Concert în memoria marelui violonist ȘTEFAN RUHA

• publicat la: 25 septembrie 2017
Concert în memoria marelui violonist ȘTEFAN RUHA

Luni, 2 octombrie 2017, de la ora 18, în Sala Cavalerilor din Castelul Károlyi, va avea loc un concert cameral susținut de Orchestra de Cameră “Szabolcsi” din Nyíregyháza în memoria marelui violonist ȘTEFAN RUHA ISTVÁN.

Dirijorul concertului va fi Szabó Soma, conducerea artistică va fi asigurată de către Nagy Gyula, iar soslist va fi directorul Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare, dr. Fátyol Rudolf, cetățean de onoare al municipiului Carei.

În program: T.G. Albioni: Sinfonia în sol minor, A. Vivaldi: Concertul pentru vioară nr. II în Sol major op.7, J. B. Bach: Concertul pentru vioară nr.1 în la minor BWV1041, J. Haydn: Concertul pentru vioară în Sol major. Evenimentul este organizat de către Filarmonica Satu Mare „Dinu Lipatti”, Centrul de Promovare a turismului cultural grof Károlyi cu sprijinul Primăriei și Consiliul Local Satu Mare, Primăriei și Consiliului Local Carei, Direcția de cultură Carei.

Intrarea la concert este liberă, în funcție de numărul locurilor disponibile în sală.

Violonistul ȘTEFAN RUHA ISTVÁN s-a născut la 17 august 1931 la Carei. A câștigat numeroase concursuri, printre care: Festivalul Mondial al Tineretului, Bucureşti, 1953, Concursul internaţional de vioară „P.I. Ceaikovski”, Moscova, 1958, Concursul internaţional de vioară „G. Enescu”, Bucureşti , 1958 şi Concursul „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, Paris, 1959. Începând cu 1959, Ștefan Ruha a fost numit solist al Filarmonicii clujene. În anul 1962 a fost distins cu titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”. În 1973 a fost ales să înregistreze coloana sonoră a filmului Ciprian Porumbescu.

În anul 1994 a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Cluj Napoca, iar în 1997 titlul de cetățean de onoare al municipiului Carei. În 1996, la Chişinău, primeşte diploma înmânată de preşedintele Mircea Snegur, în semn de apreciere a măiestriei interpretative, iar în 2001 la Budapesta, primeşte „Diploma de excelenţă” (A Magyar Köztársaság Kiváló Müvésze Diját), înmânată de Viktor Orbán.

Este considerat unul dintre cei mai mari violoniști ai României.

Ștefan Ruha István s-a stins din viață la 29 septembrie 2004, mormântul lui aflându-se la intrarea în Cimitirul Reformat din Carei.

comentarii

de Horia Maries la 25 septembrie 2017 - 14:34

Teatrul (renovat) din Carei, cel de pe str. Iuliu Maniu, nu poarta cumva numele de Teatrul Municipal „Stefan Ruha Istvan”?

Daca este asa, de ce oare acest eveniment cultural, unul absolut remarcabil, nu are loc exact acolo?

Este doar un amanunt, poate nesemnificativ, dar pe care eu unul recunosc ca nu prea-l inteleg.

Lasati un comentariu