Monument religios dezvelit în centrul Careiului. Cultul reformat va avea grădiniţă

• publicat la: 2 decembrie 2017
Monument religios dezvelit în centrul Careiului. Cultul reformat va avea grădiniţă

Sâmbătă, 2 decembrie 2017, de la ora 12,30  a avut loc în municipiul Carei dezvelirea unui monument religios dedicat lui Karoli Gaspar şi Bibliei  traduse în limba maghiară, un bust al acestuia cu biblia în mână existând deja în curtea bisericii reformate din Carei de pe strada Rakoczi precum şi o placă comemorativă. Printre organizatori a fost şi Primăria Carei care a suportat financiar acest monument.

Al doilea monument din Carei dedicat lui Karoli Gaspar şi Bibliei  traduse în limba maghiară a fost amplasat în centrul oraşului, pe strada 1 Decembrie 1918 în cadrul unei ceremonii sobre la care au participat în jur de 100 de persoane.  Anterior acestei manifestări a avut loc dezvelirea plăcii care atestă construirea unei grădiniţe reformate în cadrul noii biserici de pe strada Nuferilor( din spatele pieţii agroalimentare) şi îngroparea unei capsule a timpului în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean şi preşedinte al UDMR domnul Pataki Csaba.

Imagini de la eveniment  şi discursurile unor vorbitori găsiţi pe pagina fostului consilier  al primarului .

https://anziksz.com/2017/12/02/anziksz-a-reformacio-nagykarolyi-unneperol/

Corul bisericii reformate a deschis evenimentul iar apoi au urmat alocuţiunile invitaţilor şi ale gazdelor.

.,,Acum 500 de ani era mult mai greu pentru reformaţi… acum,  noi,  maghiarii  nu avem motiv  să ne plângem  ….suntem aici, aici vom fi şi tot aici vom rămâne…,, a  afirmat Pataki Csaba.

A fost invitat la microfon şi primarul Careiului, Kovacs Eugen.

,,  Am vrut să punem  monumentul  pe această stradă pentru că am considerat că aici este locul lui , e  locul potrivit pentru noi reformaţii pentru că cine merge de-a lungul străzii credea  că aici nu trăiesc reformaţi..voi fi scurt ca să nu supăr pe nimeni …pentru noi am făcut monumentul şi nu împotriva cuiva  şi totuşi avem o scăpare… vreau să spun că în calitate de primar al acestui oraş oriunde mă duc în Ungaria toţi ştiu cine este Karoli Gaspar  dar aici toţi îl confundă cu grofii Karolyi dar mai devreme sau mai târziu  vor ştii… şi  vă mai reţin atenţia cu un lucru important…noi careienii trebuie să fim mândrii că acest om s-a născut  la Carei. Si trebuie să o spunem şi de multe ori pentru că frecvent  nu avem încredere în viitor ..desigur cine construieşte  o grădiniţă e  optimist şi are încredere în viitor  şi avem încedere că vom avea mulţi copii la grădiniţa aceasta. Vă invit pe toţi cei care sunteţi aici prezenţi să veniţi la Sala Festivă de la Primăria Carei să ciocnim un pahar şi să mai discutăm.,,

După încheierea alocuţiunilor a fost dezvelit micul monument iar apoi au fost depuse coroniţe de flori de către toţi reprezentanţii parohiilor reformate  participante, de către reprezentantul guvernului de la Budapesta, de către Primăria Carei, de către UDMR Carei şi UDMR Satu Mare şi de către sculptorul Biro Lajos.

Primarul Kovacs a depus coroane atât din partea Primăriei Carei cât şi din partea parohiei reformate de care aparţine.

Moderatorul evenimentului l-a prezentat mereu în calitate de primar al Careiului deşi în această calitate nu a purtat eşarfa.

Ceremonia de dezvelire a monumentului s-a încheiat cu imnul maghiar. La fel ca în cazul grupului statuar Otilia Marchiş-Ady Endre şi pe acest monument  înscrisurile sunt trecute prima dată în limba maghiară şi abia apoi în limba română.

Karoli Gaspar, pe numele său real Radicsics Gáspár a fost traducătorul Bibliei în limba maghiară. Începe studiile  în Carei şi le continuă  în Braşov iar apoi s-a mutat la  Gönc.

