Discriminare, dispreţ? Un primar din judeţul Satu Mare care tratează diferit locuitorii oraşului

• publicat la: 23 ianuarie 2018
Discriminare, dispreţ? Un primar din judeţul Satu Mare care tratează diferit locuitorii oraşului

Un comunicat din partea Direcţiei de Cultură Carei informează despre derularea Zilelor Culturii Maghiare din municipiul Carei. La manifestarea care a avut loc la castel apare aşezat în primul rând…Primarul  dar şi directorul Direcţiei de învăţământ din Primăria Carei, Varna Levente.

Nu am uitat că acest director a dat concurs pe post în baza cerinţelor care prevedeau ca şi obligatorie cunoaşterea scris şi vorbit a limbii maghiare.

http://www.buletindecarei.ro/2011/09/concurs-cu-dedicatie-la-primaria-carei.html

Ce mai contează că acest director face greşeli de exprimare în limba română …important a fost cu totul altceva.

Niciunul dintre cei doi reprezentanţi ai Primăriei şi deci implicit ai careienilor nu participă la manifestările dedicate Zilei Culturii Naţionale sau la dezvelire bust Mihai Eminescu sau la Festival de Datini şi obiceiuri de Crăciun sau la comemorări sau simpozioane susţinute în limba română sau la cele dedicate Zilei Naţionale.

De Ziua Culturii Naţionale, copii careienilor alături de coruri şi solişti careieni au evoluat într-un frumos spectacol la care NIMENI din conducerea Primăriei nu a luat parte.  A fost prezent doar directorul Danciu Zamfir de la Direcţia judeţeană de cultură. Nu a fost nimeni din Primărie nici la momentul aniversar de la bustul lui Mihai Eminescu aflat la doi paşi de Primărie. De fapt nici Prefectul Judeţului, nici înalţii oaspeţi din Guvernul României, de la Academia Română  sau de la cele două episcopii româneşti nu au fost salutaţi  de primar sau viceprimar aşa cum se cuvine la  sosirea lor la Carei pentru cel mai  amplu eveniment cultural românesc  ce a avut loc în perioada 13-15 octombrie 2017 care a cuprins şi dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu.

Reabilitarea monumentelor româneşti nu  este susţinută sub nici o formă de administraţia locală care plăteşte doar pentru reabilitări şi realizări  de simboluri neromâneşti. Bustul lui Simion Bărnuţiu nu a fost acceptat a fi reabilitat de către Primărie şi nici Monumentul Ostaşului Român, bustul regelui Ferdinand sau al lui Avram Iancu.  Pentru curăţarea mormintelor eroilor a trebuit să intervenim, să facem campanie de presă la fel ca şi pentru  existenţa claselor de meserii în limba română. Ce fel de primar este cel care tratează diferit locuitorii, după criteriul etnic?

Plăteşte din banii noştri  consilieri redactori care să treacă sub tăcere toate aceste derapaje de la  o bună convieţuire şi respect reciproc între cei care locuiesc în Carei sau să asmută cetăţenii împotriva celor care semnalează abaterile de la normalitate precum şi informările despre activitatea administraţiei exclusiv UDMR.

Efortul careienilor  de a-şi păstra identitatea românescă, culturală, lingvistică şi religioasă este tratat cu dispreţ de  primar. Am şi uitat de când nu a mai fost la Carei un spectacol cu interpreţi renumiţi ai cântecului românesc şi cu ansambluri de dansuri din TOATE zonele ţării noastre aşa cum au loc la Oradea, Satu Mare, Ardud, Baia Mare, Zalău….. Odată la 20 de ani se alocă fonduri pentru  Nicolae Furdui Iancu  dar niciodată de Ziua Naţională a României nu a fost un spectacol la care să fie invitaţi interpreţi renumiţi pentru cântecul patriotic.

Vi se pare normal domnule primar să nu participaţi la manifestările dedicate Zilei Culturii Naţionale şi a Zilei Naţionale a României (ca să nu mai vorbim de celelalte ample manifestări româneşti din oraş)  ci numai la cele dedicate Zilei Culturii maghiare? Unde este respectul reciproc între etnii şi  atitudinea paşnică pe care o tot promovaţi prin  presa aservită?

Buletin de Carei

http://www.buletindecarei.ro/2018/01/primarul-din-carei-despre-mihai-tudose-un-tip-smecheras-tipic-sudist.html

http://www.buletindecarei.ro/2018/01/noi-l-am-sarbatorit-pe-mihai-eminescu-iar-consilierul-primarului-ne-denigra.html

http://www.buletindecarei.ro/2018/01/se-intampla-in-romania-postarea-unei-poezii-de-mihai-eminescu-atrage-injurii-si.html

comentarii

de P.U la 24 ianuarie 2018 - 13:38

Domnule primar dumneavoastră sinteti primarul tuturor careinilor.V-au votat si romani de ce va e rusine sa-i reprezrntati.

Lasati un comentariu