Alocuţiunile generalului Constantin Mancaş şi ÎPS Mitropolitului Andrei de Ziua Armatei de la Carei

• publicat la: 26 octombrie 2017
Alocuţiunile generalului Constantin Mancaş şi ÎPS Mitropolitului  Andrei de Ziua Armatei de la Carei

 

La manifestările desfăşurate în municipiul Carei la Monumentul Ostașului Român  au participat alături de autorităţile locale şi judeţene, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, prim-ministrul României, Mihai Tudose, și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor.
După deschiderea ceremonialului a fost primită ștafeta Invictus de către generalul Constantin Mancaş, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din Judeţul Cluj iar  maratoniştii Invictus au predat Drapelul României  oficialităților prezente la eveniment.
Serviciul religios de pomenire a eroilor căzuți pe câmpurile de luptă a fost oficiat de Mitropolitul Clujului, Vadului şi Feleacului, ÎPS Andrei Andreicuț și de episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Iustin Sigheteanul alături de un numeros sobor de preoţi.

Au rostit alocuţiuni Mitropolitul Clujului, Vadului şi Feleacului, ÎPS Andrei Andreicuț  şi generalul Constantin Mancaş, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din Judeţul Cluj.

„Un gând scurt cu prilejul acestei celebrări  importante. Dintotdeauna cultul eroilor a avut un rol deosebit. Neamul nostru dintotdeauna și-a cinstit eroii și lucrul acesta se întâmplă și astăzi, aici în acest oraș frumos, ultima palmă din teritoriul țării noastre eliberată. Lucrul acesta se întâmplă și acum pentru că avem o datorie de conștiință: să ne rugăm pentru eroii noștri și apoi o consecință directă — această pomenire a eroilor are și un rol pedagogic. Încercăm ca tinerilor noștri să le transmitem ștafeta și să-i învățăm să-și iubească neamul, țara, valorile spirituale și materiale pe care cu sacrificiu le-au apărat eroii noștri. Dumnezeu să-i odihnească pe eroi, iar nouă să ne dea înțelepciune ca prin ceea ce face să le onorăm memoria”, a precizat Mitropolitul Andrei Andreicuț.

„În fiecare an Armata Română prezintă onorul eroilor neamului nostru. Cele mai emoţionante momente se petrec aici, la Carei.  Armata română a dat o jertfă de sânge impresionantă în a doua conflagrație mondială. Nu mai puțin de 92.000 de ostași români își dorm somnul de veci, presărați de Stalingrad, Odessa, Oarba de Mureș, până la Budapesta și în munții Tatra. Pentru eliberarea pământului sfânt al Ardealului, armatele române, a I-a și a VI-a, au plătit un sacrificiu uriaș: aproape 60.000 de morți, răniți și dispăruți… În prezent, am mai rămas în viață în jur de 11.000 de veterani de război. Sunt mândru că am din nou ocazia să vă rostesc câteva cuvinte, în numele lor. (…) Datoria de a apăra glia străbună este sacră, la fel este și datoria de a vă pregăti pentru acest lucru. Știu că vă instruiți în cadrul unor exerciții complexe, în poligoane din țară și din străinătate și participanți la misiuni internaționale în teatrele de operații din lume și mai știu că faceți acest lucru cu mare răspundere, căci pe umerii voștri stă un responsabilitate enormă pentru apărarea hotarelor țării. Deci în umbra acestui monument impunător, din acest loc sinonim cu victoria și cu dragostea de țară, veteranii de război vă transmit multă sănătate, încredere și să avem succese în tot ce înfăptuiți. La mulți ani, armata română”, a menţionat  generalul Constantin Mancaș.

 

Buletin de Carei

Lasati un comentariu