Serviciului Județean Anticorupție Satu Mare promovează valorile și principiile în prevenirea corupției din educație

• publicat la: 22 noiembrie 2017
Serviciului Județean Anticorupție Satu Mare promovează valorile și principiile în prevenirea corupției din educație

În perioada 14 noiembrie – 21noiembrie 2017,Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Satu Mare a desfășurat în colaborare cuCasa Corpului Didactic Satu Mare, în cadrul programului intitulat ,,Valori și principii în prevenirea corupției din educație, activități destinate, cu prioritate, cadrelor didactice dinînvățământulpreuniversitar.

Scopul sesiunilor de informare anticorupție a constat în promovarea în rândul cadrelor didactice valori precum moralitatea, integritatea și legalitatea. În acest sens, au fost purtate discuții libere cu privire la competențele D.G.A., drepturile, libertăţileşiobligaţiile ce le revin în calitate de cetăţeni în relaţia cu angajaţii M.A.I., noțiuni elementare de drept penal, infracţiunile de corupţieşi cele asimilate acestora, modul de acţiune în situaţia în care cetățenii sunt implicaţi sau iau la cunoştinţă despre săvârşirea unor fapte de corupţie, modalitățile de sesizare, consecinţele şi costurile corupţiei, precum și cazuri de corupţie instrumentate cu participarea Direcției Generale Anticorupție în care au fost implicate cadre didactice din învățământul preuniversitar.

Activitățile desfășurate au înregistrat succesul scontat atât din perspectiva numărului relativ mare de cadre didactice participante, toate având funcții de conducere în cadrul unor unități de învățământ de la nivelul județului Satu Mare, precum și din perspectiva atingerii obiectivului prevăzut în cuprinsul Strategia Națională Anticorupție 2016 – 2020 referitor la educația anticorupție.

Activitățile de informare anticorupție au fost organizate în municipiul Satu Mare și  s-au bucurat de o participare activă din partea a 110 participanți, toți având funcția de director în cadrul unor unități de învățământ, după cum urmează:16 directori de licee, 73directori de școală gimnazială, 19 directori de grădiniță, directorul Palatului Copiilor Satu Mare și directorul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Satu Mare.

Reamintim faptul că, pentru sesizări privind săvârșirea unor fapte de corupție de către angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, cetățenii pot apela linia Telverde anticorupţie 0800.806.806a Direcției Generale Anticorupție,apel gratuit din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă.

De asemenea, cetățenii pot face sesizări din domeniul de competență al D.G.A. la adresa de e-mail satumare.dga@mail.mai.gov.ro, telefonic la 0261/705.370 sau direct la sediul Serviciului Județean Anticorupție Satu Mare, din municipiul Satu Mare, strada Bujorului, nr.26.

Lasati un comentariu