Lansare de carte Otilia Marchiş şi Ady Endre exclusiv în limba maghiară cu numele autoarei înlocuit de PORECLĂ

• publicat la: 17 noiembrie 2017
Lansare de carte Otilia Marchiş şi Ady Endre exclusiv în limba maghiară cu numele autoarei înlocuit de PORECLĂ

Vineri, 17 noiembrie 2017,  a avut loc lansarea unei cărţi despre Otilia Marchiş şi Ady Endre, volum de a cărui apariţie s-a ocupat asociaţia Pro Magister din Satu Mare. Evenimentul a avut loc în sala de şedinţe a Primăriei Carei , moderat doar în limba maghiară de către primarul Kovacs şi Veg Balazs de la Pro Magister Satu Mare. Cuvântul de deschidere a aparţinut primarului Kovacs….

,,Mă scuzaţi că am întârziat dar într-un ziar am citit că începe la ora 16,30 iar în altul că la ora 17,00…după ce am făcut asfaltări acum trebuie să ne orientăm spre cultură şi social. Mă uit la aceşti tineri şi vă spun că dacă nu ne implicăm  să le aducem la cunoştinţă despre personalităţile culturale locale atunci nu le vor cunoaşte. Nici Otilia Marchiş  nu este bine cunoscută de români . A fost deşteaptă dar şi foarte frumoasă şi înţeleg de ce a venit cu căruţa până la ea Ady Endre. Nu putea fi proastă o persoană care a fost secretara literară a lui Anatole France…De astfel de personalităţi avem nevoie pentru statui…am primit peste nas că nu avem şi în limba română cartea dar  era mai bine dacă cineva se implica să aducă la cunoştinţă despre traducere şi să facă ceva…,,

Asociaţia editoare a pus pe coperta cărţii în loc de numele autoarei  porecla ei  nu şi a lui Ady care apare ca atare.

Astfel , în loc de Otilia Marchiş Boloni pe carte apare porecla în scriere maghiară, Itoka.

Porecla ( a nu se confunda cu pseudonim) autoarei are rezonanţe nipone , e o anagramă a numelui la care a fost adăugat un sufix  diminutival  fapt ce nu l-a împiedicat însă pe Veg Balazs să facă referire la o masă pe care se aflau pahare stârnind râsetele asistenţei. La rândul ei, Otilia îi spune lui Ady  ,,Belzebub,, ce reprezenta stăpânitorul iadului, nume acceptat  şi pe placul poetului.

Datele biografice au fost citite  tot de reprezentantul Pro Magister.

Pe tot parcursul prezentării datelor referirile la Otilia Marchiş au fost făcute cu porecla sa iar cele la Ady Endre cu numele său real. Pentru o corectă informare a celui care a făcut această prezentare îi aducem la cunoştinţă că Otilia Marchiş  provenea din familie românească. Nimeni nu a făcut referire la faptul că atât tatăl cât şi fratele său au fost Protopopii de Carei  şi au militat pentru drepturile românilor din această zonă. Fratele Otiliei Marchiş a fost  preotul greco-catolic român Romul Marchiş,  ales la data de 18 noiembrie 1918 ca preşedinte al Consiliului National Român Cercual Carei şi vicar al nou constituitului Vicariat Naţional Român din Carei.  Faptele sale de patriotism vor fi încununate cu alegerea sa între membrii Marelui Sfat Naţional, care a realizat visul de veacuri al tuturor românilor: Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Programul artistic de la lansarea de carte ruşinoasă a fost asigurat de elevi de la liceul Teoretic Carei  care au recitat poezii de Ady Endre   pe fond muzical. O prestaţie artistică la nivel înalt.

Manifestarea se putea foarte bine organiza în colaborare şi  cu românii din oraş , promovarea separatismului de către Primărie nefiind o iniţiativă fericită! Asta  este promovarea respectului reciproc şi a bunei înţelegeri mult trâmbiţate de grupul de susţinători ai Primăriei? Bătaia de joc a numelor româneşti este scopul actualei administraţii din Carei? Ce exemplu se dă tinerilor la care făcea referire domnul primar?

Cartea se poate  achiziţiona pentru suma de 20 de lei. Pentru acest eveniment nu au fost lansate invitaţii către asociaţiile culturale româneşti, de celelalte nu avem cunoştinţă şi nici către Protopopiatul greco-catolic. Potrivit unor surse din Primărie, de invitaţii s-au  ocupat primarul  Kovacs şi directorul Varna Levente de la direcţia de învăţământ şi sănătate.

Cartea Suferinţelor,autor Otilia Marchiş a apărut în mai multe ediţii şi în limba română, ultima fiind din 2010. Se poate procura  de la librăriile de pe internet la preţuri cuprinse între 22 şi 2 lei.

Sâmbătă va avea loc dezvelirea grupului statuar  Otilia Marchiş -Ady Endre, de la ora 15,00, în prezenţa a numeroşi politicieni.

La lansarea de carte  de vineri 17 noiembrie din incinta Primăriei Carei nu s-a vorbit în şoaptă româneşte  ci DELOC.

Daniela Ciută

Cartea Suferinţelor  s-a bucurat de un remarcabil succes la vremea respecticvă fiind bine primită în mediile avangardei literare şi artistice în schimb a avut  parte de o soartă vitregă în Ungaria lui Hortyi. Autorităţile maghiare au interzis-o iar pe autoare au condamnat-o în contumacie pentru insultă la adresa naţiunii.

,, ...un dor mistuitor de casă şi de cei dragi  o îndeamnă să caute în licărirea stelelor ,,ochii iubiţi, care prin  întuneric  ar vrea s-o vegheze,,. Doar amintirile scumpe îi mai alină disperarea…Orientul cu deliciile lui savurate în tinereţe, Parisul, spre care o chemau suvenirile  celor mai frumoşi ani din viaţă, prietenia lui Ady…..Vestea eliberării o găseşte strivită sub povara propriilor suferinţe copleşită  de spectacolul dantesc al torturilor inumane din această casă a morţilor .  Incapabilă de a uita şi de a se bucura de libertate, memorialista rătăceşte  pe străzile Vienei urmărită de   ,,destinul blestemat,, al celor rămaşi dincolo de zidurile închisorilor. Experienţa dramatică trăită în temniţele lui Horty a marcat-o atâtde puternic încât urmele ei dăinuie neşterse , mereu vii, până la sfârşitul vieţii…,,