Primăria Carei şi guvernul de la Budapesta sprijină realizarea unui monument în Carei. Strada 1 Decembrie 1918 nu apare pe afiş ca loc de amplasament

• publicat la: 1 decembrie 2017
Primăria Carei şi guvernul de la Budapesta sprijină realizarea unui monument în Carei. Strada 1 Decembrie 1918 nu apare pe afiş ca loc  de amplasament

Fără a mai fi  mediatizată amenajarea locului de amplasament de către presa de casă a primăriei  a apărut în Carei un  monument dedicat  împlinirii a 500 de ani de la începerea reformei protestante . Pe paginile Primăriei Carei nu apare nici o informare despre acest eveniment ci numai în presa maghiară.

Primăria Carei organizează  evenimentul dedicat dezvelirii acestuia  în colaborare cu cultul reformat şi cu guvernul de la Budapesta. Sâmbătă, 2 decembrie 2017, se va dezveli un nou monument dedicat lui Karoli Gaspar şi Bibliei  traduse, un bust al acestuia cu biblia în mână existând deja în curtea bisericii reformate din Carei de pe strada Rakoczi precum şi o placă comemorativă.

 

Pe afiş apar date despre manifestare dar nu apare strada pe care va fi amplasat  monumentul la fel cum este menţionată strada Nuferilor pentru un alt eveniment.  Nu credem că strada 1 Decembrie 1918 din Carei a deranjat pe cineva  din cei care au organizat evenimentul şi au realizat afişul.

Oare de ce a trecut sub tăcere acest eveniment Primăria Carei din moment ce realizarea se plăteşte din banii careienilor?

Primarul Kovacs  a mai organizat şi dezvelirea grupului statuar Otilia Marchiş-Ady Endre, conform invitaţiilor  trimise, dar nu a asigurat şi prezenţa steagului naţional alături de cel  maghiar  pe care l-a avut mereu în faţa sa. La dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu din Carei a refuzat să participe.

Potrivit surselor din primărie, autorizaţia de construcţie pentru Monumentul foştilor refugiaţi din 1940 a  fost refuzată a fi semnată de  primar după ce biroul urbanism şi-a dat acordul.

Nu e frumos şi nici sănătos domnule primar să faceţi deosebire între naţionalităţile ce formează oraşul Carei. Înţelegem că aveţi probleme  cu  returnarea prejudiciului de 5,77 milioane lei stabilit de Camera de Conturi dar nu e bine să  acoperiţi acest aspect  prin provocări de felul celor de la  evenimentul din 18 noiembrie  sau prin refuzul de a aloca sume de bani pentru reabilitare monumente româneşti sau prin excluderea  personalităţilor româneşti din Sala Festivă a Primăriei Carei.

Primarului  unui oraş multietnic şi multicultural nu îi şade bine să  aibă un astfel de comportament discriminator.

 

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu