E o provocare să cerem respect? Până când….?

• publicat la: 21 noiembrie 2017
E o provocare să cerem respect? Până când….?

Atragem atenţia Primăriei Carei, conducerii acesteia, că trebuie să respecte în aceeaşi măsură toţi cetăţenii acestui oraş precum şi simbolurile naţionale.  O Primărie trebuie să fie garantul respectului reciproc între naţionalităţile ce  formează localitatea. Lipsa drapelului naţional la ceremonii publice este un afront adus statului de drept dar şi lipsă de respect. Aţi moderat domnule primar Kovacs , sâmbătă 18 noiembrie 2017, o manifestare unde au existat discursuri exclusiv în limba maghiară fără a fi traduse şi în limba română. Afirmaţi că nu aveţi cunoştinţă despre steagurile maghiare. Atât. Ca primar aveţi toate prerogativele pentru a lua măsurile ce se impun. În caz de nevoie Poliţia Municipală şi cea Locală sunt mereu la datorie şi vă sprijină necondiţionat presupun. Nu aveţi cunoştinţă nici de acţiunile de hărţuire la adresa noastră ale consilierului dvs personal , plătit din banii careienilor şi care în timpul  programului postează articole de pe pagina sa personală? Cu ce îşi justifică salariul cei doi consilieri personali pe care i-aţi angajat la Primărie, amândoi redactori activi în presa locală prin care  ne hărţuiesc constant?

Nu desconsideraţi românii dacă  sunteţi preşedinte la UDMR şi primar. Nu mai aduceţi argumentul din campanii cu un membru român în familie pentru că nu este prezent la  manifestările româneşti aşa cum este la cele maghiare. Nu alegeţi   jocul etnic   pentru a acoperi problemele  administraţiei pe care o conduceţi. Aţi dorit să fiţi primar într-o localitate din România …atunci purtaţi  însemnele de primar aşa cum  este stipulat în lege. Daţi exemplu careienilor despre cum trebuie respectată legea!

Românii din Carei   se achită de aceleaşi obligaţii ca celelalte naţionalităţi din oraş deci trebuie să aibă şi aceleaşi drepturi.

Nu acaparaţi Sala Festivă din Primăria Carei doar pentru comunitatea maghiară! Nu ne dorim secesiune ci convieţuire paşnică bazată însă pe respect reciproc. Aţi legitimat cu prezenţa un eveniment doar cu steaguri maghiare  cu simboluri  revizioniste şi cu discursuri  în limba maghiară la fel cum aţi procedat şi la dezvelirea statuii Sf.Florian. La fel ca la aniversarea a 300 de ani de existenţă  ,,Grădina Viilor,,….

Nu e bine cum procedaţi!

Nu dezbinaţi  pentru a conduce! Nu mai jigniţi şi nu mai întinaţi memoria personalităţilor româneşti cum este scriitoarea Otilia Marchiş! Aţi susţinut tipărirea unei cărţi unde în locul numelui autoarei apare…PORECLA sa.  Am asistat la un simulacru de lansare de carte unde doar numele poetului maghiar a fost pronunţat  corect iar al scriitoarei românce sub formă de poreclă.

Merită Otilia Marchiş din Carei, secretara literară a lui Anatole France la Paris,  un astfel de comportament? Sunteţi un intelectual ca pregătire deci înţelegeţi despre ce vorbim.

De ce folosiţi în expimare doar porecla sa desuetă şi omiteţi numele ei  mai ales în faţa tinerilor  care nici aşa nu cunosc bine limba română? Pentru poetul maghiar Ady Endre  aţi folosit doar numele său real şi nu porecla sa de Belzebub.  De ce nu aţi lansat această carte împreună cu românii din Carei din moment ce Otilia Marchiş  provine  din familie de români?

