Carei, 2017. Bine ai venit în casa noastră, Mihai Eminescu

• publicat la: 15 octombrie 2017
Carei, 2017. Bine ai venit în casa noastră, Mihai Eminescu

În prezenţa secretarului de stat Alexandru Pugna, de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, a Prea Sfinţiilor lor Virgil de la Episcopia Greco-Catolică a Oradiei şi Iustin Sigheteanul de la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, a vicepreşedintelui Academiei Române academician Alexandru Surdu, a preşedintelui Filialei Cluj Napoca a Academiei Române, acad.Emil Burzo, a acad.Marius Porumb, a Prefectului Darius Filip, a preşedintelui ASTRA, prof.univ.Dumitru Acu, a reprezentantului Mitropoliei Clujului şi Feleacului, a profesorului Ioan Sabău-Pop de la Universitatea din Târgu Mureş, a profesorului Avram Fiţiu de la Universitatea de ştiinţe agricole Cluj Napoca, a primarului din Reghin, ec.Maria Precup, a primarului din Feştiliţa Republica Moldova, Nicolae Tudoreanu, a directorului Muzeului Ţării Crişurilor Oradea, prof.univ.Aurel Chiriac, a directorului Direcţiei Judeţene de Cultură Satu Mare, Danciu Zamfir, a directorului Muzeului Judeţean Felician Pop, a reprezentanţilor Bibliotecii Judeţene dr.Viorel Câmpean şi Marta Cordea,  a preşedintelui Asociaţiei Codrenii Ionel Costescu şi a dr. Natalia Lazăr din Negreşti Oaş, a directorilor de şcoli careiene dar şi a Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Satu Mare  a fost dezvelit bustul lui Mihai Eminescu la Carei. Evenimentul face parte din manifestările celei de-a 112-a Adunare Generală ASTRA de la Carei, 13-15 octombrie 2017 la care au participat toate Despărţămintele  ASTRA din ţară şi Republica Moldova şi Serbia.

Iniţiativa aparţine Despărţământului ASTRA Carei.  Aprecieri deosebite pentru toţi membrii ASTRA Carei dar şi pentru colaboratori şi voluntari care  s-au implicat în reuşita evenimentului.

,,La zidirea soarelui se ştie,
Cerul a muncit o veşnicie,
Noi, muncim întocmai,

Ne-am ales cu domnul Eminescu,

Domnul cel de pasăre măiastră,
Domnul cel de nemurire a noastră,,

….

Dar Eminescu n-a existat.

A existat numai o ţară frumoasă,  oameni primitori cari de multe ori îşi foloseau tăria pentru a apăra frumuseţile şi  bogăţiile patriei. Oameni care mânuiau cu măiestrie şi paloşul şi pasul căluşarului.

Priviţi în jur, priviţi unul la altul….suntem un popor în toate.

Mi-l furară, Doamne, adineauri
Pe înaltul domn cu tot cu lauri….
Dar de astăzi, Eminescu este prezent şi în acest colţ de ţară românească, la Carei. Nu vom mai fi doar ultima brazdă de pământ românesc eliberat de Armata Română în 1944 ci îl vom avea şi pe voievodul limbii române, Mihai Eminescu.

In februarie 2015, Despărţământul ASTRA Carei a solicitat Consiliului Local Carei aprobarea pentru amplasarea unui bust al poetului nemuririi noastre, Mihai Eminescu. N-a fost să fie atunci. Cei care au votat împotriva lui nu erau pregătiţi pentru a-l primi pe domnul Eminescu aşa cum nici noi nu am fost pregătiţi pentru a accepta refuzul.

Dar pentru că suntem un popor în toate, căliţi în vitregiile vremilor care au trecut peste noi, am insistat…şi am insistat bine. Din data de 3 mai 2017, porţile oraşului Carei s-au deschis pentru Mihai Eminescu.

Si iată că astăzi, în sfânta zi de sărbătoare a Sfintei Parascheva, Mihai Eminescu pătrunde în oraşul de pe graniţa de nord vest a României.

Nu vă temeţi ca să îl primiţi în sufletele voastre pe Mihai Eminescu!

Dragostea sa pentru patrie a fost la fel de nemărginită precum talentul său. Eminescu îşi  saluta  colegii : «Trăiască naţia!», iar când era astfel salutat, răspundea cu cuvintele: «Sus cu dânsa!»,

Eminescu a fost considerat un vizionar al naţiunii, visând la înfăptuirea unirii depline a tuturor ţărilor româneşti. Şi nu a trecut mult până la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. Nu întâmplător am ales acest loc ca amplasament…strada 1 Decembrie 1918.

Pana sa a fost neiertătoare cu toţi cei care nutreau alte sentimente decât cele patriotice…Eminescu a fost un jurnalist incomod  care a militat pentru înfăptuirea reconstituirii Daciei fapt ce i-a atras şi condamnarea la moarte. Dar Eminescu nu a fost ucis decât fizic, spirtul său există în fiecare dintre noi căci  fiecare dintre noi ne dorim o Ţară Românească puternică în care pacea să domnească.

Pentru ca acest bust să prindă contur am avut nevoie de susţinere şi nu puţină. Am avut parte de oameni cu suflet mare în faţa cărora ne închinăm şi le aducem calde mulţumiri şi adânc respect.

