Sună alarma! Cum procedăm? Unde ne adăpostim?

• publicat la: 5 ianuarie 2018
Sună alarma! Cum procedăm? Unde ne adăpostim?

Începând din luna august 2017, în prima zi de miercuri a fiecărei luni au loc exerciţii pentru verificarea funcţionării mijloacelor de alarmare a populaţiei, astfel încât să fie centralizate permanent datele privind starea echipamentelor de avertizare şi alarmare, precum şi pentru pregătirea continuă a autorităţilor administraţiei publice locale.

Deci alarmele sună iar populaţia ….ascultă sunetul lor. Întrebarea care se pune este cu ce ne ajută acest exerciţiu la nivel de ascultare  dacă nu ni se comunică şi paşii următori adică unde ne adăpostim în caz de situaţii de urgenţă?

În Carei existau  adăposturi subterane sub fiecare clădire de pe strada 1 Decembrie 1918. Comandamentul central era în pivniţa de sub fosta centrală telefonică, acum Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei. Aveau adăposturi şi fabricile din oraş. Un alt adăpost pentru situaţii  de urgenţă era amplasat sub actuala clădire a Primăriei Carei unde funcţiona garnizoana de grăniceri. Ultima mare acţiune a avut loc aici înainte de 1990 ca o operaţiune comună între protecţia civilă de la nivel de oraş, comandamentul de la grăniceri şi gărzile patriotice. Populaţia era anunţată prin toate mijloacele media, prin biserici, instituţii locale  iar în momentul activării alarmelor acustice exerciţiile cuprindeau şi întreruperi ale circulaţiei şi orientarea cetăţenilor către adăposturi. Potrivit celor care făceau parte din compartimentele de protecţie civilă, exista un plan de evacuare al oraşului în caz de necesitate. Gărzile patriotice erau conduse de militari dar aveau în componenţă localnici  de la fiecare întreprindere….UNIO, Fabrica de zahăr, Filatura de bumbac, Complexul de in şi cânepă, Fabrica de mobilă Crasna, Ardealul, Fabrica de lapte, etc.

În acea perioadă exista o lege potrivit căreia toate clădirile nou construite la nivel  de  etaj şi mansardă trebuiau să aibă şi adăpost subteran pentru situaţii de urgenţă.

La ora actuală nu a fost dată publicităţii lista adăposturilor subterane ce pot fi folosite de populaţie în caz de  urgenţă. Nici pregătire de specialitate adică instructaje pentru diferite situaţii de urgenţă. Nu există momentan  nici grupe de voluntari care  să contribuie la bunul mers al acţiunilor de evacuare sau gestionare a situaţiilor de urgenţă ce se pot declanşa. Cât de pregătiţi suntem  dacă Doamne fereşte  ne confruntăm cu un seism?

Buletin de Carei

comentarii

de vasile la 5 ianuarie 2018 - 15:24

cine chefuieste acum in pivnitele care ar trebui sa fie pentru adapost?????

Lasati un comentariu