Monument religios dezvelit în centrul Careiului. Cultul reformat va avea grădiniţă

• publicat la: 2 December 2017
Monument religios dezvelit în centrul Careiului. Cultul reformat va avea grădiniţă

Sâmbătă, 2 decembrie 2017, de la ora 12,30  a avut loc în municipiul Carei dezvelirea unui monument religios dedicat lui Karoli Gaspar şi Bibliei  traduse în limba maghiară, un bust al acestuia cu biblia în mână existând deja în curtea bisericii reformate din Carei de pe strada Rakoczi precum şi o placă comemorativă. Printre organizatori a fost şi Primăria Carei care a suportat financiar acest monument.

Al doilea monument din Carei dedicat lui Karoli Gaspar şi Bibliei  traduse în limba maghiară a fost amplasat în centrul oraşului, pe strada 1 Decembrie 1918 în cadrul unei ceremonii sobre la care au participat în jur de 100 de persoane.  Anterior acestei manifestări a avut loc dezvelirea plăcii care atestă construirea unei grădiniţe reformate în cadrul noii biserici de pe strada Nuferilor( din spatele pieţii agroalimentare) şi îngroparea unei capsule a timpului în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean şi preşedinte al UDMR domnul Pataki Csaba.

Imagini de la eveniment  şi discursurile unor vorbitori găsiţi pe pagina fostului consilier  al primarului .

https://anziksz.com/2017/12/02/anziksz-a-reformacio-nagykarolyi-unneperol/

Corul bisericii reformate a deschis evenimentul iar apoi au urmat alocuţiunile invitaţilor şi ale gazdelor.

.,,Acum 500 de ani era mult mai greu pentru reformaţi… acum,  noi,  maghiarii  nu avem motiv  să ne plângem  ….suntem aici, aici vom fi şi tot aici vom rămâne…,, a  afirmat Pataki Csaba.

A fost invitat la microfon şi primarul Careiului, Kovacs Eugen.

,,  Am vrut să punem  monumentul  pe această stradă pentru că am considerat că aici este locul lui , e  locul potrivit pentru noi reformaţii pentru că cine merge de-a lungul străzii credea  că aici nu trăiesc reformaţi..voi fi scurt ca să nu supăr pe nimeni …pentru noi am făcut monumentul şi nu împotriva cuiva  şi totuşi avem o scăpare… vreau să spun că în calitate de primar al acestui oraş oriunde mă duc în Ungaria toţi ştiu cine este Karoli Gaspar  dar aici toţi îl confundă cu grofii Karolyi dar mai devreme sau mai târziu  vor ştii… şi  vă mai reţin atenţia cu un lucru important…noi careienii trebuie să fim mândrii că acest om s-a născut  la Carei. Si trebuie să o spunem şi de multe ori pentru că frecvent  nu avem încredere în viitor ..desigur cine construieşte  o grădiniţă e  optimist şi are încredere în viitor  şi avem încedere că vom avea mulţi copii la grădiniţa aceasta. Vă invit pe toţi cei care sunteţi aici prezenţi să veniţi la Sala Festivă de la Primăria Carei să ciocnim un pahar şi să mai discutăm.,,

După încheierea alocuţiunilor a fost dezvelit micul monument iar apoi au fost depuse coroniţe de flori de către toţi reprezentanţii parohiilor reformate  participante, de către reprezentantul guvernului de la Budapesta, de către Primăria Carei, de către UDMR Carei şi UDMR Satu Mare şi de către sculptorul Biro Lajos.

Primarul Kovacs a depus coroane atât din partea Primăriei Carei cât şi din partea parohiei reformate de care aparţine.

Moderatorul evenimentului l-a prezentat mereu în calitate de primar al Careiului deşi în această calitate nu a purtat eşarfa.

Ceremonia de dezvelire a monumentului s-a încheiat cu imnul maghiar. La fel ca în cazul grupului statuar Otilia Marchiş-Ady Endre şi pe acest monument  înscrisurile sunt trecute prima dată în limba maghiară şi abia apoi în limba română.

Karoli Gaspar, pe numele său real Radicsics Gáspár a fost traducătorul Bibliei în limba maghiară. Începe studiile  în Carei şi le continuă  în Braşov iar apoi s-a mutat la  Gönc.

