Carei, al doilea municipiu din judeţul Satu Mare rămâne fără clasă liceală de filologie?

• publicat la: 4 ianuarie 2018
Carei, al doilea municipiu din judeţul Satu Mare rămâne fără clasă liceală de filologie?

Potrivit unor surse din învăţământul liceal  este posibil ca din anul şcolar 2018-2019 în municipiul Carei să nu mai existe clase cu profil filologie. Tot  de anul viitor clasele de gimnaziu de limbă română şi maghiară de la Liceul Teoretic Carei nu vor mai fi aprobate de către Inspectoratul Şcolar judeţean. Elevii careieni cu aptitudini pentru latura umană a învăţământului vor fi nevoiţi să facă naveta la Satu Mare sau Tăşnad?

Acestea sunt doar o parte din dedesubturile comasării  celor mai puternice 2  şcoli careiene adică Şcoala Gimnazială nr.3 şi Liceul Teoretic.

Intenţia este de a întări în municipiul Carei învăţământul profesional în dauna celui  teoretic. Cu alte cuvinte  se doreşte  ca municipiul Carei să devină unul  cu învăţământ predominant profesional. Nimic elitist nu este  încurajat. În anul şcolar trecut a fost desfiinţată clasa de filologie de limbă maghiară de la Liceul Teoretic dar niciunul dintre potenţialii înscrişi aici nu s-a orientat spre învăţământul profesional aşa cum se vehicula de către cei ahtiaţi de a desfiinţa pas cu pas învăţământul teoretic.  Acum se discută despre desfiinţarea clasei de filologie de limba română de la Liceul Teoretic. Candidaţii sunt îndrumaţi către liceele din Satu Mare şi…Tăşnad.

Al doilea municipiu din Carei riscă să rămână fără clase  liceale de filologie doar pentru că  un anumit grup de interese din jurul primăriei Carei are cu totul alte  viziuni pentru învăţământul careian.

Liceul Teoretic s-a opus constant comasării constante cu şcoala nr.3  propuse de primar. Dar în condiţiile în care Inspectoratul Şcolar judeţean nu aprobă 2 clase de filologie şi nici ciclul gimnazial  este pusă în discuţie soarta unor cadre didactice  de la Liceul Teoretic. Nu poţi să ai acelaşi număr de profesori pentru 4 clase de specialitate pe an şcolar ca şi pentru 6.

Şi uite aşa revine în discuţie …comasarea dorită de primarul Kovacs încă din 2013   după instalarea ca director la Direcţia de învăţământ a lui Varna Levente.

http://www.buletindecarei.ro/2013/01/liceul-teoretic-inghite-scoala-generala-nr-3.html

An de an primarul Kovacs tatona terenul în încercarea de a determina comasarea  şcolilor careiene.

http://www.buletindecarei.ro/2014/12/primarul-agita-invatamantul-careian-in-prag-de-sarbatori.html

http://www.buletindecarei.ro/2016/08/slagarul-comasarilor-din-invatamantul-careian-reinvie.html

http://www.buletindecarei.ro/2016/12/comasare-comasare-dar-sa-stim-si-noi.html

http://www.buletindecarei.ro/2016/12/un-primar-din-judetul-satu-mare-vrea-desfiintarea-unor-scoli-prin-comasare.html

http://www.buletindecarei.ro/2016/12/comasarea-scolilor-si-ascunderea-rezultatelor.html

http://www.buletindecarei.ro/2016/12/comasarea-scolilor-careiene-cartoful-fierbinte-al-administratiei-locale.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/01/sedinta-de-consiliu-local-comasarea-a-murit-inainte-de-a-se-naste.html

Subiectul a fost  ascuns din 2013 mai ales partea cu învăţămâtul profesional doar în limba maghiară despre care  a scris numai Buletin de Carei. Urmare a  sesizărilor  noastre, din anul şcolar 2017-2018 avem şi clase de meserii în limba română.

Ca de obicei, astfel de probleme  importante  pentru întreaga comunitatea careiană se tranşează în spatele uşilor închise şi vor  apare pe masa consilierilor abia când majoritatea conducătoare va lua o decizie.

Dictatura conducătoare a municipiului Carei va sacrifica învăţământul careian pentru interesele  de grup?

Buletin de Carei

comentarii

de Tiberiu Vanca la 4 ianuarie 2018 - 15:47

Municipiul Carei, localitate din România se află de ani buni sub ocupaţie maghiară. În sprijinul acestui punct de vedere sunt argumente şi în articolul de mai sus, cum a fost să fie „Învăţământ profesional dar numai în limba maghiară”.Autorităţile judeţene şi centrale n-au avut urechi capabile să audă de monstruoasa politică discriminatorie pusă pe picioare de către primarul etnic maghiar Kovacs Eugen.

de pro ciuta la 4 ianuarie 2018 - 19:55

Cu tot respectul Domnu Vanca , gresiti , municipiul Carei se afla sub ocupatie romana , dupa ce sovieticii s-au retras .

de Avram Iancu la 4 ianuarie 2018 - 22:18

Municipiul Carei este un oras romanesc. Doar conducerea totalitara a orasului posteaza falsuri istorice prin oras si prin materialele distribuite. Aici nu a fost niciodata conducere sovietica ci doar hortysta si austroungara. Armata romana a eliberat de bolsevici Budapesta in 1919 si Budapesta a trecut sub ocupatie romana dar Careiul este in Romania deci este oras romanesc.

de doru la 4 ianuarie 2018 - 22:23

ocupatia maghiara de acum e doar sezoniera pentru ca vor da si ei socoteala pentru cum fura de la oras!!!! primarul nu a fost in stare sa pastreze nici firma de scaune asa ca acum are 5 falimente la activ. ce mai mananger.

de unio la 4 ianuarie 2018 - 23:17

@ prosciuto 19:55
dupa ce sovieticii s-au retras in Ungaria? Ocupatia romana s-a exercitat in 1919 asupra teritoriului unguresc, adica asupra teritoriului de la vest de frontiera romana, pana dincolo de Dunare, inclusiv asupra capitalei ungare si incluzand chiar si orasul Gyor. Nu poate fi vorba de „ocupatie romana” pe un teritoriu recunoscut international ca apartinand statului roman! Doar in visele sovine ale revizionistilor ce scheauna dupa Ungaria mare (aia moarta in 1918!).

de Ioana la 5 ianuarie 2018 - 18:34

Foarte ciudata dorința primarului având in vedeta ca fiica dansului a terminat la secția de filologie a Liceului Teoretic!!! Dacă era cazul sa fi fost acum eleva, ar fi trimis-o la SATU Mare sau la Specializare la școala de meserii?!?!?

Lasati un comentariu