Maria Grapini, europarlamentarul care ia atitudine faţă de lipsa însemnelor naţionale de la Carei

• publicat la: 26 noiembrie 2017
Maria Grapini, europarlamentarul  care ia atitudine faţă de lipsa însemnelor naţionale de la Carei

Sâmbătă, 18 noiembrie, la Carei, România, a avut loc dezvelirea grupului statuar Otilia Marchiş-Ady Endre, manifestare organizată de Primăria Carei care a trimis şi invitaţiile semnate de primarul Kovacs, selectiv  evident.  Asociaţiile  culturale româneşti nu au primit invitaţie.

,,Ceea ce trebuia să fie un moment frumos, în memoria unei prietenii speciale dintre fiica protopopului unit George Marchiș, cunoscută publicistă, scriitoare și critic de artă, Otilia Marchiș și unul dintre cei mai importanți poeți ai secolului XX și ai literaturii maghiare în special, Ady Endre, s-a transformat într-un nou episod jignitor, din seria filmului prost în care joacă numeroși lideri maghiari, în prag de Centenar și nu numai ,,  afirmă  europarlamentarul Maria Grapini.

https://www.dcnews.ro/jigniri-la-adresa-romaniei-maria-grapini-interven-ie-de-la-bruxelles_567020.html

La Carei au luat parte la eveniment ,,invitaţii mei,,  după cum afirma primarul Kovacs  atunci când a moderat acest ruşinos moment din viaţa oraşului multicultural. O parte dintre invitaţii primarului  au fost parlamentari din Parlamentul României care la Carei nu au respectat locuitorii români şi s-au adresat asistenţei doar în limba maghiară.

Niciun  parlamentar sătmărean nu a luat atitudine faţă de lipsa de exprimare în limba română la Carei la un eveniment care trebuia să fie model de respect  şi convieţuire paşnică  Şapoi ne vin de fericesc norodul  în prag de alegeri.

Buletin de Carei  nu este responsabil pentru astfel de manifestări ruşinoase dintr-un oraş multicultural dar violenţa cu care este atacat pentru că relatează despre aceste derapaje de la buna convieţuire şi respectul reciproc  între români şi maghiari denotă  adevăratele  lor intenţii.

Nu este pentru prima dată când la Carei românii sunt umiliţi iar Buletin de Carei şi administratorul său sunt linşaţi mediatic pentru că semnalează aceste aspecte ce se abat de  la  normalitate.

La inaugurarea Casei de Cultură din Carei din anul 2014, după reabilitarea sa, panglica  a fost tăiată doar în prezenţa oficialilor etnici maghiari iar programul artistic  a fost doar în limba maghiară.  Aceasta să fie  buna convieţuire la care fac referire cei care sunt plătiţi de primărie pentru serviciile lor scrise? Deranja şi un dans românesc?

http://www.buletindecarei.ro/2014/10/dupa-plecarea-premierului-pontacareiul-revine-sub-conducerea-discretionara-a-udmr-candidatul-kelemen-hunor-incurajeaza-manifestari-culturale-separatiste-in-orasul-multietnic-carei.html

În Carei, Primăria ( din a cărei conducere nu face parte niciun român)  nu alocă nici un leu pentru reabilitare monumente româneşti sau busturi  iar Căminul Cultural al singurului sat ce aparţine de UATM Carei este în stare avansată de degradare. Satul este unul de moţi deci românesc iar locuitorii sunt nevoiţi să  ..evadeze la oraş pentru organizarea oricărui  eveniment.

http://www.buletindecarei.ro/2017/07/satului-ianculesti-ce-apartine-de-primaria-carei-i-se-refuza-dreptul-la-camin-cultural.html

Primarul şi viceprimarul din Carei au refuzat să participe la dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu din cadrul manifestărilor ASTRA cu participare internaţională , unde au fost invitaţi alături de CL.  Primarul şi viceprimarul, ambii de la UDMR Carei, au refuzat să se alăture unui Secretar de stat din Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, unui vicepreşedinte al Academiei Române şi altor academicieni titulari sosiţi la Carei, celor doi episcopi- unul ortodox şi unul greco-catolic român, Prefectului judeţului, primarilor şi directorilor din judeţ şi din ţară precum şi careienilor.

Bustul lui Mihai Eminescu a fost realizat  doar din contribuţiile donatorilor şi sponsorilor  în timp ce pentru  statui şi busturi maghiare primăria contribuie necondiţionat.Primarul şi viceprimarul  refuză constant orice invitaţie de participare la evenimentele culturale şi simpozioanele ASTRA Carei  precum şi la comemorarea Eroului Naţional Avram Iancu.

Europarlamentarul Maria Grapini a apreciat corect situaţia de la Carei   deşi nu o cunoaşte în totala ei realitate.

 “Este inadmisibil să vorbești, în România, la un eveniment oficial, exclusiv în maghiară! Cum e posibil să nu ai drapel românesc, la un asemenea moment? Otilia Marchiș nu conta, în această manifestare? Chiar nimeni n-a fost acolo pregătit să aducă tricolorul? Știți că publicul român prezent a plecat acasă? Și nu doar pentru că nu înțelegea limba maghiară, ci pentru că s-a simțit ofensat și jignit!? Și eu sunt jignită, toți ar trebui să ne simțim la fel! M-am săturat de aceste provocări repetate, puse la cale de anumiți lideri ai UDMR, cărora nu li se răspunde niciodată! Oficialii României au uitat imnul Deșteaptă-te, române!? Le cer să se trezească din letargia care ne omoară țara și ființa și simbolurile și unitatea!,,

Deci dragi conducători ai municipiului Carei, învăţaţi să respectaţi cultura şi personalităţile fiecărei naţionalităţi din oraş precum şi ţara în care locuim cu toţii.

Buletin de Carei

comentarii

de unio la 26 noiembrie 2017 - 18:41

sonkzsuzsanna, cand vorbesti despre „agrmata” ti se pare ca stai bine cu gramatica? Ai scris trei cuvinte si ai si comis o eroare! In textul Mariei Grapini nu exista nici o eroare gramaticala, iar textul ei este mai lung de trei cuvinte! Pe de alta parte, esenta chestiunii nu rezida in cine spune, ci in faptul ca ungaristii din Carei nu sunt la prima abatere de acest gen, ca au manifestat in repetate randuri dispret fata de insemnele nationale romanesti si ca afiseaza atitudini si au manifestari ungariste deschise. Iar manifestarile ungariste sunt antiromanesti prin definitie. Jena KK0vax e primar de cateva mandate, chiar nu stie cum e cu steagurile si cu esarfa? Asta poate o crede sonkzsuzsanna si vreun alt sonk.

de unio la 26 noiembrie 2017 - 21:29

sonkzsuzsanna, te lauzi degeaba, nu stai deloc bine cu gramatica! Vezi ca ai comis-o iar! „agramta”! Nici tv, nici internetul, nici macar cartile nu transmit informatii corecte 100%. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa crezi tot ce zice TV sau ce scriu ziarele. Pe urma, mai depinde si la ce post privesti. Nu toate stau bine la gramatica. Nici macar DEX-ul pe care-l studiezi matale cu atata ardoare, dar cu rezultate slabute nu este lipsit de erori. Acuma, na, matale poti fi multumita de cat stii, orice incult poate fi impacat cu sine insusi / insasi, dar sa primesc „aprecieri” de agramatism de la cineva care „papa” literele, este deja dincolo de bunul simt, care iti cam lipseste. Nu-i o problema, e inlocuit de tupeu excesiv!

Lasati un comentariu