Nici până la această oră nu există documente care să ateste că traducătorul Bibliei , Karoli Gaspar s-a născut la Carei, fapt confirmat chiar de către preotul reformat careian Tukacs Jozsef.

https://www.facebook.com/m1szatmar/videos/1584077518320065/

,,Eredeti neve Radics vagy Radicsics Gáspár volt, később szülővárosa nevét használta, a Carolit vagy Caroliust. Tanulmányait Nagykárolyban kezdte, majd 1549-ben Brassóba ment egy magasabb fokú iskolába. 1563-ban költözött Göncre …,,

http://www.tallya.hu/index.php/home-mainmenu-1/hiressegek/210-karoli-gaspar

comentarii

de mark la 2 decembrie 2017 - 20:43

Ar trebui sa fiti mai atenta la ce a spus preotul Tukacs.”Este evident ca s-a nascut la carei,dar nu au gasit nici un inscris ca a fost botezat aic si nici data nasterii nu este sigura”.

de albert la 2 decembrie 2017 - 22:11

este evident inseamna ca exista ceva dovada pe care de ce nu ati aratat?

de mark la 3 decembrie 2017 - 07:14

Doamna albert!eu am facut referire la traducerea pe care ati gresit cred ca intentionat.Dovada este inregistrarea video pe care Dvs.ati anexat articolului(pardon).

de motii la 3 decembrie 2017 - 09:42

astia nu inteleg pe romaneste ma si buna pace

de mark la 3 decembrie 2017 - 14:51

@motii,din pacate astia nu inteleg pe Ungureste,ma si buna pace.(nu este rusine sa nu intelegi Ungureste,dar atunci nu te expune ca desteapta)cand colo……

de sebi la 3 decembrie 2017 - 15:15

iar incep ungurii sa ne prosteasca.Unde e actul care dovedeste ca e nascut la Careii Mari?evident nu tine loc de docoment puika tatii!!!!

de mark la 3 decembrie 2017 - 15:36

@sebi@nu despre asta vorbim,iar ince romanii sa ne prosteasca,Unde e actul care sa dovedeasca ca e nascut in alta parte, pulika lu mata.

de sebi la 3 decembrie 2017 - 19:44

slobod ii sa vorbesti ase???ase se invata la voi sa vorbiti in lume????mama ta stie cum vorbesti?dapoi daca nu aveti acte nu mai basaditi pe langa!!!

de unio la 4 decembrie 2017 - 20:15

Lucrurile sunt extrem de simple: asa cum e evident ca romanii sunt aici de mii de ani (nu mai punem descoperirile arheologice, care deja sunt probe) e evident ca Radicsics Gaspar s-a nascut in Carei.

de Stefan de Carei la 9 decembrie 2017 - 19:46

Mai aveti loc in centrul vechi(unguresc) sa mai puneti monumente unguresti ? Daca NU ,umpleti si parcul,ca este destul de mare.

de mark la 10 decembrie 2017 - 11:43

Eu propun statuia lui Kolcselyi Ferenc Care a scris imnul UNGARIEI,nascut in comuna Sauca.Voi ce propuneti?

de mark la 10 decembrie 2017 - 12:18

Imnul a fost scris in anul1823.

de Buletin de Carei la 10 decembrie 2017 - 13:20

Noi propunem statuia lui Burebista si a lui Decebal dar evident poate fi si a lui Menumorut.

de Propunere la 10 decembrie 2017 - 16:23

Eu propun un grup statuar Daniela și Ilie Ciuta pe strada Vasile Lucaciu. După aia va fi liniște și pace în Carei. Altfel nu se va mai termina niciodată războiul ăsta al statuilor, adică statuiada de Carei.

de unio la 10 decembrie 2017 - 16:53

@mark 11:43
Statuia lui Kolcsey, autorul imnului Ungariei, ar putea foarte bine sa fie ridicata si la Sauca, acolo unde s-a nascut, dar si oriunde in Ungaria, tara al carei imn l-a compus. Cum orasul Carei este in Romania, tara al carei cetatean esti si care are alt imn decat cel al Ungariei, ar fi fost mai bine sa propui o statuie a lui Andrei Muresanu, autorul imnului Romaniei. Imnul a fost scris in anul 1848.