Nu  discriminaţi românii şi  simbolurile lor. Nu semănaţi discordie prin astfel de abordări.  Aţi refuzat invitaţia ASTRA de a participa la manifestările din cele  3 zile dar şi la la dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu  şi întâlnirea cu înaltele somităţi, unele  venite pentru prima dată la Carei,  deşi aţi fost  văzut în oraş în perioada respectivă.  Nu este frumos să nu primiţi oaspeţi de vază cu care s-ar mândri orice centru universitar darmite un orăşel de câmpie de la graniţa de nord-vest.  A fost o manifestare istorică din toate punctele de vedere,cu participare internaţională  care a dus şi beneficii materiale substanţiale firmelor locale.

Nu mai faceţi deosebire între asociaţii culturale în funcţie de  …simpatii. În calitate de primar trebuie să fiţi echidistant. Nu mai  dezbinaţi şi nu mai ignoraţi evenimentele româneşti!   Avem şi noi românii valori culturale locale, şi nu puţine,  care trebuie promovate alături de cele maghiare deoarece trăim împreună la Carei. Noi careienii aşa am fost obişnuiţi.

Ministerul Culturii, TRINITAS TV, Instituţia Prefectului Satu Mare, Pagina Episcopiei de Oradea, presa judeţeană şi din alte  judeţe au relatat pe larg despre manifestarea de 3 zile organizată de ASTRA Carei …doar primăria Carei  a ignorat total  amplul eveniment românesc din Carei.

Nu vă folosiţi de calitatea de primar pentru a împiedica sau a refuza reabilitarea de monumente şi busturi româneşti sau amplasarea loc în vecinătatea celor maghiare.

Aţi afirmat vineri 17 noiembrie 2017 la lansarea cărţii batjocoritoare la adresa scriitoarei românce din Carei, Otilia Marchiş, că Monumentul Ostaşului Român este  ,,pus acolo politic,,!  Cât veţi mai continua să ne jigniţi? Din ce motiv permiteţi acoperirea lui, ca monument de for public,  cu o perdea forestieră de peste 9 m înălţime şi din ce motiv acceptaţi să fie  loc de joacă pentru copii?

Sâmbătă, 18 noiembrie 2017 , ne-aţi făcut să ne simţim străini la noi acasă cu ocazia unui eveniment care trebuia să ne unească având în vedere că grupul statuar este format dintr-o româncă şi un maghiar.  Au fost români care au plecat cu lacrimi în ochi după ce au văzut despre ce este vorba!  PÂNĂ CÂND veţi continua de asemenea manieră? Nu mai hăituiţi prin presa plătită oamenii care cântă româneşte la busturile Eroului  Naţional Avram Iancu  din Carei.

Respectaţi toţi oamenii pe care îi reprezentaţi indiferent de limba pe care o vorbim! Dacă aveţi nevoie de ajutor nu trebuie decât să îl  solicitaţi. Nu am refuzat până acum nici o solicitare de ajutor.

Priviţi opinia unui cetăţean român de naţionalitate maghiară apărută la articolul  ,,Grup statuar Ady Endre – Otilia Marchiş, simbol al ,,convieţuirii interetnice paşnice,, din Carei dezvelit fără simboluri româneşti,,

• publicat la: 19 November 2017

Eniko Sas Tara trebuie respectata, aici neam nascut, aici vom muri. Si daca vorbim alte limbi tot in Romania suntem. Rusine!!!,,

Nu ne mai desconsideraţi! Veniţi alături de noi la sărbătorile româneşti şi nu veţi regreta.

Daniela Ciută

comentarii

de protestatarul din umbra la 21 noiembrie 2017 - 11:52

E grav daca si maghiarii au inceput sa se uite chioris la tine draga Eugen.

de angela la 21 noiembrie 2017 - 12:24

PROPUN SA FACEM CHETA SI DIN BANII ADUNATI SA CUMPARAM STEAGURI TRICOLORE SI SA LE DISTRIBUIM GRATUIT LA CEI CARE VOR SA LE PUNA DE 1 DECEMBRIE

de Buletin de Carei la 21 noiembrie 2017 - 12:28

Foarte buna initiativa. Unde putem trimite banii?

