Cuvântul PS Vigil Bercea la Adunarea Generală ASTRA Carei 13-15 octombrie 2017

• publicat la: 16 octombrie 2017
Cuvântul PS Vigil Bercea la Adunarea Generală ASTRA Carei 13-15 octombrie 2017

Cea de-a 112-a Adunare Generală a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, ASTRA, a avut loc la Carei, unde s-au adunat astrişti din toate colţurile ţării precum şi personalităţi marcante ale culturii româneşti.
Deschiderea oficială a avut loc la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Carei, sala în care s-a constituit Despărţământul ASTRA Carei şi în care s-a semnat de către Iuliu Maniu reinstaurarea administraţiei româneşti din Carei.
Ca şi un continuator al fondatorilor şi membrilor din Biserica Greco-Catolică a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, prezent la eveniment a fost şi Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, care a prezentat o alocuţiune.

Vă prezentăm în continuare cuvântul ierarhului:

Preasfinţia Voastră, Iustin,
Domnule Preşedinte al ASTREI
Domnule Preşedinte al Academiei Române,
Domnule Prefect,
Domnule Primar,
Doamnă Preşedinte al Despărţământului Carei
„ASTRA n-a fost, ci va fi” spunea unul dintre fondatorii ASTREI, Canonicul Ioan-Micu Moldovan de la Blaj. Puţinele cuvinte includ trăsăturile definitorii ale Asociaţiunii, din care desprindem privirea viitorului întotdeauna într-o nouă dimensiune, a speranţei. Se dorea răspândirea culturii în rândul românilor, se dorea unitatea culturală a românilor, se spera realizarea unirii, între aceleaşi hotare, a românilor din cele trei provincii istorice … iar actul Unirii de la 1 Decembrie 1918 a împlinit speranţa.
Astăzi, în prezentul pe care îl trăim împreună, aici la Carei, gândul nostru caută clipa în care să deschidă poarta spre trecutul ASTREI.

La şedinţa de întemeiere, Episcopul Alexandru Sterca-Suluţiu l-a propus ca preşedinte pe Episcopul ortodox Andrei Şaguna, vicepreşedinte fiind Canonicul Timotei Cipariu, iar secretar, George Bariţiu. In anii care au urmat, Blajul a dat preşedinţi pe Canonicii Timotei Cipariu, Ioan Micu-Moldovan şi pe George Bariţiu.
Biserica Greco-Catolică venea spre ASTRA cu o bogăţie culturală unică -Şcoala Ardeleană -. Samuil Micu, Gheorghe Şincai, Petru Maior şi Ioan Budai-Deleanu au lăsat un ,,Crez”: al credinţei, al iubirii neamului, al lucrului făcut cu ,,smerită slujire” şi al speranţei în cauza culturală românească din Transilvania. Cât de puternic era înţeleasă această slujire, se poate vedea şi din viaţa protopopului de Şimleu, Alexandru Sterca-Suluţiu, viitorul Mitropolit, care aducea cu carul tras de boi, manualele şi cărţile de la Blaj pentru şcolile de la Şimleu Silvaniei!
Cronica timpului nota referitor la Adunarea Generale din 1911 de la Blaj: ”Venit-au Arhiereii Bisericilor noastre, încununând sărbătoarea cu strălucirea coroanelor arhiereşti, a crucilor de aur … Venit-au nemuritorii purtători ai condeiului, mândria literaturii române, Coşbuc, Caragiale, Iorga şi alţii mulţi ce stau în fruntea elitei noastre intelectuale … Venit-au cărturărimea noastră de pretutindeni, preoţi şi mireni cu sufletele înălţate, cu gândul la marele ideal al neamului: unitatea noastră culturală … Venit-au în straie albe … ţăranii” … iar o altă cronică, tot de la Blaj din 1936, spune că ”Icoana acelor zile a rămas neştearsă în amintirile celor care au participat, impresionaţi de Catedrala cu arhitectură occidentală şi interior cu suflet răsăritean”, impresionaţi de participarea Regelui Carol al II-lea al României şi a Principelui moştenitor Mihai I.
Liberă din 1989, Biserica Unită şi-a reluat datoriile, nu îndepărtându-se de trecut, de valorile lui, ci cu o deschidere spre nou, atentă la schimbările intervenite în lume şi în lumea noastră.

”Viitorul omului depinde de cultură” : depăşirea indiferenţei religioase şi culturale, depăşirea relativizării normelor etice, a dificultăţilor de a gândi şi a discerne în transmiterea şi primirea eternelor valori umaniste ”trebuie să implice un sacrificiu” o repetă mereu Papa Francisc. In trecut, ASTRA a lucrat împreună cu Biserica, este bine să se reia calea, pentru a-i putea da omului de astăzi capacitatea ”de a trăi şi de a gândi în mod radical, diferit faţă de idolii timpului nostru” . O astfel de cultura dăruită de ASTRA , cultură autentic creştină, poate să devină precum ”un strigăt de bucurie ce răsună în dimineaţa de Paşte” .
”Per aspera ad astram“! Convocaţi astăzi sub aceste auspicii la Carei, în anul Domnului 2017, Astriştii au datoria să fie profeţi ai timpurilor noi într-o Europă a popoarelor; Astriştii au datoria să considere jertfa înaintaşilor sursa de valori perene de transmis generaţiilor care vin; Astriştii au datoria să impregneze Literatura Română şi Cultura Poporului Român cu valorile Evangheliei ca parte din marea literatură şi cultură a neamurilor.

Doar dacă gândim astfel putem repeta împreună cu Ioan-Micu-Moldovan, Canonicul: ”ASTRA n-a fost, ci va fi!”
Curaj şi speranţă ASTRA!
+ Virgil Bercea
Eugen Ivuţ – Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

P.S.

Menţionăm că lipseşte dintre cei cărora s-a adresat Prea Sfinţia Sa primarul oraşului Carei. Facem această precizare pentru a nu lăsa impresia cititorilor că primarul Kovacs a luat parte la acest eveniment românesc din oraşul în care trăiesc împreună de sute de ani şi români şi maghiari.

redacţia

comentarii

de Protestatarul din umbra la 16 octombrie 2017 - 19:33

Prin neparticipate primarul a facut un mare deserviciu comunitatii maghiare.Romanii sint acum convinsi daca mai

de Protestatarul din umbra la 16 octombrie 2017 - 19:37

era necesar ca au o administratie ostila .Va multumim domnule primar ca ne ajutati sa stringem rindurile

de lucian la 17 octombrie 2017 - 14:51

felicitari Carei felicitari Astra Carei pentru EMINESCU

Lasati un comentariu