@propunere 16:23
statuiada de Carei nu se termina daca faceti grup statuar pe strada Vasile Lucaciu. Ea nu se termina atata vreme cat tot centrul vechi al orasului este impanzit cu statui unguresti, iar pentru romani nu se gaseste loc acolo decat cu foarte mare greutate. Statuiada se va termina cand se vor ridica restrictiile arbitrare impuse de rmdiszno pentru monumentele romanesti in centrul vechi al orasului si cand personalitatile si monumentele romanesti vor fi tratate de primarie si de consiliul local Carei cu acelasi respect pe care il manifesta fata de personalitatile si monumentele unguresti.

de mark la 10 decembrie 2017 - 18:31

@unio.Kolcsely Ferenc s-a nascut la Szodemeter(actual sauca)in 1790 si a scris un imn care de atunci este valabil.Nu stiu la care imn faci referire ca in viata mea eu am fost obligat sa invat trei imnuri:Te slavim…Pe-al nostru.. si cel actual si inca nu am murit..

de mark la 10 decembrie 2017 - 18:33

Am gresit Trei culori.

de unio la 10 decembrie 2017 - 19:34

@mark 18:31
Vezi ca se scrie Kolcsey, cum am scris eu, nu Kolcsely. Deci, cea cu Tricolorul, nu e singura greseala. Faptul ca imnul Ungariei nu s-a schimbat, nu schimba nici realitatea ca Sauca e acum in Romania, nu in Ungaria, chiar daca ea s-a numit candva Szodemeter, iar Romania are alt imn decat cel unguresc. Adica nu exista nici un motiv sa omagiem in Romania autorul imnului altui stat. Sa-l omagieze ungurii, in Ungaria. In Romania, imnul Romaniei este pentru toti cetatenii, indiferent de etnia lor. Evident ca fac referire la imnul actual, asa cum e evident ca Radicsics alias Karolyi Gaspar s-a nascut in Carei. Bucura-te ca nu te-ai nascut mai devreme, ca ar fi trebuit sa fi invatat si „Traiasca regele”. Dar, daca tot ai amintit „Tricolorul” ce ar fi sa facem – in parcul botezat de primar cu numele criminalului Kossuth – o statuie a lui Ciprian Porumbescu, autorul acestui minunat cantec reprezentativ pentru toti romanii!?

de mark la 10 decembrie 2017 - 19:45

Da ai dreptate,am gresit in privintat numelui.Eu totusi ma gandesc ca daca pentru fiecare imn am face o statuie am umple orasul foarte repede.

de mark la 10 decembrie 2017 - 19:55

Nu primarul a botezat parkul Kosuth(vezi si tu gresesti nu Kossuth).Eu de cand ma stiu,acest parc s-a numit Kosuth kert.Nu stiu tu de cand esti in Carei.Aici a fost si o statuie,poate nu vrei sa mai stii.Daca vrei poti sa te documentezi.

de gabi la 10 decembrie 2017 - 20:10

buna ideea cu Burebista, primul rege al acestor pamanturi.

de unio la 10 decembrie 2017 - 22:21

@mark 19:55
Mai invata sa scrii ungureste! Se scrie Kossuth, cum am scris eu! Dar se scrie Petofi, cu un singur „f”! Oricum, nici unul dintre ei n-a fost etnic ungur, deci chiar ca nu are importanta ortografia ungureasca. Dar, pentru rigoare, am precizat totusi. Cunosc si povestea cu statuia aia si cu cea de unde este acum statuia lui Eminescu, ba si cu numele parcului si al strazilor si pietelor pe timpul stapanirii unguresti. De cand te stii, traiesti in Romania, nu in Ungaria, iar numele de Kossuth este o reminiscenta a vremii lui Horthy, continuata in perioada internationalismului proletar. Kossuth a fost un criminal si un antiroman al carui nume nu are ce cauta in Romania, asa cum nu ar avea ce cauta nici Petofi, Was Albert, Nyiro Jozsef si ceilalti calai ai romanilor. Mai ales ca, pentru unii unguri din Romania si din Ungaria, 1 Decembrie 1918 este zi de doliu. Poate vor face si romanii zi de doliu din 15 martie in Romania si termina astfel cu exagerarile si excesele ungariste (eufemism pentru sovinism, imperialism, rasism, intoleranta etnica si religioasa, asuprire nationala).

de smaranda la 11 decembrie 2017 - 08:34

pacea de la satmar e de fapt tradarea de la carei. autorul nu este istoric si preia din falsurile promovate de admibnistratia de la carei nu din documentele din arhive care spun clar ca pentru tradarea lui rakoci groful din carei a fost improprietarit cu terenuri.