Nici până la această oră nu există documente care să ateste că traducătorul Bibliei , Karoli Gaspar s-a născut la Carei, fapt confirmat chiar de către preotul reformat careian Tukacs Jozsef.

https://www.facebook.com/m1szatmar/videos/1584077518320065/

,,Eredeti neve Radics vagy Radicsics Gáspár volt, később szülővárosa nevét használta, a Carolit vagy Caroliust. Tanulmányait Nagykárolyban kezdte, majd 1549-ben Brassóba ment egy magasabb fokú iskolába. 1563-ban költözött Göncre …,,

http://www.tallya.hu/index.php/home-mainmenu-1/hiressegek/210-karoli-gaspar

comentarii

de mark la 2 December 2017 - 20:43

Ar trebui sa fiti mai atenta la ce a spus preotul Tukacs.”Este evident ca s-a nascut la carei,dar nu au gasit nici un inscris ca a fost botezat aic si nici data nasterii nu este sigura”.

de albert la 2 December 2017 - 22:11

este evident inseamna ca exista ceva dovada pe care de ce nu ati aratat?

de mark la 3 December 2017 - 07:14

Doamna albert!eu am facut referire la traducerea pe care ati gresit cred ca intentionat.Dovada este inregistrarea video pe care Dvs.ati anexat articolului(pardon).

de motii la 3 December 2017 - 09:42

astia nu inteleg pe romaneste ma si buna pace

de mark la 3 December 2017 - 14:51

@motii,din pacate astia nu inteleg pe Ungureste,ma si buna pace.(nu este rusine sa nu intelegi Ungureste,dar atunci nu te expune ca desteapta)cand colo……

de sebi la 3 December 2017 - 15:15

iar incep ungurii sa ne prosteasca.Unde e actul care dovedeste ca e nascut la Careii Mari?evident nu tine loc de docoment puika tatii!!!!

de mark la 3 December 2017 - 15:36

@sebi@nu despre asta vorbim,iar ince romanii sa ne prosteasca,Unde e actul care sa dovedeasca ca e nascut in alta parte, pulika lu mata.

de sebi la 3 December 2017 - 19:44

slobod ii sa vorbesti ase???ase se invata la voi sa vorbiti in lume????mama ta stie cum vorbesti?dapoi daca nu aveti acte nu mai basaditi pe langa!!!

de unio la 4 December 2017 - 20:15

Lucrurile sunt extrem de simple: asa cum e evident ca romanii sunt aici de mii de ani (nu mai punem descoperirile arheologice, care deja sunt probe) e evident ca Radicsics Gaspar s-a nascut in Carei.

de Stefan de Carei la 9 December 2017 - 19:46

Mai aveti loc in centrul vechi(unguresc) sa mai puneti monumente unguresti ? Daca NU ,umpleti si parcul,ca este destul de mare.

de mark la 10 December 2017 - 11:43

Eu propun statuia lui Kolcselyi Ferenc Care a scris imnul UNGARIEI,nascut in comuna Sauca.Voi ce propuneti?

de mark la 10 December 2017 - 12:18

Imnul a fost scris in anul1823.

de Buletin de Carei la 10 December 2017 - 13:20

Noi propunem statuia lui Burebista si a lui Decebal dar evident poate fi si a lui Menumorut.

de Propunere la 10 December 2017 - 16:23

Eu propun un grup statuar Daniela și Ilie Ciuta pe strada Vasile Lucaciu. După aia va fi liniște și pace în Carei. Altfel nu se va mai termina niciodată războiul ăsta al statuilor, adică statuiada de Carei.

de unio la 10 December 2017 - 16:53

@mark 11:43
Statuia lui Kolcsey, autorul imnului Ungariei, ar putea foarte bine sa fie ridicata si la Sauca, acolo unde s-a nascut, dar si oriunde in Ungaria, tara al carei imn l-a compus. Cum orasul Carei este in Romania, tara al carei cetatean esti si care are alt imn decat cel al Ungariei, ar fi fost mai bine sa propui o statuie a lui Andrei Muresanu, autorul imnului Romaniei. Imnul a fost scris in anul 1848.