de angela la 21 noiembrie 2017 - 13:16

Cred ca cel mai transparent ar fii, ca fiecare sa cumpere steaguri dupa posibilitati si sa le distribuie personal la vecini , colegii , rude etc
In anii trecuti steaguri s a gasit la libraria peste drum de Kauflang

de Prof.Viorica Boldur la 21 noiembrie 2017 - 18:07

Primarul nostru nu prea da semne ca ar fi intelectual si cu atat mai puțin ca ar respecta populația românească.Pretinde,in schimb,respect de la noi.I-l vom acorda pe baza de reciprocitate.Voi continua sa repet obsesiv:cine crede ca poate sa-i prosteasca pe romani,greșește.

de Z la 21 noiembrie 2017 - 21:32

Distinsă doamnă Ciută, de ce trebuie să îi întoarceți mereu pe români împotriva maghiarilor? De unde atâta șovinism? Sunt român, trăiesc în România. Mă consider un om simplu și îmi place să cred că văd dincolo de aceste bariere etnice pe care dumneavoastră, în calitate de femeie intelectuală și redactor al unui prestigios ziar, le impuneți din ce în ce mai des și le susțineți cu atâta patos. Vă înțeleg frustrarea, într-o oarecare măsură, cu privire la nereușita în ale politicii ale soțului dumneavoastră, și totuși, sunt de părere că trebuie să lăsați timpul sa vindece acele „răni”, să ridicați capul și să va urmăriți următorul obiectiv. Lăsați de o parte aceste scandaluri și mizerii care știu că nu vă caracterizează. Obiectivul meu, ca cititor al acestui ziar, careian și român, este ca orice careian, indiferent ca e român, maghiar sau orice alte etnii să fie acceptat și tratat cu același respect. Imi doresc ca de azi, acesta să fie și obiectivul dumneavoastră și al acestui ziar.

de Buletin de Carei la 21 noiembrie 2017 - 21:52

Pentru unul care se rusinează de numele lui sunt beton minciunile si manipularile. Sincer, pentru ce ar fi frustrat un om care este realizat şi în profesie şi în familie faţă de unul care a mai bifat un faliment la activ, al 5-lea şi îşi vinde utilajele şi piesele pe paginile familiei? Domnul Ciută s-a realizat în profesia sa şi apoi a intrat în politică iar cel la care faceţi referire şi care este primar a falimentat întâi firmele sale şi a căutat un loc de muncă la primarie. Cum poate fi frustrat un om care are la vedere toate proprietatile si nu trebuie sa le inscrie pe numele nepotilor sau copiilor? Vă faceti de ras dacă nu cunoaşteţi aceste aspecte, sincer. La fel şi cu maghiarii şi romanii. Vedeţi că s-a pus recompensă în bani pentru cine aduce un material semnat de dna Ciută în care scrie împotriva maghiarilor. Lăsaţi poveştile pentru copii. Nici ei nu mai cred în campaniile de manipulare cu români contra maghiari care vor să ascundă jaful banului public pentru evenimente de UDMR Carei care îşi face sediul din banii oraşului. Alte glume mai ai în program no name?

de Z alias NoName la 21 noiembrie 2017 - 22:08

Un lucru am de zis. Vă rog frumos să analizați limbajul și tonul pe care v-am vorbit eu, care sunt un simplu om, și dumneavoastră, care sunteți redactor șef al unui ziar vă aprindeți pe un forum. Îmi pare rău de atitudinea de care dați dovadă si mi-e rușine de nerușinarea dumneavoastră. Ce exemplu dați cititorilor? Pentru dumneavoastră orice opinie sau idee este deplasată, e manipulatoare sau deplasată. Când vă vorbeam de insuccesele soțului dumneavoastră mă refeream la campania nereușită pentru obținerea postului de primar. Ce faceți cu restul firmelor e strict problema dumneavoastră. V am vorbit frumos, am aceleași așteptări de la dumneavoastră, distinsă doamnă Ciută. Al dumneavoastră, NoName.

de Buletin de Carei la 21 noiembrie 2017 - 22:28

La manifestarea organizata de Primaria Carei pentru dezvelirea unui grup statuar au fost aduse doar steaguri maghiare nu si românesti. Steagurile au fost tinute de cercetasi de la liceul romanocatolic dupa cum apare pe pagina lor oficiala.Primarul nu a avut esarfa tricolora. Primaria a editat o carte in limba maghiara doar in care numele autoarei Otilia Marchis este inlocuit cu o porecla. Rusinos si sfidator. Acestea sunt faptele pe care le laudati?

