Fără simboluri româneşti în Sala Festivă a Primăriei Carei din România

• publicat la: 6 septembrie 2017
Fără simboluri româneşti în Sala Festivă a Primăriei Carei din România

Primarul este omul ales de către cetăţenii oraşului pentru a le reprezenta  interesele și a  face  tot  ceea  ce  stă  în puterea   lui,  spre binele  tuturor locuitorilor.  Nu aşa se întamplă în Carei unde  în Sala Festivă din Primăria oraşului e zugrăvit doar poetul etniei din care face parte primarul nu şi vreo personalitate de seamă din cultura locală  românească.  

Pe peretele din imagini  este zugrăvit poetul  Petőfi Sándor  şi iubita lui Iulia Szendrei. Iubita lui a fost considerată de conducerea  oraşului mai presus de marile personalităti românesti  din Carei. Nu stau în picioare nici referirile la povestea de iubire a celor doi deoarece lucrările din Sala Festivă a oraşului  au fost plătite din banii careienilor de toate etniile. 

Lucrările de zugrăvit  au fost încheiate şi acum se lucrează la  mobilarea  spaţiului  în cauză.  La Carei, oraş cu 6 biserici româneşti, nu există niciun român în conducerea oraşului. 

Primăria Carei s-a mutat în casă nouă în noiembrie 2014 dar lucrările de reabilitare a imobilului nu sunt încă finalizate. Peste 2 milioane de euro au fost deja cheltuiti. Una dintre sălile  care face parte integrantă din Primăria Carei este şi Sala Festivă. Se presupune că  în această Sală  Festivă a Primăriei  ar trebui să se regăsească elemente de multiculturalitate. In schimb…..conducerea orasului a crezut că va cosmetiza cu 2 tablouri  discriminarea.

Vă  prezentăm în continuare imagini cu Sala Festivă din clădirea Primăriei Carei.

Nici măcar un simbol românesc nu  există în această Sală Festivă din incinta UAT Municipiul Carei. Sala Festivă a fost zugrăvită în acest mod   pentru o sumă ce depăşeşte 670.000 lei conform facturii întocmite de executant.

In oraşul cu numeroase personalităţi culturale româeşti nu a fost găsit de cuviinţă să fie reprezentată  şi una dintre acestea.  Această politică a administratiei locale de  ignorare constantă a românilor din Carei a dus chiar la REFUZUL tipăririi unui dicţionar biobibliografic denumit    ,,TEZAUR SPIRITUAL ŞI CULTURAL CAREIAN,, în şedinţa CL din martie 2014.

Recent au fost aduse câteva tablouri care se pregătesc  a fi expuse pe pereţi dar din mulţimea lor doar câteva sunt ale personalităţilor  locale româneşti. Am văzut un tablou al Otiliei Marchiş-Boloni şi unul al lui Gheza Vida scris invers, băimăreanul care a realizat Monumentul Ostaşului Român din Carei.

La Carei s-a născut şi a învăţat Salvator Cupcea, cel care avea să devină o personalitate reprezentativă a şcolii medicale clujene, Cornel Toader, renumit chirurg si membru al Asociaţiei chirurgilor din Paris.

Petru Cupcea,preot, publicist, autor de manuale, capelan şi profesor la Liceul Piarist din Carei, descendent din familie de nobili din Maramureş.  Aurel Coza, preşedinte al ASTRA Carei în perioada interbelică a fost profesor si director al Liceului Vasile Lucaciu din Carei, director al publicaţiei  ,,Graiul Neamului,,  din Carei. Primul tipograf de manuale din Carei a fost Stefan Pop. COSTA CAREI a copilărit şi învăţat la Carei. A fost un cărturar care a ajuns  director în cadrul Secretariatului de Stat pentru Minorităţi.

Să nu uităm că prepozitul Ioan Buteanu s-a născut la Carei pe 25 martie 1848. A fost publicist, scriitor şi autor de manuale si a făcut parte din Parlamentul de la Budapesta  din 1905.  Si Ioan Buteanu , prefect al Zarandului şi colaborator al lui AVRAM IANCU  are legătură cu Careiul unde a studiat la Liceul Piarist după ce a rămas orfan de mamă. Simion Bărnuţiu, ideologul Revolutiei de la 1848 şi-a făcut studiile la Carei la Liceul Piarist. Preotul ortodox , militar, Igantie Borza precum si preotul greco catolic Ioan Boroş sunt alte exemple de personalităţi care şi-au adus contributia la păstrarea limbii şi culturii române pe aceste meleaguri,  fie că place cuiva din conducerea oraşului sau nu. Sunt personalităţi marcante pentru poporul român. Nu sunt singurele care au legătură cu Careiul.

