Primăria din România care umileşte românii din localitate

• publicat la: 18 septembrie 2017
Primăria din România care umileşte românii din localitate

Românii din mun.Carei au  parte în aceste zile de o nouă umilinţă  din partea conducerii  Primăriei Carei. Pentru cei care nu sunt informaţi precizăm că din conducerea Primăriei Carei nu face parte niciun român. Sala din imagine nu este Sala Festivă a unei asociatii culturale ci este o sală din cadrul unei institutii guvernamentale din România. Personalităţile  culturale româneşti  nu sunt reprezentate în Sala Festivă a Primăriei Carei reabilitată din bani publici ci doar viitoarea sotie a unui poet maghiar  din perioada dominatiei austro-ungare. 

Sâmbătă, 16 septembrie 2017, într-una din sălile imobilului unde funcţionează Primăria Carei, Sala Festivă, a avut loc o manifestare  culturală la care Primăria şi Consiliul Local Carei figura ca şi  organizator. Nu e pentru prima dată când consilierii si angajatii Primăriei află din presă că au fost organizatorii unui eveniment despre care nu au avut cunoştinţă. Mai ales că  acum era vorba si despre inaugurarea Sălii Festive  prin evenimentul cuprins in program.

Vineri, 15 septembrie 2017  au fost distribuite materialele pentru şedinţa extraordinară a Consiliului Local Carei din data de 18 septembrie 2017 şi se putea foarte bine strecura în dosar şi o invitaţie la evenimentul de sâmbătă. Manifestarea nu a fost făcută cunoscută nici măcar pe paginile Primăriei Carei la fel cum nu a fost făcută cunocută nici manifestarea dedicată comemorării lui Avram Iancu.

Ce surprinde însă este faptul că o sală renovată din bani publici, Sala Festivă,  şi care se află în incinta Primăriei mun.Carei  este decorată doar cu simbolistică maghiară în condiţiile în care oraşul Carei este unul multietnic iar românii au avut numeroase personalităţi locale marcante. Ce mesaj se vrea a se transmite prin acest act?  De exludere a  românilor?

O parte dintre ele le-am enumerat deja când am mai atras atenţia asupra acestui fapt sfidător până la urmă.

http://www.buletindecarei.ro/2017/09/fara-simboluri-romanesti-in-sala-festiva-a-primariei-carei-din-romania.html

Viitoarea sotie a unui poet maghiar este considerată mai  reprezentativă pentru sala de festivităţi a unei instituţii guvernamentale din România cum este Primăria Carei  decât oricare dintre  personalităţile româneşti. Şi totul  cu folosire de bani publici româneşti. Unde este toleranţa şi apelul pentru protejarea minorităţilor  atunci când  minoritatea conduce exclusiv un oraş multietnic?

Este incalificabilă atitudinea primarului unui oraş din  România  care sub  diverse  pretexte  batjocoreşte  şi umileşte comunitatea românească locală prin nerecunoaşterea  numeroaselor personalităţi româneşti originare din Carei sau care într-o anumită perioadă de timp şi-au adus contribuţia la păstrarea şi dezvoltarea culturii românesti în Carei. Careienii ştiu foarte bine că Monumentul Ostaşului Român a fost reabilitat de Consiliul Judeţean în urma refuzului Primăriei de a se implica, că bustul lui Simion Bărnuţiu a fost reabilitat de către consilierul Ilie Ciută iar  soclul pe care stă Avram Iancu  este refuzat a se reabilita ba mai mult  se doreşte dărâmarea sa. Cartea dictionar biobibliografic in care apar o parte dintre numele personalitătilor careiene de-a lungul timpului este refuzată a fi tiparită şi oferită bibliotecilor şcolare din Carei pentru mai buna cunoaştere a istoriei locale.

Acestea sunt  realităţile din mun. Carei din România la care se mai adaugă şi faptul că în singurul sat care aparţine de UAT Carei se refuză  reabilitarea Căminului Cultural iar fosta  clădire a şcolii se demolează pentru ca nu cumva să mai poată fi redeschisă vreodată.

http://www.buletindecarei.ro/2017/07/satului-ianculesti-ce-apartine-de-primaria-carei-i-se-refuza-dreptul-la-camin-cultural.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/07/primaria-carei-demoleaza-scoala-din-ianculesti-si-refuza-reabilitarea-caminului-cultural.html

Sunt realităţi de necontestat şi de care conducerea actuală în colaborare cu grupuri  de la judeţ nu vrea să ţină seama.

In urmă cu 3  ani sosea la  Primăria  Carei o adresă din partea Directiei Judetene de Cultură  Satu Mare prin care aflam că românii din Carei nu îşi pot amplasa busturi sau monumente decât într-un perimetru bine  delimitat. Adresa era semnată de  Silaghi Pop Gheorghe  alias George Vulturescu, directorul de atunci al instituţiei aflate în subordinea ministerului Culturii.

Conducerea exclusiv UDMR a Primăriei Carei încerca astfel să motiveze interzicerea amplasării bustului Regelui Ferdinand pe locurile vizitate de acesta în mai 1919 împreună cu Regina Maria adică parcul castelului. Astfel că bustul a fost amplasat într-o intersectie dintr-o zonă nevizitată  de Maiestatea Sa. Se poate remarca că în parc nu este amplasat niciun bust românesc deşi atât castelul cât şi parcul sunt  proprietatea statului român. Despre mascarea cu o perdea de tuia de peste 9 m inaltime a monumentului de For Public care este  Monumentul Ostaşului Român …niciun cuvant.

In anul 2010 a început renovarea unei clădiri  vechi de peste 150 de ani pentru a deveni sediu de Primărie. Lucrările trebuiau încheiate în anul 2011 şi au fost plătite din bugetul local adică din banii careienilor din care fac parte şi românii.

