Lansare de carte. Organizaţii de tineret din Liceul Mihai Eminescu

• publicat la: 21 decembrie 2017
Lansare de carte. Organizaţii de tineret din Liceul Mihai Eminescu

Astăzi a avut loc la Colegiul Naţional Mihai Eminescu un eveniment editorial deosebit.  O sărbătoare a spiritului eminescian  ocazionată de lansarea celui de-al 13 volum al Caietelor eminesciene cu titlul  Organizaţii de tineret din Liceul Mihail  Eminescu, apărut la Editura Citadela.  Autorii sunt Ovidiu T.Pop, Marius Horşia şi Karina Necşe.

,,Înfrânt nu eşti atunci când sângeri,

Nici ochii când în lacrimi ţi-s,

Adevăratele înfrângeri 

Sunt renunţările la vis,,   Radu Gyr

Moderatorul evenimentului a fost Lucian Turcu, fost absolvent al acestui liceu, momentan asistent universitar la UBB Cluj Napoca. Cuvântul de deschidere a aparţinut directorului prof. Liviu Rotar iar apoi , rând pe rând, au rostit alocuţiuni prof. Nicoleta Cherecheş, prof. Marius Horşia, Aurel Pop- directorul editurii Citadela, prof. Ovidiu Pop, Karina Necşe şi prof.documentarist Sanda Raţiu.

Doamnelor și domnilor,

 Prezența domniilor voastre, aici, în școală, pentru cel de-al 13-lea caiet din seria Caietele eminescienilor sătmăreni, simbolizează prețuirea pe care o aveți pentru obiectul cultural numit carte, pentru cei care o scriu și pentru cei care o citesc. Toți cei care iubesc cartea și școala sunt educatori prin excelență.

 Vă împărtășesc câteva impresii cu referire la cartea pe care o lansăm azi și despre autorii acesteia. Fiecare dintre cei care au contribuit la existența și apariția ei, în felul lui, îmi este drag. 

Semnatarii prezentului caiet sunt eterogeni ca vârstă, ca statut, ca specializare, ca structură umană, ca personalitate. Liantul firesc între autori a fost dragostea pentru istorie și pentru această școală. Alături de ei am redescoperit un alt mod al muncii în echipă, deloc de neglijat. Le mulțumesc și acumle mărturisescfaptul că pe fiecare în parte îi admir. 

Lui Ovidiu îi admir bucuria cu care scrie și cu care îi îndeamnă pe toți din jurul lui să iubească această școală. Ne-a învățat că nu e obligatoriu să fii absolvent al acestei școli ca să fii „eminescian”, ci doar să o iubești și să dovedești acest lucru în tot ce faci.

 Lui Marius îi admir modul în care iubește istoria și în care o face vizibilă la clasă, în fața elevilor, cât și înafara acesteia, prin ceea ce lasă posterității. 

Karinei îi admir dorința de a studia, minuțiozitatea cu care își îndreaptă interesul către un document de arhivă, perseverența, curajul. Sunt doar câteva dintre atributele apreciative care o caracterizează și care o susțin în tot ce își propune. Sub coordonarea a doamnei profesor Nicoleta Cherecheș, cu pasiune pentru istorie, cu dragoste și devotament pentru elevi, prin Karina se conturează încet, dar cu o abnegație specifică celui care își iubește țara, o frumoasă tânără intelectuală. 

Doamna profesor semnează împliniri notabile în carierea sa. Alături de KarinaNecșe, absolventele eminesciene Denisa Maxim și Diana Labas, discipole ale aceluiași profesor, fac parte din speranțele noastre în a fi deschizătoare de drumuri, prin publicarea studiilorlor în Seria caietelor eminescieni.

 Seria caietelor eminescieni, la fel ca multe alte publicații care păstrează între paginile lor mărturii despre școală și despre cei care au trecut prin ea, elevi sau profesori, aparesub atenta îngrijirea editorului, dr. Aurel Pop. Un om care iubește cartea este un om care se respectă pe sine. 

Vă mulțumesc că prin prezența domniilor voastre azi, aici, ați ales să faceți parte din bucuria eminescienilor care au scos la lumină încă un Caiet.

Karina, Ovidiu și Marius ne fac acest dar. Ce le putem oferi noi, cititorii, prezenților autori?

Gratitudinea noastră, în special a celor tineri.

Un zâmbet generat din credința că cele scrise de ei va rămâne un „dialog” între noi și generațiile care ne vor urma. 

Această carte salvează de la „neuitare” oameni care azi nu mai sunt și fapte demult apuse. Este o carte de istorie, pentru istorie. Suntem la mai puțin de o lună de la începutul anului Centenar al Marii Uniri. Mă bucur că eminescienii debutează în acest an aniversar aducândelogiu faptelorstrămoșilor printr-o carte scrisă cu suflet despre tineri, pentru tineri. Pentru tinerii de azi și pentru cei care vor urma. 

În prag de sărbătoare creștină să ne dea Dumnezeu credință pentru a putea fi mai buni, iar noul an să ne aducă Harurile de care avem nevoie pentru a avea lumină în suflet.

 prof.Sanda Raţiu

Sala amfiteatru de la parter a fost plină până la refuz cu iubitori ai caietelor eminesciene.

Din rândul acestora au avut intervenţii scriitorul Mihai Sas, poetul Adrian Matus, epigramistul Nelu Sălăgean. Despărţământul ASTRA Carei a oferit Diplome de Excelenţă  colaboratorilor din perioada 13-15 octombrie 2017 când a avut loc cea de-a 112-a Adunare Generală ASTRA şi anume conducerea Colegiului Naţional Mihai Eminescu, prof. Ovidiu T.Pop şi dr.Aurel Pop care au participat cu lucrări la sesiunea de comunicări.

Manifestarea s-a încheiat cu un mic protocol la care au continuat  discuţiile amicale.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu