Episcopul Virgil Bercea a sfinţit catargul cu drapelul românesc de la Biserica Sf.Apostol Andrei din Carei

• publicat la: 3 decembrie 2017
Episcopul Virgil Bercea a sfinţit catargul cu drapelul românesc de la Biserica Sf.Apostol Andrei din Carei

PreaSfinţia Sa Episcopul Virgil Bercea a săvârşit astăzi,3 decembrie 2017  Liturghia la Biserica Sf.Apostol Andrei din Carei  alături de un sobor numeros de preoşi şi în prezenţa a sute de credincioşi.

PS Episcopul Virgil a rostit un cuvânt de învăţătură legat de evenimentele care au avut loc în ultima perioadă de timp, îndemnând la înţelepciune şi reflecţie asupra celor mai importante sentimente, neuitând să pomenească despre anul Centenar al Marii Uniri în care tocmai am intrat.

…,,suntem generaţia Centenarului Marii Uniri.  Oare ne vom putea ridica la aşteptările înaintaşilor noştri? Am venit mai des în ultima perioadă la Carei, un oraş multicultural unde trăiesc laolaltă români şi maghiari şi şvabi…..important este să găsim punţi comune. Am asistat de curând la o lansare de carte la Oradea, cu titlul ,,Cum am devenit român,,   autor fiind Székely Ervin. Acesta  relatează despre cum a descoperit în timp, după căsătoria cu soţia sa Rodica  care sunt lucrurile care duc la dezbinare şi cine le promovează. Astăzi,am venit la invitaţia păritelui protopop vicar foraneu Radu Filip şi pentru a sfinţi un catarg pe care este arborat  steagul românesc, catarg care se află amplasat în curtea acestei biserici. …Vă aştept la Oradea, pe 6 decembrie, la catedrala Sf.Nicolae pentru a aniversa împreună încheierea jubileului celor 225 de ani de la înființarea seminarul teologic din Oradea.,,

 La finalul Liturghiei arhiereşti  au fost rostite rugăciuni pentru toţi cei care au contribuit la realizarea Marii Uniri, pentru generaţia Centenarului Marii Uniri şi pentru binecuvântarea  drapelului ce va flutura pe catargul din curtea bisericii.

Catargul a fost înălţat prin ajutorul necondiţionat al col(r) Voicu Şichet, redactorul revistei Eroii Neamului ce apare trimestrial la Satu Mare.

 

 Daniela Ciută

Despre autorul cărţii ,, Cum am devenit român,,

SZÉKELY ERVIN s-a născut în 1957, la Salonta. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai“, din Cluj. A ocupat posturi de consilier juridic şi a lucrat ca ziarist. În perioada 1992–2004 a fost deputat în Parlamentul României, iar în următorii patru ani, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. În prezent este ziarist în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune. Este căsătorit, are un fiu şi o nepoată. În afară de  ,,Cum am devenit român,,  a publicat cinci cărţi în limba maghiară: două volume de publicistică şi trei romane. Aceasta este a doua carte apărută şi în limba română, după Jilţ şi caldarâm (Curtea Veche Publishing, 2016).

,,La început, totul este simplu. Suntem noi, și sunt ei. Schema este clară: noi suntem cei buni, ei sunt cei răi. Noi avem dreptate, ei nu. Raţiunea nu are nicio legătură cu asta. Apoi, lucrurile încep să se complice.

Despre carte
Eroul lui Székely Ervin a fost nevoit să înveţe, din primii săi ani de viaţă și până în prezent — în familie, în școală, în magazine, la meciurile de fotbal, în tot ceea ce a auzit, a citit și a scris — că anumite gânduri și discuţii trebuie ținute secrete, deoarece toate lucrurile, acţiunile, judecăţile de valoare au o dublă dimensiune: într-un fel sunt văzute de români și în cu totul alt fel de maghiari.
Experienţele descrise în ,,Cum am devenit român,, născute din convieţuirea româno-maghiară, devin extrem de interesante și foarte amuzante, atunci când lucrurile nu sunt așa cum se aștepta să fie, când realităţile românești cu care intră în contact îl surprind în mod plăcut și îl fac să piardă certitudinile pe care comunitatea sa a încercat să i le transmită.

Cartea e disponibilă atât în limba română cât și în limba maghiară.,,

https://ghidlocal.com/oradea/eveniment/lansare-de-carte-cum-am-devenit-roman-de-szekely-ervin/

Lasati un comentariu