Nici în ziua de astăzi nu este finalizată renovarea clădirii Primăriei Carei  dar este finalizată Sala Festivă de unde lipsesc reprezentările personalităţilor culturale româneşti aidoma celor maghiare.

Sala Festiva apare pe invitatia unde Primaria Carei este organizator  cu denumirea de  Sala de bal „Petofi Sandor – Julia Szendrey, denumire dată   fără a fi consultat Consiliul Local sau careienii care au contribuit cu taxe si impozite la renovarea ei. Doar pentru  reabilitarea  sălii respective factura a fost de peste 673.000 lei.

Nu am uitat nici de faptul că la inaugurarea Casei de Cultură din Carei după  lucrările de renovare a avut loc un program artistic exclusiv în limba maghiară.

Aceste atitudini sfidătoare la adresa românilor din Carei din partea unui primar care este şi preşedinte al UDMR Carei  se vor a fi o camuflare pentru abaterea atenţiei de la problemele economice cu care se confruntă atât primarul cât şi instituţia Primăria Carei?  Respectul reciproc la adresa fiecarei culturi si deci o atmosfera de colaborare  ar  da prilejul  pentru observarea  modului  de sifonare a banului public precum şi  angajările pe criterii politice  sau de cumetrie din Primărie?

Modul în care memoria personalităţilor româneşti  locale a fost  exclusă din chiar Sala Festivă a instituţiei care  ar trebui să  reprezinte toţi careienii este o pată ruşinoasă  pe obrazul UAT Municipiul Carei, Primăria care umileşte românii.

 

Buletin de Carei

UATM Carei

http://www.buletindecarei.ro/2017/05/doar-cladirile-destinate-activitatilor-romanilor-se-demoleaza-pe-raza-uat-municipiul-carei.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/03/curatire-etnica-sau-doar-neglijenta-crasa.html

http://www.buletindecarei.ro/2016/11/pictorul-aurel-tent-reactii-la-articolul-despre-starea-caminului-cultural-ianculesti.html

comentarii

de vasile la 18 septembrie 2017 - 11:40

pai este frumos eugene ce faci? adica te rusinezi cu romanii din Carei???? numa voturile lor is bune da recunoasterea oamenilor lor de valoare te deranjeaza? statul roman iti da un salar bun si tu ce faci? dai cu stersu romanilor din primarie?hai ca esti penibil

de 113 la 18 septembrie 2017 - 20:32

Unii au ramas inapoi in timp!!! UPDATE is Required.

de Arici Pogonici la 20 septembrie 2017 - 11:31

In tot articolul nu ati mentionat o singura personalitate romaneasca locala.

Dintre aia multi „românii au avut numeroase personalităţi locale marcante” nici unul nu va vine in minte?

de Arici Pogonici la 20 septembrie 2017 - 11:48

Bineinteles ca-i perimetru delimitat. Delimitat de limitele orasului.
Cladirea de 150 de ani, adica preluata practic noua de administratia romaneasca. In cei 100 de ani cat si-a desfasurat activitatea aici, aceasta de cate ori a renovat-o?
Castelul si parcul sunt ale statului pt. ca nu s-au retrocedat. Trebuie cumva marcat obiectul furat suplimentar cu statui? Adevarul tot nu se va schimba prin asta.

de doina la 20 septembrie 2017 - 14:33

daca e delimitat de ce il faceti cu basnii romanilor si de ce nu sunteti in stare sa va faceti din banii vostri? va deranjeaza ca romanii au mai multe personalitati culturale recunoscute decat voi? cine e de vina ca nu ati iubit cartea si numai cutitul bagat in spate? adevarul e ca fara banii romanilor sunteti nimic.

de unio la 20 septembrie 2017 - 22:51

@ ungaricimetica 11:48
Inteligentu` lu` Petrovics, arici care se inteapa singur in propriile ace, cum ai trecut tu clasa la obiectul aricimetica? La inteligentia ta, cum poate fi „practic noua” o cladire care avea minimum 70 de ani cand a fost preluata de administratia romaneasca? In principiu, o cladire se proiecteaza pentru o durata de utilizare de 90 de ani. Administratia romaneasca s-a introdus in Carei in 1919. Cladirea trebuia sa existe cel putin din 1849, fiindca in acel an a murit Petrovics. Si trebuia ca Petrovics sa fie viu cand si-a intalnit Juli(et)a. Adica, 1919 – 1849 = 70. Deci practic noua, de 70 de ani! De fapt, asa ‘practic noua”, ea avea peste 90 de ani in 1919.Daca stiai sa citesti , ai fi aflat anul exact al xontructiei. Se gaseste si online.Ca esti prost ….. documentat, am inteles. Ca esti ungarist, am inteles. Ca nu s-a retrocedat castelul, am inteles. Dar n-am inteles de ce castelul si parcul sunt „obiect furat”. De cine? De la cine? Ca daca intram in amanunte, constatam ca hotul este contesa unguroaica melinda karolyi, care s-a improprietarit iar cu castelul in timpul ocupatiei unguresti din 1940-1944, desi fusese despagubita, in calitate de optant ungur, iar apoi s-a apucat sa-l doneze unei institutii unguresti. Momentul „istoric” al donarii obiectului furat se gaseste la muzeul careian, marcat pe o placa datata 1942. Asa incat, grof hot, obiect furat de grof, iar acestei familii K0vax (alias primarul RMD) s-asimtit obligat sa-i ceara consimtamantul pentru a amplasa o statuie romaneasca. Pe teritoriul statului roman, pe proprietatea statului roman. iar daca nu trebuie statui acolo, ce cauta statuia grofului Alexander Karolyi?

Lasati un comentariu