@propunere 16:23
statuiada de Carei nu se termina daca faceti grup statuar pe strada Vasile Lucaciu. Ea nu se termina atata vreme cat tot centrul vechi al orasului este impanzit cu statui unguresti, iar pentru romani nu se gaseste loc acolo decat cu foarte mare greutate. Statuiada se va termina cand se vor ridica restrictiile arbitrare impuse de rmdiszno pentru monumentele romanesti in centrul vechi al orasului si cand personalitatile si monumentele romanesti vor fi tratate de primarie si de consiliul local Carei cu acelasi respect pe care il manifesta fata de personalitatile si monumentele unguresti.

de mark la 10 December 2017 - 18:31

@unio.Kolcsely Ferenc s-a nascut la Szodemeter(actual sauca)in 1790 si a scris un imn care de atunci este valabil.Nu stiu la care imn faci referire ca in viata mea eu am fost obligat sa invat trei imnuri:Te slavim…Pe-al nostru.. si cel actual si inca nu am murit..

de mark la 10 December 2017 - 18:33

Am gresit Trei culori.

de unio la 10 December 2017 - 19:34

@mark 18:31
Vezi ca se scrie Kolcsey, cum am scris eu, nu Kolcsely. Deci, cea cu Tricolorul, nu e singura greseala. Faptul ca imnul Ungariei nu s-a schimbat, nu schimba nici realitatea ca Sauca e acum in Romania, nu in Ungaria, chiar daca ea s-a numit candva Szodemeter, iar Romania are alt imn decat cel unguresc. Adica nu exista nici un motiv sa omagiem in Romania autorul imnului altui stat. Sa-l omagieze ungurii, in Ungaria. In Romania, imnul Romaniei este pentru toti cetatenii, indiferent de etnia lor. Evident ca fac referire la imnul actual, asa cum e evident ca Radicsics alias Karolyi Gaspar s-a nascut in Carei. Bucura-te ca nu te-ai nascut mai devreme, ca ar fi trebuit sa fi invatat si “Traiasca regele”. Dar, daca tot ai amintit “Tricolorul” ce ar fi sa facem – in parcul botezat de primar cu numele criminalului Kossuth – o statuie a lui Ciprian Porumbescu, autorul acestui minunat cantec reprezentativ pentru toti romanii!?

de mark la 10 December 2017 - 19:45

Da ai dreptate,am gresit in privintat numelui.Eu totusi ma gandesc ca daca pentru fiecare imn am face o statuie am umple orasul foarte repede.

de mark la 10 December 2017 - 19:55

Nu primarul a botezat parkul Kosuth(vezi si tu gresesti nu Kossuth).Eu de cand ma stiu,acest parc s-a numit Kosuth kert.Nu stiu tu de cand esti in Carei.Aici a fost si o statuie,poate nu vrei sa mai stii.Daca vrei poti sa te documentezi.

de gabi la 10 December 2017 - 20:10

buna ideea cu Burebista, primul rege al acestor pamanturi.

de unio la 10 December 2017 - 22:21

@mark 19:55
Mai invata sa scrii ungureste! Se scrie Kossuth, cum am scris eu! Dar se scrie Petofi, cu un singur “f”! Oricum, nici unul dintre ei n-a fost etnic ungur, deci chiar ca nu are importanta ortografia ungureasca. Dar, pentru rigoare, am precizat totusi. Cunosc si povestea cu statuia aia si cu cea de unde este acum statuia lui Eminescu, ba si cu numele parcului si al strazilor si pietelor pe timpul stapanirii unguresti. De cand te stii, traiesti in Romania, nu in Ungaria, iar numele de Kossuth este o reminiscenta a vremii lui Horthy, continuata in perioada internationalismului proletar. Kossuth a fost un criminal si un antiroman al carui nume nu are ce cauta in Romania, asa cum nu ar avea ce cauta nici Petofi, Was Albert, Nyiro Jozsef si ceilalti calai ai romanilor. Mai ales ca, pentru unii unguri din Romania si din Ungaria, 1 Decembrie 1918 este zi de doliu. Poate vor face si romanii zi de doliu din 15 martie in Romania si termina astfel cu exagerarile si excesele ungariste (eufemism pentru sovinism, imperialism, rasism, intoleranta etnica si religioasa, asuprire nationala).

de smaranda la 11 December 2017 - 08:34

pacea de la satmar e de fapt tradarea de la carei. autorul nu este istoric si preia din falsurile promovate de admibnistratia de la carei nu din documentele din arhive care spun clar ca pentru tradarea lui rakoci groful din carei a fost improprietarit cu terenuri.

Lasati un comentariu