Şedinţa Colegiului Prefectural. Fără focare de pestă porcină. Înregistrare gratuită a tuturor imobilelor în sistemul integrat de cadastru

• publicat la: 23 noiembrie 2017
Şedinţa Colegiului Prefectural. Fără focare de pestă porcină. Înregistrare gratuită a tuturor imobilelor în sistemul integrat de cadastru

Astăzi, 23.11.2017, în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ a avut loc şedinţa Colegiului Prefectural condusă de prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip.

Primul subiect de pe ordinea de zi a fost prezentat de şeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, Ioan Șipoş cu privire la principalele modificări aduse Codului Fiscal. Acesta a pus accent pe detalierea transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

“Este foarte important de reţinut faptul că după noua schimbare de calcul nu se modifică salariu net şi cheltuiala angajatorului. Avantajul acestei măsuri este faptul că de la nouă contribuţii sociale aferente salariilor, din 2018 acestea se reduc la un număr de trei contribuţii. Deci este o simplificare tehnică şi matematică care duce la un efect echivalent. Prin aceste metode şi contribuţia la pilonul 1 de pensii va fi mai mare cu 143 lei.”  a explicat Şipoş Ioan.

Prefectul a sintetizat informaţiille prezentate asigurându-se că toţi cei prezenţi au înteles efectul noilor modificări. „ De la 1 ianuarie  2018, pentru acelaşi salar net, angajatorul nu pierde nimic. Câştigul acestei măsuri fiscale este că de la nouă taxe se reduc la trei. În orice ţară dezvoltată din lume, simplificarea fiscala duce intr-un final la o colectare mai bună.”

Un  alt subiect aflat pe ordinea de zi a fost prezentat de directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Satu Mare, Monica Prodan – Ardelean cu privire la activitatea desfășurată în anul 2017 de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru implementarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară la nivelul județului a cărui scop constă în înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor în sistemul integrat de cadastru si carte funciară. Programul național se realizează în baza Planului anual de acțiune al ANCPI și conform bugetului alocat.

În acest context pentru anul 2017-2019 au fost repartizate credite de angajament în valoare de 150.000 lei şi credite bugetare în valoare de 107.000 de lei pentru fiecare UAT .

În județul Satu Mare, au încheiat contract de finanțare un număr de 53 UAT-uri din totalul de 62 UAT-uri eligibile. Iar din cele 53 UAT-uri cu contract de finanțare 26 UAT-uri au fost încheiate 27 contracte de prestări servicii cu persoane fizice și juridice autorizate.

La finalul şedinţei,  directorul DSVSA Satu Mare, dr.Nicolae Dumuţa a adăugat că ţinând cont de faptul că se apropie sărbătorile de iarnă, vor fi efectuate controale tematice iar în ceea ce priveşte examenul trichinoscopic pentru consum propriu, se face doar la cerere. În acest sens DSVSA a suplimentat personalul în toate pieţele alimentare. 

            De asemenea directorul DSVSA a informat că oficial în 21 noiembrie cele 2 focare de pestă porcină au fost stinse. “În 11 octombrie au fost ridicate restricţiile de către Uniunea Europeană, iar cele 2 focare au  rămas sub restricţii. În acele gospodării au fost puşi trei  porci sănătoşi testaţi în prealabil. În 19 noiembrie , după 45 de zile au fost luate probe pentru retestare ceea ce a permis oficial  confirmarea stingerii pestei porcine.” a declarat dr.Nicolae Dumuţa

Lasati un comentariu