de unio la 11 decembrie 2017 - 15:18

Pacea de la Satu Mare a insemnat incetarea oricarei opozitii a nobilimii ardelene fata de noii stapani, Habsburgii. In urma pacii, domeniul Ecsed, confiscat de Habsburgi de la Rakoczi, dupa infrangerea rascoalei, este acordat lui Karolyi.
Lebada de pe blazonul familiei Karolyi ne spune o poveste cu totul diferita despre originea acesteia, lebada regasindu-se ca insemn nobiliar al familiei maramuresene Barsan – Coroi. Nicaieri nu exista o mentiune clara ca Andreas de Karul de la 1320 sau vreun urmas al sau ar fi preluat numele respectiv. Suntem tot pe terenul ligheanelor – pardon, legendelor – szamarene, care prezinta drept adevaruri istorice niste presupuneri – gaselnita, niste legende de sorginte ungarista, fara vreo baza documentara. Ca asta le place ungaristilor sa creada si sa se creada, e alta chestiune, in opozitie cu adevarul documentar.

de Poet careian la 12 decembrie 2017 - 07:39

Sa mai puneti monumente,este loc oriunde ,puteti pune daca lumea plin cu rautate,dar totusi sa ne bucuram si sa ne relaxam,vedem busturi si monumente oriunde stam.

de zoli la 12 decembrie 2017 - 08:34

@unio.Este o poveste foarte frumoasa.Mai nou vad ca istoria este ca fotbalul,toata lumea se pricepe si scrie cum vrea sa auda.Trebuia sa incadrezi si pe harap alb in aceasta poveste ca sa fie mai credibila.Dovada ta este lebada,bravo.

de unio la 12 decembrie 2017 - 08:45

@ mark 19:45 adică dacă îi faci statuie lui Kolcsey e ok, iar daca ii faci lui Andrei Mureșanu se umple orasul de statui? Observ ca nu reusitei si nici vreti sa înțelegeți că aici e România, nu Ungaria. Nu suntem pe un condiminium ungaro-român, ci in România.

de unio la 12 decembrie 2017 - 08:48

condominium reusiti

de zoli la 12 decembrie 2017 - 09:54

@unio.Mai tii minte de unde a pornit aceasta discutie?,de la traducerea falsa facuta de tine la spusele preotuluiu reformat Tukacs Jozsef.Inca o data putem observa ca tu spui cum ti-ar placea sa fie,apoi cine crede ok.La asta nici pana acuma nu ai facut referire si cred ca nici nu vei face.

de unio la 12 decembrie 2017 - 11:11

@zoli

Prima mea interventie este din 4 decembrie, orele 20:15. Traducerea vorbelor pastorului nu-mi apartine. Nu stiu ungureste atat de bine incat sa ma hazardez in domeniul traducerilor, deci sunt obligat sa discut pe baza textului romanesc. Acuma, daca vorbitorii nu s-au deranjat sa asigure o traducere de calitate a spuselor lor, nu e problema mea, ci, eventual, a lor. Astfel ei s-au expus riscului de a fi intelesi gresit sau rastalmaciti. Ca urmare, discutia n-a pornit de la mine si nici nu mi se poate imputa traducerea. Daca ai deficit de memorie te ajuta ordinea postarilor. Nu trebuie decat sa verifici inainte de a afirma ceva. Dar, precum mark, intai spui prostia, pe urma recunosti ca ai gresit.

de zoli la 12 decembrie 2017 - 11:17

Iar ne crezi prosti si acum nu gresesc.In religia mea falsul este un mare pacat,mai ales daca falsifici spusele unui preot.Ai atatea nume ca nici tu nu mai stii cand pe care folosesti.

de zoli la 12 decembrie 2017 - 11:36

Aceasta inregistrare a fost facuta de o televiziune din Ungaria M1 (vezi sigla in partea stanga a clipului)nu stiu cui trbuia facuta traducerea.Cine nu intelege nu-i nici o problema da macar sa nu o comenteze.

de nelu la 12 decembrie 2017 - 11:43

apoi daca e tvu din hungaria trebe sa cadem pe spate si sa credem tot ce spun ei? mereti si va mai spovediti ca nu e bine sa va purtati asa inainte de Craciun!ala care o tradus biblia nici nu o fost maghiar si nici nu asa lo chemat

de zoli la 12 decembrie 2017 - 12:35

Nelule daca prostia ar doare unii ar urla.Nu trebe sa cazi pe spate si nu crezi tot ce spune,dar nu despre asta este vorba.Trebuie sa fii convins ca cea care a facut traducerea a falsificat.Asta este totul si foarte simplu.Nu stiu daca am reusit sa te conving ca mergi paralel cu realitatea.Daca nu intelegi cu parere de rau dar mai jos nu pot cobora ca sa ajung la nivelul tau si mai mult ca sigur aceasta inregistrare nu a fost facuta pentru tine.Care a tradus biblia s-a nascut in Carei si indiferent de ce a fost,traducerea a gost facut in limba maghiara.Nelutule draga,spune unde am gresit?

