Primăria Carei dă o palmă şi foştilor refugiaţi şi expulzaţi din 1940

• publicat la: 15 decembrie 2017
Primăria Carei dă o palmă şi foştilor refugiaţi şi expulzaţi din 1940

Primăria Carei nu pierde nici o ocazie pentru a umili românii din oraş! Acum este rândul foştilor refugiaţi şi expulzaţi în urma Dictatului de la Viena din 1940. Singurul loc dorit de primarul Kovacs pentru un monument comemorativ  este  situat între două borduri  din parcarea din faţa bustului lui Avram Iancu! Acolo unde era depus containerul Caritas pentru haine vechi şi unde acum se află o mâţă moartă la propriu de peste 5 zile.

Aici este locul în care Primăria Carei a aprobat a fi pus Monumentul comemorativ al refugiaţilor şi deportaţilor din urma Dictatului de la Viena din 1940.

În mijlocul unei parcări din faţa bustului lui Avram Iancu. Pe placa comemorativă ce face parte din Monumentul dedicat foştilor refugiaţi şi expulzaţi se află şi numele fostului prefect, preotul plăşii Carei, av.dr.Ioan Gherman dar şi al Protopopului ortodox de Carei, pr. Ignatie Borza.

Motivaţia oferită conducerii filialei judeţene a Asociaţiei foştilor Refugiaţi şi expulzaţi este faptul că zona va fi modernizată şi va dispărea platoul pe care ne adunăm ca să îl comemorăm pe Eroul Naţional Avram Iancu. Primarul nu precupeţeşte niciun efort pentru a ascunde simbolurile româneşti din oraş.

Iniţiativa construirii unui  monument comemorativ  pentru foştii refugiaţi aparţine profesorului Mihai Bertieanu şi a fost refuzată timp de 2 ani de către primar .

http://www.buletindecarei.ro/2015/07/discriminarea-pe-criterii-etniceo-specialitate-a-primarului-kovacs-asociatia-refugiatilor-carei-ignorata.html

Deşi profesorul Bertieanu a venit cu 3 propuneri pentru amplasament primarul a acceptat doar această locaţie, în bătaie dejoc pentru memoria celor expulzaţi de administraţia hortystă instalată în Carei în anul 1940.  Din septembrie 1940 a fost interzisă total folosirea limbii române în Carei iar numele locuitorilor au fost scrise doar în varianta maghiară.

Pentru  că fiecare naţionalitate ce formează oraşul Carei are un monument comemorativ profesorul Bertieanu a crezut că nu va întâmpina nici o greutate în amplasarea lui.

Proiectul propus a fost al unui monument cu cruce realizat din granit pentru care a strâns suma necesară din donaţii. Ulterior , Asociaţia judeţeană a Refugiaţilor a iniţiat un proiect  pentru realizarea unui monument de dimensiuni mai mari , proiect care a fost acceptat pentru finanţare de Consiliul Judeţean.

Primarul din Carei nu a semnat însă avizul de construcţie pentru că nu ar fi existat aviz de la ministerul Culturii în condiţiile în care niciunul dintre cele 2 monumente amplasate  recent de  primar nu au acest aviz de la Bucureşti.

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/monumentul-fostilor-refugiati-din-1940-isi-cauta-loc-in-carei-lucian-romascanu-ministrul-culturii-pune-punctul-pe-i.html

Românii expulzaţi şi deportaţi înafara graniţelor stabilite de  Dictatul de la Viena din 1940 au ajuns în situaţia de a nu beneficia de un loc decent pentru monumentul comemorativ! Primăria Carei tipăreşte cărţi exclusiv în limba maghiară  refuzând astfel dreptul la informaţie românilor, păstrează perdele forestiere pentru a ascunde monumente româneşti şi foloseşte pentru scriitoarea româncă Otilia Marchiş din Carei o poreclă în loc de numele său real. Acum a venit rândul memoriei refugiaţilor pentru a fi dispreţuită.

Buletin de Carei

comentarii

de Horia Mărieș la 15 decembrie 2017 - 16:09

Solicit oficial și cu această ocazie, pentru aflarea adevărului și numai a adevărului, tuturor celor au în sarcină realizarea
„Monumentului comemorativ al refugiaţilor şi deportaţilor din urma Dictatului de la Viena din 1940” (mă refer in primul rând ASOCIAŢIEI JUDEŢEANE SATU MARE A ROMÂNILOR REFUGIAŢI, EXPULZAŢI ŞI DEPORTAŢI ÎN URMA DICTATULUI DE LA VIENA DIN 30 AUGUST 1940 precum si Filialei Asociației Refugiaților din Carei) să aibă în vedere și să aprobe înscrierea pe placa comemorativă ce face parte din Monument, a numelui bunicilor mei materni Negrean Iosif (1892-1959) și Negrean Emilia (1896-1982); precum si a mamei mele Mărieș Margareta, născută Negrean (1921-2012).

