Cuvântul Prefectului Darius Filip la Adunarea Generală ASTRA Carei 13-15 octombrie 2017

• publicat la: 16 octombrie 2017
Cuvântul Prefectului Darius Filip la Adunarea Generală ASTRA Carei 13-15 octombrie 2017

Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip a participat sâmbătă, 14 octombrie 2017 la lucrările celei de-a 112- a Adunare Generală a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, ASTRA, Despărțământul Carei.

Manifestarea desfășurată pentru prima dată la Carei în colaborare cu Academia Româmă a reunit astriștii din toate colțurile țării și nu numai precum și personalități marcante din spațiul cultural românesc, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, conducerea Academiei Române, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi SătmaruluiPS Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea.

Deschiderea festivă a avut loc la Colegiul Tehnic  ,,Iuliu Maniu,, din Carei, în sala fostei prefecturi în care s-a constituit despărțământul ASTRA Carei și în care s-a semnat de către Iuliu Maniu reinstaurarea administraţiei româneşti în acest oraș.

Prefectul Darius Filip a transmis următorul mesaj :

“Scriitoarea Helen Keller spunea “A merge cu un prieten prin întuneric este mult mai bine decât a merge singur prin lumină“

Lucrurile frumoase se fac de către oameni, cu oameni! Iar acolo unde există dăruire și voință este doar o chestiune de timp pentru ca lucrurile să se producă, iar rezultatele să apară.

Asociaţiunea ASTRA a avut un rol esenţial cultural şi politic în lupta pentru eliberarea naţională a românilor transilvăneni, pentru menţinerea unităţii naţionle şi pregătirea Marii Uniri din 1918. Într-o perioadă grea când se încerca deznaţionalizarea poporului român, ASTRA a fost centrul de gravitate al năzuinţelor culturale, morale și sociale ardeleneşti.

Rolul culturii în viaţa unui popor este esenţial pentru dezvoltarea unei comunități . O revenire la valorile tradiționale care ne-au caracterizat țara și poporul este extrem de importantă. O revenire prin care să facem apel la cultura României, prin care să readucem în atenția tinerilor valorile limbii,  literaturii şi culturii române  precum şi a spiritului de solidaritate a românilor  dar şi a respectului faţă de celelalte naţiuni.

Vă mulţumesc şi vă doresc mult succes în tot ceea ce faceţi! “

După festivitatea de deschidere a urmat ceremonia de dezvelire a bustului lui Mihai Eminescu serviciul religios, depuneri de coroane, alocuţiuni şi momente artistice.

“De astăzi Eminescu este prezent și în acest colț de țară. Nu vom mai fi doar ultima brazdă de pământ eliberat în 1944 ci îl vom avea și pe voievodul limbii române. Mihai Eminescu a fost considerat un vizionar al națiunii visând la înfăptuirea unirii depline a tuturor țărilor românești și nu a trecut prea mult până la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. Nu întâmplător am ales acest loc ca amplasament, ne aflăm pe strada  1 Decembrie 1918 “ a declarat Daniela Ciută, președintele Despărțământului Astrei Careiene.

comunicat Prefectura Satu-Mare

 

comentarii

de lucian la 17 octombrie 2017 - 14:55

Felicitari Daniela

Lasati un comentariu