de nelu la 12 decembrie 2017 - 18:15

pe vorbe goale cine sa va creada? omul nu a avut certificat de nastere cumva sau nu se poate arata ceva document care sa arate ca s-a nascut la Carei? nici macar numele lui de pe piatra nu este cel adevarat asa ca lasa vrajelile!

de zoli la 12 decembrie 2017 - 18:18

Care este numele lui adevarat?

de zoli la 12 decembrie 2017 - 18:24

Nelule tot nu intelegi?vorbim de falsificarea traducerii pentu a prostii lumea.Este chiar asa de complicat?sau aztazi nu esti in forma?

de nelu la 12 decembrie 2017 - 18:25

ioiii ce rusine! sa nu cunoasteti nici numele lui adevarat.,,Asta este totul si foarte simplu.Nu stiu daca am reusit sa te conving ca mergi paralel cu realitatea,,

de Horia Mãrieș la 12 decembrie 2017 - 18:36

Furtună într-un pahar de apã, discuții de prisos.

In video, Tukács József, lelkész, Nagykároly, spune doar cã Károli (Caroli) Gáspár este persoana cea mai importantã care s-a născut în oraș, că acest lucru s-a întâmplat de mult, că nu se știe precis când s-a născut, că nu există nici un document din care să rezulte că a fost botezat (creștinat) în Carei, dar este evident că el s-a născut în Carei, că a văzut lumina zilei sub numele de Radicsics Gáspár, sigur fiind și faptul că așa și-a început studiile …

Lucruri neutre, banale, nevinovate și, cel puțin așa cum a rezultat și din ce am mai citit și eu despre acest subiect, lucruri conforme cu celelalte surse bibliografice care se referã la Károlyi Gáspár (cumoscut de protestanți ca și Károli Gáspár); născut la Carei in jurul anului 1529, decedat in ziua de 3 ianuarie 1592 la Gönc. Numele original pe care l-a avut la naștere a fost de Radicsics Gáspár (de origină sârbă) iar apoi și-a luat numele de Caroli sau Carolius care amintea de numele orașului său natal.

Si dacă toate cele spuse de pastorul reformat Tukács József sunt lucruri simple, neutre, adevărate, de ce răzbate oare atât de multă pasiune gratuită și chiar dușmănoasă din comentariile postate pe aici, prin Buletin de Carei?

Eu unul chiar nu înțeleg!

Stimați domni, o altă treabă, ceva mai importantă, dvs. chiar nu mai aveți de făcut?

http://tortenet.oszk.hu/html/magyar/04kincseink/rnyt/vizsolyi_biblia_nagy.jpg

de zoli la 12 decembrie 2017 - 18:37

Numele lui original a fost Radicsics Gaspar,mai tarziu a schimat in Karoli dupa orasul in care s-a nascut.(poti sa te documentezi)O intrebare:nici numele lui Mihai Eminescu nu este cel adevarat?Parca stiu ca se numea Mihail Eminovici.Sau nu stiu bine?Ioiii vezi ca mai sunt minuni.

de zoli la 12 decembrie 2017 - 18:45

@Horia Maries.Ma bucur pentru interventia Dvs.care este una corecta si documentata.Aveti dreptate,am si alta traba si ca respect apt.Dvs.asta a fost ultima mea interventie.

