„Lumina vine de la Luminători…Să aşezăm răsăritul la orizontul neamului!,, Aniversarea lui Vasile Lucaciu la Apa

• publicat la: 21 ianuarie 2018
„Lumina vine de la Luminători…Să aşezăm răsăritul la orizontul neamului!,, Aniversarea lui Vasile Lucaciu la Apa

La casa memorială Vasile Lucaciu din localitatea Apa a fost aniversată astăzi împlinirea a 166 de ani de la naşterea sa.

Organizarea a aparţinut  Asociaţiei  Civice Tempora şi revista Eroii Neamului, susţinută de Consiliul Local şi Primăria Apa, Consiliul Judeţean, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria” – filiala Satu Mare. Manifestarea s-a înscris în calendarul evenimentelor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri.

Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip a participat la manifestările de la Apa alături de Ionuţ Rus, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, de senatorul Gabriel Leş, de deputatul Romeo Nicoară ,viceprimarul Doina Feher,  Zamfir Danciu, director la Direcţia judeţeană de cultură, primarul din Ardud Ovidiu Duma, cadre militare, preşedinţi de asociaţii culturale, personalităţi culturale venite din judeţele învecinate.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național după care a fost oficiată ceremonia religioasă la finalul căreia a avut loc sfințirea și înălțarea Drapelului României pe catargul donat de Asociația Civică Tempora.

 


Se spune că simbolistic un catarg realizează legătura dintre cer și pământ, un catarg cu drapelul țării noastre leagă România de jos cu România de sus, ne leagă cu strămoșii noștri a căror exemplu trebuie să-l urmăm, iar unul din aceștia e Vasile Lucaciu. În vremurile pe care le trăim trebuie să fim cu toții ca Avram Iancu  şi să ne manifestăm ca Vasile Lucaciu pentru că războaiele nu se mai duc cu arma în mână ci pe plan diplomatic, economic.  În zilele noastre sunt mult mai utile mijloacele pe care le-a folosit Vasile Lucaciu. Îi felicit pe cei de la Asociația Tempora pentru ridicarea acestui simbol. Fiind an de centenar cred că ar trebui să continuăm să ridicăm asemenea simboluri în tot județul Satu Mare” a spus prefectul Darius Filip.

Ceremonia de la casa memorială s-a încheiat cu depunerea de coroane la bustul marelui patriot Vasile Lucaciu. Din Carei a depus o jerbă de flori Asociaţiunea ASTRA.

La Căminul Cultural din localitate a avut apoi loc o lansare de carte şi un program artistic susţinut de elevii din Apa.

Invitaţi de seamă au onorat  manifestarea organizată de Voicu Şichet. Dr. Teodor Ardelean – directorul Bibliotecii Judeţene Maramureş “Petru Dulfu” din Baia Mare, prefaţatorul volumului lansat ,,Părintele Vasile Lucaciu în revista sătmăreană “ Eroii Neamului”,,   -Dr. Simion Retegan, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Istorie “George Bariţiu” al Academiei Române din Cluj Napoca, autor la volumului Luptând pe două fronturi. Memorandistul Vasile Lucaciu, Colonel (r) dr. Constantin Moşincat de la Asociaţia Naţională a Cavalerilor de Clio, Oradea, Conf. univ. dr. Ion Cârja de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, Asistent univ. dr. Lucian Turcu de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca.

Deschiderea lucrărilor a aparţinut dr.Teodor Ardelean. Lăudăm pe Isus! şi Trăiască Naţia au fost cuvintele de salut.

,,… o mână serioasă şi sănătoasă de oameni ne-am adunat astăzi aici la lansarea cărţii lui Voicu Şichet,, a afirmat dl.Ardelean  care a vorbit înălţător despre cel care a fost Vasile Lucaciu.

,,Lumina vine de la Luminători. Toate popoarele au avut luminători iar poporul român l-a avut pe Vasile Lucaciu. Acum căutăm luminile cu lumânarea. Întunericul se revendică de la statusul de cea mai mare …lumină. Vasile Lucaciu a fost unul dintre cei mai importanţi luminători ai neamului românesc. A răsădit lumina, a cultivat-o, a  fost la rândul lui luminat de alţi luminători ai neamului nostru,,.

A înşirat apoi  nume sacre ale Academiei Române cu care Vasile Lucaciu a avut rodiri, povestind de episoade din misiunea dedicată înfăptuirii Marii Uniri.

,,Să aşezăm răsăritul la orizontul neamului,, a fost îndemnul adresat.

