Proiect transfrontalier la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu Carei

• publicat la: 26 octombrie 2017
Proiect transfrontalier la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu Carei

În perioada 17-20 octombrie 2017, un grup de elevi de la Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” din Carei, alături de trei profesori însoţitori şi directorul instituţiei de învăţământ, am participat la  prima întâlnire de lucru  din cadrul proiectului  “Határtalanul” având ca parteneri elevi și profesori de la școala “Harsányi János Szakgimnázium és Szakközépiskola” din Budapesta.

Proiectul are tema: “Colectarea selectivă a deşeurilor şi reutilizarea lor”.

Vremea frumoasă de toamnă a oferit ocazia perfectă pentru realizarea multor programe pline de experienţe de neuitat.

Şederea de patru zile pe teritoriul Ungariei a început cu o vizită la Centrul Ecologic de la Poroszló, ,, Tisza-Tavi Ӧkocentrum”.

Pe lângă munca depusă, am dobândit noi cunoştinţe. Am avut ocazia să cunoaștem  vieţuitoarele şi vegetaţia din Tisa, fapt care a condus la participarea noastră la un concurs unde a trebuit să răspundem la diferite întrebări referitoare la informaţiile obţinute. Concursul s-a desfăşurat pe vaporașe, noi am fost  împărţiţi în trei grupe mixte, formate din elevi din Carei şi din Budapesta. Am fost  însoţiţi de un ghid, pe insulele Tisei. Scopul acestor deplasări a fost  căutarea  diferitelor obiecte ascunse pe insulă care erau simbolurile  unor vieţuitoare sau plante  reprezentative din Tizsa-tó  despre care  anterior aflasem  informaţii.

A doua zi  programul a continuat în Budapesta, la instituţia de învăţământ, unde am avut ocazia să participăm la un program de specialitate, am avut de prezentat materiale legate de proiect, am participat la un  meci de fotbal amical, iar după masă am vizitat Parlamentul Ungariei și am făcut  o plimbare cu vaporul pe Dunăre.

Următoarea zi petrecută în Budapesta ne-a oferit şansa să contemplăm frumuseţile acestui oraş cu autocarul, însoţiţi de un ghid care ne-a vorbit despre istoria şi arhitectura locală. În a doua parte a zilei am vizitat muzeul şi pivnița fabricii  Zwack Unicum din Budapesta,  ne-am plimbat prin împrejurimile cetăţii Buda, am admirat minunata panoramă oferită de Buda şi Pest de pe muntele Gellért.

Ultima zi a şederii noastre s-a încheiat cu un program de specialitate precum şi  comemorarea evenimentelor din 23 octombrie.

Cu toţii ne-am întors acasă mai „bogaţi în  cunoștințele ştiinţelor naturii”, cu informaţii preţioase și noi prietenii.

În ceea ce priveşte viitorul, această prietenie și colaborare  va deveni una mai strânsă, deoarece în perioada 17-20 martie 2018 acest proiect va continua cu activităţi la școala noastră și  în zona orașului Carei.

 

Grupul de lucru din cadrul proiectului amintit

Lasati un comentariu