în cadrul programului ,,Cel mai tare la reciclare,, desfășurat în anul școlar 2016-2017, însoțiți de reprezentanți din partea APM Satu Mare, Primăria Satu Mare și firma colectoare SC Alpin SRL.

Concursul va fi organizat de Primăria  Szamossályi din Ungaria în parteneriat cu APM Satu Mare și Primăria Satu Mare și se va materializa prin concurs de orientare și perspicacitate cu participarea echipajelor din România și Ungaria respectiv activități culturale în contextul tematicii evenimentelor ecologice.

Scopul acțiunii este educarea și conștientizarea tinerilor în spiritul practicării mersului pe jos, cu bicicletele, cu mijloace de transport în comun respectiv necesitatea colectării selective a deșeurilor reciclabile în vederea reducerii cantităților de deșeuri depozitate la depozitul ecologic și totodată dezvoltarea relațiilor de colaborare între instituțiile din zona de graniță pe cele două domenii prioritare: transport durabil și gestiunea deșeurilor.

Lasati un comentariu