Renumiţii dascăli George Pteancu, Alexandru Pteancu, Paul Pteancu, Francisc Pall, Matei Francisc, Leontin Ghergariu, Ioan Gherman, Stelian Popescu- Segarcea şi-au adus contribuţia la educarea a numeroase generaţii de elevi careieni dar nu numai. Unii au fost Cetăţeni de Onoare ai Careiului, alţii au fost decoraţi cu înalte distincţii de Guvernul de la data respectivă. Primăria Carei vrea să treacă sub tăcere aceşti titani ai actului didactic?

La Carei s-a născut în 1919  episcopul  greco-catolic Vasile Hossu. La Carei a fost membru activ al ASTRA  protopopul de Carei Ioan Lobonţiu iar protopopii George şi Romul Marchis au fost adevăraţi stâlpi ai românismului în perioada în care limba română nu  era permisă nici în biserici.

La ora actuală, la Carei , fiica renumitului artist plastic Valer Mocianu, Monica Mocianu care este tot artist plastic nu este invitată  la prima ediţiei a a Festivalului „Karul Art” dedicat  artiştilor plastici careieni. Personalităţile careiene de origine română nu se opresc la înşiruirea de mai sus  şi totuşi în imensa Sala Festivă nu a fost găsit de cuviinţă ca să fie  imortalizat şi un  român dacă tot suntem într-o clădire a Primăriei mun.Carei din România.

Vă reamintim că din anul 2008  românii nu sunt reprezentaţi în conducerea oraşului  Carei.  Atât viceprimarul  cât şi administratorul public  sunt de la UDMR Carei iar la concursul pentru postul de administrator public una dintre conditiile de participare era cunoaşterea limbii maghiare. Aşa cum românii lipsesc din conducerea orasului unde sunt 6 biserici româneşti  aşa lipsesc şi elementele româneşti din  decorarea  Sălii Festive din incinta Primăriei Carei.

Pentru cei care nu stăpânesc bine limba română  precizăm că acest articol este unul informativ, ilustrat cu imagini de la faţa locului.

Buletin de Carei

comentarii

de Buletin de Carei la 7 septembrie 2017 - 08:42

Pentru o corecta informare precizam ca suma de 2 milioane de euro a fost cheltuita pana in prezent pentru renovarea imobilului unde functioneaza o parte din departamentele de pe langa Primaria Carei si nu doar pentru Sala Festiva.

de melinda la 8 septembrie 2017 - 07:30

tablourile seamana izbitor cu cele aduse la castel! or fi aduse de acelasi nostalgic? oare ce pret au?

de dik te la 8 septembrie 2017 - 12:57

Aszta eszte isztouria cse sze facem? Pe bulibasa keizer ar trebui pusz pe peretele ke a foszt un grande futbolista.Pe csine enumerati voi ruminii?Nici la satra nostru nu ai auzit de ei.

de vasile la 8 septembrie 2017 - 16:38

daca era dupa istorie aici erau numai romani si svabi pentru ca grofii se trag de fapt din nobili veniti din maramures. pentru a obtine avantaje materiale au acceptaT maghiarizarea dar adneul a ramas acelasi de la mosii lor.intrenbati de primar de cate generatii e maghiar de fapt?

de Prof.Viorica Boldur la 6 decembrie 2017 - 17:53

Toate acestea se fac in numele prieteniei pe care maghiarii toleranți le-o poarta romanilor șovini,nu-i asa?Noi,romanii suntem rai si instigatori la ura?Toate atacurile dure la adresa noastră se încearcă a fi justificate prin atribuirea unor intenții rele publicatiei Buletin de Carei,in speța -doamnei Daniela Ciuta- cand,de fapt,este atat de evidentă si vizibila cu ochiul liber ostilitatea cu care suntem tratati!Ma repet:suntem luați de prosti.Nu suntem prosti,înțelegem ca suntem priviți de sus dar nimeni sa nu se aștepte ca noi sa acceptam in tăcere orice jignire si lipsa de respect!Si sper,sincer,sa vina si ziua in care sa se verifice legalitatea si corectitudinea cheltuielilor despre care s-a vorbit in articol.

de Dragos Marieta la 8 decembrie 2017 - 12:53

Pacat insa ca pentru un „pumn” de bani, ne vindem de cate ori este nevoie.
Insa nu uitati”istoria se repeta” in toate sensurile.
Romanii sunt de-a dreptu calcati in picioare.Rusine sa va fie celor care ati fost de acord cu asa ceva la voi in tara.RUSINE.

Raspunsuri

Lasati un comentariu