Dețin dovezi originale concludente prin care pot demonstra oricând și iricui căcei au fost refugiați după Dictatul de la Viena.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1600300340032199&set=a.1600293146699585.1073741898.100001567452739&type=3

Am mai făcut astfel de demersuri – ceva mai timide – și in trecut, inclusiv la dl. profesor Mihai Bertieanu prin email, dar n-am primit nici un răspuns.

Mă oblig să achit imediat in contul Asiciaței Refugiaților costurile necesare pentru realizarea celor trei inscriptionări, indiferent când și unde va fi amplasat în final Monumentul Refugiaților în municipiul Carei.

Sper sincer ca solicitarea mea să nu fi fost făcută și de această dată în van și că va ajunge la cineva responsabil și competent.

de Victor la 15 decembrie 2017 - 19:44

De ce biserica ortodoxa nu primeste un monument comemorativ in care apare si protopopul ortodox Ignatie Borza? Nu le da voie primarul?

de Maria la 16 decembrie 2017 - 10:56

ce rusine domnule primar! daca sunteti reformat inseamna ca trebuie sa umiliti si sa va bateti joc de ceilalti careieni?

de intrebare la 16 decembrie 2017 - 12:44

Nu primarul ne umileste…..ci preotii dedicati primarului RUSINE

de reka la 16 decembrie 2017 - 13:14

ne faceti de ras domnule primar!

de unio la 16 decembrie 2017 - 17:11

Ei, na! Chiar ati sperat ca Jena Kk0vax isi va schimba naravul ungarist?

de Marius la 16 decembrie 2017 - 20:11

Noi Românii până când sa ignorăm.Daca protestăm împotriva Ungurilor este problemă dacă le luăm la șuturi este problemă.Noi Românii trebuie să fim mai uniți și să nu lăsăm să se miște în front hortistii UDMR iști pe teritoriul țării.Incep sa uite ca aici este România nu Ungaria.Romani arborat tricolorul în fața porții sa aiba ciudă cei care vor numai rau in tara.Traiasca România

de Carla la 16 decembrie 2017 - 21:04

Rusine conducerii orasului! In Carei traiesc si unguri si romani si svabi si mai stiu eu cate nationalitati dar primarul isi bate joc numai de romani! Pagubele de la primaria udemerista din banii nostri nu se fac publice pe pagina de la primarie?

de Horia Mărieș la 16 decembrie 2017 - 22:44

Excelentă întrebare: „de Victor la 15 December 2017 – 19:44
De ce biserica ortodoxa nu primeste un monument comemorativ in care apare si protopopul ortodox Ignatie Borza?”

S-ar impune si un răspuns oficial la întrebarea Dvs primit din partea Protopopiatului Ortodox Carei: http://www.protopopiatulortodoxromancarei.ro/Protopop/protopop.html

Așa se cade!
Poate fi publicat chiar și aici, la Comentarii Buletin de Carei.

de Bonus dacus la 17 decembrie 2017 - 09:02

Bai acesta, horica malaies, tu nu stii ca un raspuns oficial se da cand se depune o adresa oficiala sau o cerere oficiala cu nume, prenume, serie de buletin, adresa, nr de tel- optional, ca sa stie ala din institutie cui ii raspunde, da cand o fumeie se da drept victor, care victor? Sictir, ca iti zic ca sunt vreo 20 pe care ii stiu eu, aci in zona, ce raspuns oficial crezi tu ca se impune, si vezi ca formularea „se impune” e comunista si securista, mai da si tu update ca 89 a trecut de mult.Asa ca nu esti tu in masura sa ceri asta, tupeul tau e incredibil ca sa nu zic jegos.

de Marius la 17 decembrie 2017 - 09:54

Respect pentru presa din Carei își dă dovadă de corectitudine.Tineti tot asa nu lăsați să facă de cap un primar sau un partid influentat de peste graniță.
Anul acesta primarul din Carei numai de rusine ne-a făcut pe noi Românii.Ma intreb undei prefectul???

de rakozi la 17 decembrie 2017 - 10:46

ai ajuns si la Carei bonusul de dac? eu am spus la voi ca nu trebuie sa fie la voi rusine cu numele voastre si nu trebuie sa luati de la romani numele dar voi nu ascultati pe cei batrani si care au fost tradati de grofi!

Lasati un comentariu