,,Este important ca să citim despre Vasile Lucaciu, despre faptele sale, să fim în armonie cu trecutul pentru a avea un viitor limpede. De asta îl îndrăgesc pe Voicu Şichet, pentru că am văzut activitatea sa de la redacţia revistei Eroii Neamului şi am văzut ce conţine această carte….Cei care zidesc edificiile noastre culturale sunt..oameni de rând. Valeriu Achim din Tiream  este cel care s-a luptat pentru ca Vasile Lucaciu să fie introdus în manualele de studiu,,  a rostit în încheiere distinsul oaspete venit de la Baia Mare.

Un alt invitat a fost col(r) Constantin Moşincat care a copilărit în Carei şi a urmat cursurile Şcolii gimnaziale nr.3. Domnia sa a adus un elogiu ostaşului român din toate timpurile considerând că din calitatea sa de militar de carieră are datoria nu numai de a servi patria dar şi de a lăsa ceva în urma sa.Drept urmare are câteva volume apărute.

Despre Vasile Lucaciu a afirmat că a servit drapelul patriei în mod admirabil.

Au mai rostit alocuţiuni Viorel Câmpean de la Biblioteca judeţeană Satu Mare, Conf. univ. dr. Ion Cârja, dr.Simion Retegan, cercetător ştiinţific, învăţătorul Radu Viorel din Apa, Danciu Zamfir de la Direcţia judeţeană de cultură, Radu Olah din Carei , Daniela Ciută de la Asociaţiunea ASTRA Carei, interpretul Nicolae Sabău.

Felician Pop, managerul Muzeului Judeţean Satu Mare a atras atenţia celor prezenţi asupra  viitorului nostru dacă nu intervenim …

,, Dacă Vasile Lucaciu nu activa în modul în care a făcut-o, această parte de ţară nu ar mai fi în graniţele României. Privind spre viitor, prezentul e alarmant….nu am reuşit nici măcar să păstrăm moştenirea lăsată de Vasile Lucaciu. Bucăţi din ţara noastră au fost furate  iar patria mamă nu a reuşit să le recupereze. Politic sau diplomatic…nu s-a reuşit să se facă nimic deci trebuie regăndită unirea.Dacă Vasile Lucaciu ar fi o paradigmă reală am putra face mai multelucruri. Dacă şi România ar fi mai serioasă şi ar avea grijă de fii săi din toate regiunile ….Românii din Maramureşul istoric primesc în 15 zile cetăţenie maghiară dacă vor dar cetăţenia română nu o primesc  de ani de zile deşi o cer. Nu am fost în stare să refacem ţara  însă trebuie să facem în aşa fel încât să ne învăţăm copii cum să o facă ei. Aceasta trebuie să fie misiunea noastră! Nu puseuri emoţionale ci construcţii pentru ca fii patriei împrăştiaţi  prin lume să ştie că AICI este acasă!,,

Angela Munteanu a oferit o frumoasă surpriză muzicală în încheierea evenimentului.

În sala Casei de Cultură  nu a fost prezent niciun reprezentant al bisericii după cum remarca domnul Radu Olah. Organizatorii au pregătit la final o mică agapă.

Daniela Ciută

 

,,Vă e teamă de limba noastră, domnilor judecători? Noi o vorbim de două mii de ani şi n-am ucis cu ea pe nimeni.Vroiţi a ne opri să vorbim româneşte? Niciodată! Pentru că în două mii de ani n-a trecut o zi în care să nu se vorbească româneşte în Transilvania! Limba noastră e cartea de istorie a poporului Român. În două milenii de existenţă nimeni şi nimic nu ne-a putut clinti de pe acest pământ.
Am rămas aici! V-aţi întrebat cum, oare, a fost cu putinţă?! Cotropirile s-au ţinut lanţ; neamuri de alte limbi au năvălit peste noi, dar noi am continuat să vorbim româneşte…Mulţi ne-au adus credinţele lor, felul lor de-a gândi, dar noi ne-am păstrat cugetul curat şi necorcit.  Am trecut prin Istorie purtând în suflete această mare taină a Unirii Româneşti întru pământ şi ideal, iar această taină este forţa cu care venim astăzi în faţa lumii întregi şi ne cerem drepturile, pentru că noi nu venim în faţa unui tribunal ci în faţa  întregii lumi şi o spunem răspicat: Noi suntem români!
Pământul acesta este românesc! Sufletul nostru este românesc! Trecutul românesc, şi vrem ca şi viitorul să fie tot românesc!
Domnilor judecători, există, mai presus ca dumneavoastră, un alt tribunal: al Istoriei! Care nu iartă. El hotărăşte până la urmă.

Şi vine un timp  când el nu mai poate fi evitat. Acel timp se  numeşte LIBERTATE!

Niciun român nu s-a născut vreodată rob!,,…scurt citat din pledoaria lui Vasile Lucaciu de la procesul memorandiştilor de la Cluj din 1894.

Lasati un comentariu