Sculptorul este Radu Ciobanu din Satu Mare căruia îi mulţumim, arhitectul proiectului este Magda Eszter Benovski  căreia îi  aducem mulţumiri dar să nu uităm că a fost nevoie de o subscribţie publică pentru a concretiza  proiectul nostru. Nu am strâns încă suma necesară  dar apreciem în  mod deosebit  aportul firmelor careiene , al careienilor dar nu numai care au dorit să ajute la ridicarea acestui bust.

Cel mai important ajutor a venit de la firma Sat An Carei şi apreciem  colaborarea.

Au mai contribuit societatea ABRA COM  Carei, Diverti Media Carei, Asociaţia Unirea 2009 Carei, Agrotex Carei, SC Ianculeşti SRL, Infrăţirea Carei şi numeroşi careieni, sătmăreni sau iubitori ai creaţiilor eminesciene, fie ele lirice sau epice.

,,Acum am şi eu pe lume parte:
Pot îmbrăţişa măiastra-ţi carte,
Ştiu că frate-mi eşti şi mi-eşti părinte,
Acum nimeni nu mă poate minte.

Bine ai venit în casa noastră,
Neamule, tu floarea mea albastră.

De avem sau nu dreptate,
Eminescu să ne judece.,,

 

Daniela Ciută,

Preşedinte Despărţământ ASTRA Carei

CAREI, 14 0ctombrie 2017

comentarii

de Farcau Mariana la 15 octombrie 2017 - 23:52

Au fost zile care nu vor fi date uitarii.In sfarsit,luceafarul poeziei romanesti a patruns in sufletele multor cetateni ai orasului nostru.Multe zile,luni de munca pentru realizarea acestui „vis”.Multumesc!!!

de Protestatarul din umbra la 16 octombrie 2017 - 12:02

Fie ca Eminescu sa aduca cu geniul sau pacea si toleranta in inimile tuturor Careienilor respectul reciproc si intelegere.Eminescu ne apartine tuturor a fost tiparit la Budapesta a studiat la Viena.

de Buletin de Carei la 16 octombrie 2017 - 13:55

In inimile careienilor exista toleranta si pace dar ar fi bine sa directionati acest mesaj catre conducerea orasului care are impresia ca romanii trebuie doar sa plateasca impozitele. Pentru conducerea actuala a mun.Carei cuvantul Respect lipseste din vocabular.

de Horia Mărieș la 17 octombrie 2017 - 01:18

„de Magyar Antal la 17 October 2017 – 00:41

UGLY ROMANIAN GIPSIES”

======================

Ce drãgut mai poti sã fii matale, „prietene”!
De unde ai învãtat chestiile astea?
Cumva de la unul din celelate trei ziare (bloguri, vloguri) care mai apar (încã) în Carei?

de radu la 18 octombrie 2017 - 12:10

Totul a fost sublim, inaltator. Nu exista cuvinte pentru a descrie frumusetea momentului. Iar daca cineva comenteaza urat la acest articol nu este decat din lipsa de educatie, cultura si bun simt.

de Anca la 18 octombrie 2017 - 18:12

Domnul nostru Eminescu nu are multi prieteni la Carei dar cei pe care ii are sunt puternici cat sa sustina lipsa celorlalti. Nu trebuie sa va temeti sa il primiti in suflet pe domnul Eminescu cel mai patriot si mai de temut pentru toti cei care nu vor binele poporului roman.

de BERTIEAN MIHAI la 19 octombrie 2017 - 20:36

MIHAI EMINESCU LA CAREI ESTE UN EVENIMENT ISTORIC.TARE DE MULT AM ASTEPTAT ACEST EVENIMENT.FELICITARI SI TOATA CINSTEA PENTRU DOAMNA CIUTA DANIELA,CARE A FOST SUFLETUL ACESTUI EVENIMENT.ESTE UN LUCRU BUN PENTRU NOI CAREIENII .DAR ERA SI MAI BUN DACA PRIMARIA AR FI TINUT CONT DE DISCUTIA CE AM AVUT CU DOMNUL PRIMAR IN PARCUL DIN CENTRUL VECHI AL ORASULUI,IMEDIAT DUPA CE A FOST AMPLASAT BUSTUL LUI PETOFI SI A LUI KAFKA MARGIT.AM PROPUS CA IN FATA TIPOGRAFIEI SA AMPLASAM BUSTUL LUI EMINESCU,DUPA CARE DOMNUL PRIMAR A ZIS DA SI MAI SPRE DREAPTA SI BUSTUL LUI OTILIA MARCHIS,POET ROMAN DIN CAREI.EU I-AM SUGERAT SA NUMIM ACEST PARC „PARCUL SCRIITORILOR”.DAR NU A FOST SA FIE ASA IMPREUNA CEI MAI MARI POETI AI CELOR DOUA NATIUNI SI CELE DOUA SCRIITOARE ,DE NATIONALITATI DIFERITE .AR FI CONTRIBUIT LA INTARIREA PRIETENIEI ROMANO-MAGHIARA SI MAI MULT IN ORASUL NOSTRU.ERA CEVA UNIC IN EUROPA.AR FI FOST CEVA FOARTE FRUMOS.

Raspunsuri

Lasati un comentariu