de unio la 12 decembrie 2017 - 18:48

@zoli 11:17
Mai intai, zoli, sunteti mai multi? Pentru ca observ ca afirmi „iar ne crezi prosti si acum nu gresesc”, adica eu va cred prosti pe VOI. Care sunteti aceia VOI, adica mai multi de unul? Esti in delir de multiplicare, ca altfel nu se explica de unde ati aparut atatia, pe cand eu discutam numai cu „zoli”. Nu va cred prosti, nici nu te cred prost. Dar poti spune prostii chiar si daca nu esti prost. E suficient sa te documentezi gresit. Uite, „mark” a sustinut de doua ori ortografierea gresita atat a numelui lui Kolcsey cat si cea a lui Kossuth. S-a documentat si a recunoscut ca eu am scris corect si el nu. Nu-l impiedica nimic sa se fi documentat inainte de a scrie „Kolcsely” sau de a afirma ca numele criminalului Kossuth nu se scrie cu doi de „s”, cum scrisesem eu. Te informez ca in religia mea falsul NU este admis. Deci, nu era cazul sa aduci religia in discutie, decat daca voiai sa insinuezi ca alta religie, de exemplu a mea, l-ar admite. Nu doresc sa duc rationamentul mai departe, ca nu-ti este favorabil. In al doilea rand, pornesti de la o premisa falsa. Anume aceea ca folosesc mai multe nume pentru a comenta. Eroare, folosesc doar numele „unio”. Deci, imi este foarte simplu sa urmaresc ce si cand am postat. Plus ca stau bine cu memoria. Nu raspund pentru ce scriu altii, nici pentru ce presupun altii. Si eu as putea presupune ca mark si zoli sunt aceeasi persoana si ca zoli s-a apucat sa raspunda la ce ii spusesem lui mark. In plus, inregistrarea tv unguresti este fara relevanta, eu am zis ca traducerea spuselor pastorului trebuia facuta la fata locului, acolo unde a cuvantat. Adica in Carei, in fata monumentului lui Radicsics. Care, este evident ca s-a nascut in Carei, chiar daca nu exista documente. Dar acum Carei este in Romania, nu in Ungaria. Nu i-a impiedicat nimeni si nimic – decat, poate, sovinismul? – sa traduca si in romaneste ceea ce spunea pastorul, daca „traducerea” este cauza. Daca nu au facut-o, uite, s-a ajuns la o discutie pe baza a ceea ce s-a inteles din spusele pastorului. Abia acum ti-am vazut comentariul de la 08:34, „zoli”. Lebada de pe blazonul familiei Karolyi este un fapt istoric. Si daca la origine Karolyi ar fi romani, nu ne-ar ajuta cu nimic, pentru ca in secolele 18-20 s-au manifestat ca unguri. Nimic nou sub soare, la fel au facut si familiile SIGUR cu origini romanesti Dragfi, Banffy, Kendeffy, Patrubanyi, Lackfi etc. N-are nimic cu Harap Alb. Cum nici Petrovics – Petofi sau Kossuth n-au fost unguri prin nastere. Cu Harap Alb are insa legatura stransa asocierea neamului Kuplon cu Andreas de villa Karul si apoi cu familia Karolyi. Baza documentara chiar lipseste. Asa cum tot basm este sosirea ungurilor pe un teritoriu nelocuit atat in Pannonia, cat si in Ardeal. Si tot basm este credinta ungaristilor ca romanii au venit din sudul Dunarii, de prin Albania sau din Grecia in secolul XIV.

de Horia Mãrieș la 12 decembrie 2017 - 18:49

@ zolikam, haverem, cel care postezi la 12 December 2017 – 18:37

E clar, matale ai idei putine, dar foarte fixe.
Ai inceput sa ma enervezi.

Nici o grija, m-am documentat. Eu asa fac de obicei.

In plus, eu imi semnez intotdeauna comentariile.
Nu le postez niciodata sub identitatea unui anonim laș (și aljas).

de unio la 12 decembrie 2017 - 21:50

@ zoli 18:37
Ce are zoli cu prefectura? Nasterea lui Eminescu este trecuta intr-un registru, adica este documentata, pe cand cea a lui Radicsics nu se gaseste nicaieri. Adica nu se bazeaza pe documente. Daca, in ciuda acestui fapt, este „evident” dupa unii ca s-a nascut in Carei, pe mine nu ma deranjeaza, ba chiar imi convine. Iata ca mai sunt si evidente nedocumentate. Ceea ce iarasi e foarte bine. Si, in fond, omul este liber sa-si ia ce nume doreste, indiferent daca s-a nascut acolo sau nu, locul nasterii fiind chiar irelevant. Iar pe Petofi l-a chemat in realitate Petrovic(s). Tot documentat, nu numai evident!

de Viorel la 12 decembrie 2017 - 23:15

de zoli la 12 December 2017 – 12:35…,,Nelule daca prostia ar doare unii ar urla,,
Ai vrut sa spui ardoare sau ar durea?

de Markos la 13 decembrie 2017 - 12:34

rusine pentru liderii de la primarie de la maghiari care nu stiu sa respecte locuitorii orasului!

de Geo la 13 decembrie 2017 - 12:40

Cum trebuia sa respecte?

de gizi la 13 decembrie 2017 - 13:29

Probabil trebuia sa aduca un sobr de preoti.

Lasati un comentariu