Nu refuzaţi istoria locală!

• publicat la: 22 noiembrie 2017
Nu refuzaţi istoria locală!

În centrul Careiului a fost amplasat un panou cu informaţii turistice. În partea de sus erau 3 casete cu date istorice în limba română ,maghiară şi germană. Deorece informaţiile nu au corespuns cu realitatea Prefectura Satu Mare a cerut Primăriei Carei să le modifice şi a oferit acesteia o documentare din partea Muzeului Judeţean Satu Mare. Ca urmare a acelei adrese din partea Prefecturii, Primăria Carei a preferat să lipească peste acele casete o bandă albastră decât să corecteze casetele cu informaţii despre istoria locală.

Deci Transilvania a revenit la ţara mamă România în martie 1945  şi astfel se demontează mitul deportării şvabilor de către  statul român. Potrivit istoricului Porumbăceanu, deportarea şvabilor a fost efectuată în calitate de cetăţeni maghiari în luna ianuarie din anul  1945, afirmaţie documentată.

Oare de ce o Primărie din România nu doreşte afişarea adevăratelor informaţii  ?

Pentru cei care nu cunosc  date despre perioada 1940-1944 le aducem la cunoştinţă că Ardealul de Nord a fost cedat Ungariei prin odiosul Dictat de la Viena din 30 august 1940. Românii din aceste părţi au fost nevoiţi să îşi părăsească gospodăriile în urma atrocităţilor la care au fost supuşi. Încă mai trăiesc cei care au avut de suferit în acea perioadă.

Nici pe porţiunea unde apare satul Ianculeşti nu se doreşte a se trece numele  Statuii Eroului Necunoscut  care apare ca fiind Monumentul lui Iancu.

Căminul  Cultural se află în cu totul altă parte şi este total inutilizabil datorită  lipsei implicării primăriei în reabilitarea sa.

Pe Harta Carei nu apar nici cele 2 cartiere Mihai Viteazu 1 şi 2 şi nici frumoasa biserică românească  Sf.Andrei.

Informaţiile false din istoricul oraşului Carei apar însă pe Harta Carei tipărită din banii  careienilor.

Până când veţi mai ascunde istoria acestor locuri domnilor din conducerea oraşului? Precizăm că  din  conducerea oraşului Carei nu face parte niciun român.

Deci şvabii sătmăreni au fost deportati  în calitate de cetăţeni ai Ungariei prin ordinul 0060/22 decembrie 1944 al comandantului militar sovietic din Szigetvar (Ungaria) privind organizarea si îndeplinirea muncilor obşteşti din spatele frontului operaţional iar de bombardamente anglo americane  la Carei nici poveste.

Poate ar fi vremea să se facă cunoscute şi suferinţele îndurate de români în perioada ocupaţiei hortyste nu  în mod acuzator cât pentru a nu mai face posibilă  repetarea unor astfel de dictaturi militare. Numai o societate bazată pe respect reciproc între  naţionalităţile ce o compun poate ajunge la progres şi dezvoltare economică.

Buletin de Carei

Buletin de Carei

comentarii

de NATALIA din Cahul la 23 noiembrie 2017 - 17:13

bă fraierilor vă face doamna CIUTĂ pas cu pas!!! a băgat limba română la clasele de meserii,a pus bustul lui Eminescu festival de datini şi acţiuni culturale româneşti şi acum primăria recunoaşte că a greşit şi cu panoul cu informaţii false şi le scoate!!!ceva bărbaţi au mai rămas la CAREII MARI????

de danut la 23 noiembrie 2017 - 23:26

deci au fost in stare astia din primarie sa puna pe panoul din centru date false despre istorie?/nici de asta nu a stiut primaru?oare stie ceva din ce se petrec in oras sau doar ia salaru si mere acasa?

de unio la 24 noiembrie 2017 - 00:32

@danut
Primarul a declarat public ca „noi stim altfel” istoria, nu ca romanii. Normal, ca un ungarist complet, el stie propaganda pentru Ungaria mare, ca istorie oricum nu stie, de nici un fel.

de Protestatarul din umbra la 24 noiembrie 2017 - 19:07

Eugen draga ne cunoastem ,istoria este numai una de ce nu vrei sa recunosti ca mortul de la groapa nu se intoarce ai o virsta de ce nu te rogi pentru tine si familia fumoasa pe care o ai si umbli dupa ungarisme cu potcoave de cai morti din stepele asiatice.

Lasati un comentariu