de victor la 21 noiembrie 2017 - 22:45

baietica ai opinii otravite pentru buletin,mare frica aveti ca se afla ce se intampla prin oras si voi nu vreti sa se stie!
hai la gara sa nu pierzi trenu!

de Opinie de NagyKarolyi la 22 noiembrie 2017 - 00:48

Oameni buni. Să ne înțelegem din capul locului. Jeno era de învins, lejer. La câte gafe a făcut, trebuia doar o abordare mai normala. Nu atacuri furibunde. Pas cu pas, gen. Dar madame acționând furibund, pe logica all-in, s-a compromis. Așa că Jeno (prin consilieri) a combătut totul cu ușurință. Madame, trebuia să așteptați greșeala și punctat cu argumente forte.

Ok, o sa spuneti ca l-ati dovedit falimentar. Perfect adevarat! Dar trebuia sa asteptati o masă critică. Cum a fost nenorocirea de sâmbătă. Să dați o lovitură cruntă. Așa v-ați anulat reciproc. Strategie, monșer. Nu emoții!

de tu esti emile? la 22 noiembrie 2017 - 09:20

Sunteti de rasu plinsu astia cu opinia si cuvintele stereotipe folosite. simtiti ca vine ziua in care trebuie sa dati explicatii pentru banii folositi si pentru abuzuri?jeno a pierdut deja si voi stiti foarte bine. grupul de interes nu mai poate fi controlat pentru ca stie prea multe si deja face ce vrea. Nici in soapta nu s-a vorbit romaneste de parlamentarii udmr la Carei. o logica simpla spune ca si-au dat cu stangu in dreptu de infatuati si grandomani ce sunt!jalnici sunteti! Rusine primaria pentru organizare! Rusine pentru bataia de joc la adresa Otiliei Marchis!vreti secesiune nu unitate si careienii au vazut adevarata voastra fata!

de Dorin la 22 noiembrie 2017 - 10:09

Careiul oras romanesc!Punct.

de Opinie de NagyKarolyi la 22 noiembrie 2017 - 15:25

Învață să scrii, madame 😉

de lajos la 22 noiembrie 2017 - 15:34

am spus deja la voi sa nu mai iesiti pe opinie cu cuvintele dupa care cunoste deja lumea cine sunteti. am saturat sa scot pe voi din noroi tot timpul!

de unio la 22 noiembrie 2017 - 18:25

opinca de nagykarolyi, orice candidat al rmdiszno, fie el chiar individul cu cele mai multe defecte, este IMPOSIBIL de învins cât timp în Carei se votează etnic. Iar în Carei se votează etnic atât timp cât etnicii unguri vor reprezenta un procent mai ridicat decât etnicii români. Cum foarte multi dintre etnicii unguri din Carei sunt ungaria, adică tînjesc după Ungaria mare, deci sunt sovini, imperialisti si antiromani, imensa majoritate a acestora nu va vota niciodată un candidat etnic român. Asta este adevărata situație, iar cine crede că e altfel e liber sa se legene in iluzii.

de unio la 22 noiembrie 2017 - 18:27

sunt ungaristi este corect in loc de sunt ungaria

de mihai la 24 noiembrie 2017 - 11:05

Sa avem si noi Romani un singur candidat pentru primar si atunci avem sanse sa castigam si bineinteles sa mergem toti la vot

de unio la 24 noiembrie 2017 - 13:17

@mihai
chiar si 0% sunt tot sanse. Mai intai sa desemneze „politicienii” locali un singur candidat roman. Pe urma, am mai putea vorbi, desi, in mod cert, asta nu se va intampla. Iar daca se va intampla, mai ca as paria ca se vor gasi si romani care sa nu-l voteze. Se pare ca n-ati inteles nimic din „votul etnic” si 49% unguri fata de 42% romani.

de Stefan de Carei la 26 noiembrie 2017 - 19:36

de unio De unde ai scos statistica asta de 49% unguri si 42% romani ? Daca vei studia rezultatele recensamantului din 2012 vei vedea,ca,intr-adevar,romanii sunt in Carei 42% si ungurii sunt minoritari.Ei, impreuna cu svabii si tiganii,care se dau unguri,deoarece vorbesc ungureste , formeaza 58%.Tiganii au votat cu Kovacs pentru ca au fost amenintati,ca,daca nu voteaza cu el nu vor mai primi ajutor social si nici locuinte,dupa ce au distrus fostul bloc de nefamilisti apartinand de Unio.Uitati-va la cladirea fostei Case de batrani in ce hal a ajuns,si fostul internat al Liceului agricol.Este inadmisibil ca in conducerea primariei din Carei sa nu fie un roman.La Satu Mare este un viceprimar roman si a participat la toate activitatile culturale la noi,asta DA roman.Stefan

de unio la 26 noiembrie 2017 - 21:40

Stefan, daca unii tigani s-au declarat unguri, e treaba lor, in recensamant sunt trecuti la rubrica unguri. Ca urmare, ungurii sunt in statitici mai multi decat in realitate, dar statul roman a facut recensamantul pe baza declaratiei recenzatului, nu pe baza „opiniei” recenzorului. Pe urma, cam cat credeti ca reprezinta 600 de svabi din totalul populatiei din Carei? Daca 20.000 sunt 100%, cam cat la suta sunt 600? regula de trei simpla va scoate din impas imediat. Cam 3%. Asta inseamna ca ungurii, cu tiganii, evreii, rutenii, slovacii si restul sunt 55%. Cat sunt cu adevart ungurii fara tigani, nimeni nu poate spune exact, pentru ca este IMPOSIBIL de numarat asa cum doriti dvs.

de unio la 26 noiembrie 2017 - 21:40

erata: cat la suta sunt cu ADEVARAT ungurii fara tigani

de Protestatarul din umbra la 27 noiembrie 2017 - 12:45

Intrebare se declara unguri din proprie intiativa.

de Protestatarul din umbra la 27 noiembrie 2017 - 12:56

erata: ma refer la svabi slovaci ruteni polonezi evrei romani ca tiganii pot fi santajati.

de Marius la 17 decembrie 2017 - 10:12

Unde se strâng bani pt insigne și drapel.Sunt printre primii care dau.Eu am arborat tricolorul în fața casei tot timpul.Sunt Român

de Marius la 17 decembrie 2017 - 10:22

Când sa dezvelit grupul statuar și au fost arborat drapelul Ungariei nu sa găsit nimeni sa anunte Poliția. 112 apel gratuit.Frumos elegant sa se deschida un dosar penal și alta data sa nu se mai întâmple.
Iar daca Poliția nu se deplasează sau nu își face datoria apelul este înregistrat iar conducerea poliției zboară.Oameni buni fără stres.Asa trebuie procedat.Traiasca Romania

de costel la 17 decembrie 2017 - 11:48

Doamne ne fereste de rautatea primarilor din Carei!
cand aud de romani li se intuneca si ratiunea!1 cat pot fi ei impotriva romanilor daca nu suporta nici oameni de cultura romani in sala festiva din Primarie!

de pro ciuta la 27 mai 2018 - 22:27

Mizerii puteti citi numai la BdC ! Altceva si in alta parte !!!
Doamne ne fereste de rautatea Doamnei Ciuta!

de grebla la 28 mai 2018 - 11:56

Da mare frica aveti voi de adevar si de doamna Ciuta. Tare rau va deranjeaza activitatile culturale romanesti si steagul romanesc. Te rusinezi cu numele primit de la parintii tai si te crezi mai curajos daca folosesti nume romanesti puternice?

de unio la 29 mai 2018 - 05:25

pro horthy 27 mai 2018 22:27
Mizeriile ce le putem citi in Buletin de Carei iti apartin. Schimba publicatia, scrie la megyeri sau la opinca de Carei, ca esti pe profilul lor.

Lasati un comentariu